Γ. Ντζιμάνης: «Το τελευταίο ανάχωμα για την προστασία της φέτας, ως ΠΟΠ προϊόντος, είναι το Ελληνικό Κοινοβούλιο»

ntzimanis4256425

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, και μετά την υπερψήφιση στο ευρωκοινοβούλιο, της συμφωνίας CETA, μεταξύ της ΕΕ και Καναδά, από τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και όχι μόνο, γίνεται μια προσπάθεια, μετατόπισης, και επίρριψης ευθυνών, η οποία απέχει από την πραγματικότητα.

Όπως ήδη γνωρίζετε η CETA ανήκει στις νομικά δεσμευτικές συμφωνίες που συνάπτει η ΕΕ με τους λοιπούς εμπορικούς της εταίρους. Η ελληνική κυβέρνηση παρέλαβε αυτή τη συμφωνία με ολοκληρωμένη τη διαπραγμάτευσή της από το 2014. Το Ευρωκοινοβούλιο, που είναι το αρμόδιο όργανο για την ψήφιση της, την υπερψήφισε. Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν, σε αντίθεση με λοιπά πολιτικά κόμματα. Απομένει η επικύρωσή της από το Ελληνικό κοινοβούλιο.

Η φέτα αποτελεί ένα μοναδικό προϊόν με ποιοτικά χαρακτηριστικά, κατέχοντας εξέχουσα θέση ανάμεσα στα προϊόντα ΠΟΠ της χώρας μας. Αποτελεί ένα εθνικό προϊόν-έμβλημα με τεράστιες εξαγωγικές δυνατότητες, καθώς η χώρα μας παράγει και διακινεί το 28% της παγκόσμιας παραγωγής τυριών με ονομασία Φέτα. Η ΠΟΠ Φέτα, αποτελεί τον στυλοβάτη της κτηνοτροφίας, δεδομένου ότι 80% του αιγοπρόβειου γάλακτος κατευθύνεται στη παραγωγή Φέτας, η οποία ανέρχεται σε 100.000 τόνους ετησίως.

Για την περαιτέρω ανάπτυξη και προστασία της φέτας, απαιτείται η ουσιαστική συνεργασία όλων των παραγωγικών, επιστημονικών, αυτοδιοικητικών, και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας

Είναι αναγκαία λοιπόν:

Η άμεση συγκρότηση Εθνικού διεπαγγελματικού φορέα διαχείρισης της ΠΟΠ Φέτας και των ΠΟΠ τυροκομικών προϊόντων μας με την συνεργασία παραγωγικών και καταναλωτικών φορέων και συνεταιριστικών ομάδων παραγωγών.

Η άμεση εφαρμογή των μέτρων της μεταποίησης, του εξαγωγικού προσανατολισμού των τυροκομικών επιχειρήσεων και της σύνδεσής τους με την Μεσογειακή διατροφή και τον τουρισμό, μέσω του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου.

Η άμεση εφαρμογή του προγράμματος του Υπουργείου για έλεγχο των παράνομων ελληνοποιήσεων εισαγόμενου γάλακτος από γειτονικές χώρες καθώς και η προώθηση δράσεων για την πιστοποίηση του ελληνικού γιαουρτιού ως παραδοσιακό προϊόