Ανακοινώσεις φορέων για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ



dei_monada-xioniaΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

Η νέα μορφή ιδιωτικοποίησης με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την ολοκλήρωση της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που απαιτούν από κοινού η ΕΕ, το ΔΝΤ και η αστική τάξη.

Κερδισμένοι θα βγουν για άλλη μια φορά οι ενεργειακοί όμιλοι και τα μονοπώλια της μεγάλης κατανάλωσης βιομηχανικού ρεύματος, ενώ οι εργαζόμενοι του κλάδου και οι λαϊκές οικογένειες θα υποστούν νέες απώλειες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι συνένοχη γιατί προωθεί συγκεκριμένη πολιτική καλλιεργώντας αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαχείριση μέσα στη ζούγκλα της «απελευθερωμένης» αγοράς.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στην επιλογή του τρόπου ιδιωτικοποίησης, δηλαδή του τρόπου σφαγής των δικαιωμάτων τους. Μπορούν και πρέπει να αντιπαλέψουν κάθε μορφή προώθησης της πολιτικής της «απελευθέρωσης». Να ανοίξουν αγωνιστικά το δρόμο για ενεργειακό σχεδιασμό με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος, το δρόμο για την εργατική εξουσία.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ανακοίνωση ΛΑΕ ΠΕ Κοζάνης:
Κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ-όχι στα νέα μέτρα-Μέτωπο Ανατροπής τώρα!

Συμπολίτες και συμπολίτισσες,

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά στο άμεσο και ανοιχτό ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ , με τα συνδικάτα στο χώρο της ενέργειας να δηλώνουν ότι βρίσκονται «επί ποδός πολέμου».

Στα πλαίσια του 4ου μνημονίου που σχεδιάζεται να επιβληθεί στους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους φτωχούς της χώρας, οι δανειστές πιέζουν για πώληση των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ και μάλιστα με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Θεωρούν ότι ο -κοινά συμφωνημένος από κυβέρνηση και δανειστές- στόχος για μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 50% δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί ως το 2020 (από περίπου 90% που είναι τώρα) και για τον λόγο αυτό πρέπει να εφαρμοστούν πιο «δραστικά μέτρα».

 Υπενθυμίζεται ότι το μοντέλο της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ ως μέσο για απελευθέρωση της αγοράς είχε συμφωνηθεί μεταξύ των εταίρων και της προηγούμενης κυβέρνησης, και η σημερινή κυβέρνηση το απέκλειε.

Παρά τις υποτιθέμενες «διαφωνίες» κάποιων στελεχών της κυβέρνησης, οι αρμόδιοι υπουργοί φαίνεται ότι συναινούν με τους δανειστές : ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας , αναπληρωτής ΥΠ. ΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφωνούν κι επαυξάνουν με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την προωθούν ως μόνη λύση για να «σωθεί» η επιχείρηση.

Κρατάει χρόνια η νεοφιλελεύθερη κολώνια: εδώ και σχεδόν 30 χρόνια ξεπουλιέται κομμάτι-κομμάτι ο δημόσιος πλούτος της χώρας σε ντόπια και ξένα καπιταλιστικά αρπακτικά, και τη «σωτηρία» την είδαμε:Μητσοτακέικο, Σημιτισμός και Καραμανλήδες οδήγησαν τη χώρα στην κρίση και στα μνημόνια Γιωργάκηδων ,Σαμαράδων και Τσιπροκαμμένων και στο ακόμα ταχύτερο ξεπούλημα της χώρας. Δεν θέλουμε άλλη «σωτηρία», ευχαριστούμε!

Το πλήρες ξεπούλημα της κεντρικότερης για την οικονομία και μεγαλύτερης επιχείρησης στην Ελλάδα αποτελεί άλλο ένα μνημονιακό έγκλημα που θα φέρει στα χέρια της αυτή η κυβέρνηση με τις ευλογίες των προηγούμενων κυβερνητικών-μνημονιακών κομμάτων, με νέα υποβάθμιση της επιχείρησης, νέα επιβάρυνση των καταναλωτών, χειρότερες υπηρεσίες για όλους και ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων.

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, στην ανακοίνωσή της, δηλώνει πως «οι 18.000 εργαζόμενοί της θα αγωνιστούν -όπως έκαναν και το 2014- μαζί με την κοινωνία, τον κλήρο και τις κοινωνικές και επαγγελματικές οργανώσεις, για να αποτρέψουν ένα εθνικό έγκλημα που μετά τις πρόσφατες τοποθετήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, φαίνεται πως έχει οικουμενική στήριξη».

Έχουμε ξαναπεί ότι ιδιαίτερα για την περιοχή μας η υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα σημάνει την οριστική ταφόπλακα για το μέλλον της. Προειδοποιήσαμε ξανά και ξανά τα προηγούμενα δυο χρόνια ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο πλήρες ξεπούλημα και διάλυση της ΔΕΗ.

Η Λαϊκή Ενότητα ΠΕ Κοζάνης δηλώνει ότι βρίσκεται απόλυτα στο πλευρό των εργαζομένων και θα συμπαρασταθεί με όλες της τις δυνάμεις στον αγώνα που θα δώσουν. Με μαχητικές μορφές πάλης διαρκείας, συγκροτώντας ένα ευρύ και ενωτικό αγωνιστικό μέτωπο για την υπεράσπιση του δημόσιου πλούτου μπορούμε να ανατρέψουμε τις νέες συμφωνίες κυβέρνησης-δανειστών. Η μάχη πρέπει να συνδεθεί με ένα ευρύτερο αντιμνημονιακό ταξικό κίνημα , στην προοπτική νέων μεγάλων κοινωνικών-πολιτικών ανατροπών προς όφελος του κόσμου της εργασίας. Η Αριστερά πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της και να μπει μπροστά στη μάχη.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την ανατροπή των μνημονίων και της λιτότητας, την επιβολή «μνημονίου στο κεφάλαιο» για την όποια θετική προοπτική για το λαό της χώρας, σε σύγκρουση με ευρώ και ΕΕ.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε μια 100% Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, με ένα πρόγραμμα μαζικών προσλήψεων για να αντιμετωπιστεί η μαζική ανεργία στην περιοχή. Μια ΔΕΗ χωρίς εργολάβους, μια ΔΕΗ που θα διασφαλίζει φτηνό ρεύμα, μόνιμη δουλειά, αξιοπρεπή μισθό και σύνταξη κι ασφαλείς εργασιακές συνθήκες.

ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ
Γεωργία Ζεμπιλιάδου
Περιφερειακή Σύμβουλος
Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»   

Πριν μια βδομάδα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας ζητήσαμε να συζητηθεί εκτάκτως το θέμα της ΔΕΗ, καθώς η είδηση που κυριαρχούσε και κυριαρχεί αναφέρεται στην πώληση της.

Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε!

Χθες μάθαμε πως τελικά θα συνεδριάσει εκτάκτως το Π.Σ. την Παρασκευή και θα έρθει ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σταθάκης για να μας ενημερώσει, όπως οφείλει, για το τι μέλλεται να συμβεί σχετικά με τη ΔΕΗ.

Αναμένοντας, λοιπόν, την τοποθέτηση του Υπουργού και επειδή φοβόμαστε πως πολλοί, αν και αρμόδιοι και εκ της θέσεως ή του αξιώματος τους υπεύθυνοι, δεν έχουν αντιληφθεί τι πρόκειται να συμβεί στην περιοχή μας αν πουληθεί η ΔΕΗ σε ιδιώτες, και μάλιστα χωρίς καμιά διασφάλιση για νέες επενδύσεις, προσπαθήσαμε να κάνουμε μια εκτίμηση των πιθανών συνεπειών για να μη βγει κανείς αργότερα και πει, “δεν ήξερα”, “δεν γνώριζα”, “δεν μπορούσα να φανταστώ”.

Οι συνέπειες δεν θα αφορούν βέβαια μόνο την απώλεια θέσεων εργασίας και εισοδήματος για όσους εργάζονται στη ΔΕΗ, αλλά θα επηρεάσουν αρνητικά το σύνολο της τοπικής, πραγματικής, οικονομίας.

Τι θα συμβεί στον τόπο μας.

Ενεργειακή εξάρτηση: Θα εξαρτόμαστε πλέον ενεργειακά από την εισαγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου. Σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις, η οικονομία μιας χώρας δεν βουλιάζει μόνο εξ αιτίας της κατάρρευσης των τραπεζών. Μπορεί να καταστραφεί και εξ αιτίας της ενεργειακής ανεπάρκειας της.

Μη ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα: Η τιμή του Ηλεκτρικού Ρεύματος δεν θα έχει καμιά σχέση με τη σημερινή. Θα αυξηθεί κατακόρυφα. Αν για τα νοικοκυριά που ήδη τα βγάζουν δύσκολα πέρα θα είναι δυσβάστακτη, για την επιχειρηματικότητα θα είναι ασύμφορη. Η ανάπτυξη της μεταποίησης και του αγροτικού τομέα θα γίνει όνειρο θερινής νύκτας λόγω του ενεργειακού κόστους.

Η γη μας στα χέρια των ξένων: Όταν η ΔΕΗ μπήκε στο χρηματιστήριο  πήρε «προίκα» τη  γη μας. Στην πώληση φαίνεται να μην υπάρχει καμιά πρόβλεψη για να επιστραφεί αυτή η γη στο Δημόσιο. Μια έκταση  160.000 στρεμμάτων,  ίση με την έκταση του Λίχτενσταϊν περνάει σε ιδιώτες. Αν επέστρεφε προς αξιοποίηση και καλλιέργεια στους αγρότες μας μόνο από τις ενισχύσεις της ΚΑΠ  το εισόδημα που θα ερχόταν κάθε χρόνο στον τόπο μας θα έφτανε τα 15 εκ. €, περίπου.

Τα Νερά στα χέρια ιδιωτών: Ένα πλεονέκτημα της Περιφέρειας, τα νερά μας, θα γεμίσουν χρήματα τις τσέπες λίγων ιδιωτών. Τα ίδια νερά, όμως, είναι η πρώτη ύλη και ταυτόχρονα η προοπτική για να αναπτυχθεί ο αγροτικός τομέας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και εισόδημα για πολλούς.

Οι Τηλεθερμάνσεις από το 2019 θα είναι μουσειακό είδος: Πρωτοπορήσαμε δημιουργώντας τις τηλεθερμάνσεις. Οι κάτοικοι ζεσταίνονται και γλιτώνουν πολλά χρήματα. Για να συνδεθούν με τις Μονάδες της ΔΕΗ οι τηλεθερμάνσεις επενδύθηκαν εκατομμύρια ευρώ; Το σενάριο να πάψουν να τροφοδοτούνται το 2019 με θερμική ενέργεια είναι πολύ πιθανό καθώς κλείνουν οι μονάδες που τις τροφοδοτούν και καμιά πρόβλεψη δεν φαίνεται να υπάρχει στο σενάριο πώλησης ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργία τους. Μια επίπτωση εφιαλτική για χιλιάδες συμπολίτες μας σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο που θα έχουν δυσβάστακτο κόστος θέρμανσης μέσα στην καρδιά της κρίσης.

Μετεγκαταστάσεις Οικισμών. Ποιες μετεγκαταστάσεις; Αν κάτι διασφάλιζε τις μετεγκαταστάσεις μέχρι τώρα ήταν η δέσμευση του δημοσίου πως η ΔΕΗ θα χρηματοδοτήσει το κόστος τους κατά το 50%. Στο πωλητήριο της ΔΕΗ δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για δέσμευση του ιδιώτη για υλοποίηση των μετεγκαταστάσεων. Η πρόσφατη συνάντηση στο Υπουργείο για την μετεγκατάσταση της Ακρινής και των Αναργύρων όπου η ΔΕΗ δεν εμφανίστηκε καν, δείχνει τι πρόκειται να γίνει.

Τοπικός Πόρος τέλος: Ο Τοπικός Πόρος που κερδήθηκε με αγώνες ετών και αποτελεί και σήμερα πολυτιμότατο χρηματοδοτικό εργαλείο για την περιοχή, μας τελειώνει. Κανείς ιδιώτης δεν προβλέπεται ότι θα πληρώνει στη Δυτική Μακεδονία αυτό το Τέλος που προορίζεται  για τη μεταλιγνιτική περίοδο. Τα 140 εκ. που εισρέουν  κάθε πενταετία και επενδύονται σε έργα θα χαθούν.

Αγωγός Φυσικού Αερίου: Ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου (TAP) θα περνά από τον τόπο μας για να πάει σε άλλες περιοχές.  Χωρίς τον μεγάλο πελάτη, τη ΔΕΗ,  η Δυτική Μακεδονία θα είναι εκτός και στην επόμενη φάση από τη διεκδίκηση παροχής Φυσικού Αερίου. Επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα χάσουν το όφελος μιας φθηνότερης πηγής θέρμανσης και ενέργειας.

Απώλεια 11.000 θέσεων εργασίας: Η πιο ήπια πρόβλεψη είναι πως θα χαθούν στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα 11.000 θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με μελέτη του ΤΕΕ για κάθε μία θέση μόνιμου προσωπικού στα ορυχεία και στους σταθμούς παραγωγής, δημιουργούνται και συντηρούνται 3,28 θέσεις στην τοπική αγορά εργασίας. Αν η παραγωγή Ενέργειας στην περιοχή περιοριστεί στο μισό 11.000 νέοι άνεργοι προστίθενται στον τρομακτικό αριθμό των 31.800 άνεργων της περιοχής. Η Δυτική Μακεδονία από πρωταθλήτρια της ανεργίας θα μετατραπεί σε αποικία ανέργων.

Μείωση του πλούτου της Περιφέρειας κατά 840 εκ ευρώ ετησίως: περισσότερο από το 25% του περιφερειακού ΑΕΠ  προκύπτει μονοσήμαντα από τις παραγωγικές δραστηριότητες της βιομηχανίας λιγνίτη. Το ΑΕΠ που εξαρτάται από τα ορυχεία και τις ηλεκτροπαραγωγικές Μονάδες στην Π.Ε. Κοζάνης είναι 50% και στην Π.Ε. Φλώρινας 30%. Με βάση μελέτη του ΤΕΕ η απόσυρση 300 MW λιγνιτικής ισχύος στερεί από την τοπική οικονομία 83 εκ ευρώ ετησίως. Η απόσυρση το 2020 των 3045 MW λιγνιτικής ισχύος στην περιοχή μας, χωρίς νέες επενδύσεις, θα στερήσει από την τοπική οικονομία 840 εκ ευρώ ετησίως. Τα οικονομικά αυτά μεγέθη θα αποδειχθούν εφιαλτικά και μη αναστρέψιμα για την περιοχή μας.

Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε διάλυση των δομών παιδείας, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας στην Περιφέρεια..

Όλοι μας μπορούμε να φανταστούμε τι εικόνα θα παρουσιάζει μετά απ’ αυτό η Δυτική Μακεδονία.

Απ’ όποια πλευρά και αν το δει κανείς, η μεθόδευση της πώλησης της ΔΕΗ είναι έγκλημα για την πατρίδα και τον τόπο μας.

Πολύ περισσότερο που αυτή γίνεται χωρίς διασφαλίσεις, για επενδύσεις σε νέες Μονάδες υψηλής ενεργειακής απόδοσης (Άγιος Δημήτριος VI, Μελίτη ΙΙ), για τη βιωσιμότητα της Επιχείρησης, την ενεργειακή αυτάρκεια της Χώρας, την τιμή του ρεύματος για προστασία νοικοκυριών και Επιχειρήσεων, τα Εδάφη, τα Νερά, τις Μετεγκαταστάσεις, τις Τηλεθερμάνσεις, τις θέσεις Εργασίας.

Απέναντι σ’ αυτή την εξέλιξη οφείλουμε να απομονώσουμε όσους προσπαθούν να μας διχάσουν και να εμφανισθούμε ενωμένοι, συντεταγμένοι πίσω από τη λογική πώς με την πώληση της ΔΕΗ δεν χάνουν λίγοι, χάνουμε όλοι μας.

Είμαστε μπροστά σε μια ιστορική καμπή για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας και η επιλογή που έχουμε είναι μόνο μία.

Να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να σταματήσουμε την επερχόμενη καταστροφή.

Γεωργία Ζεμπιλιάδου
Περιφερειακή Σύμβουλος
Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.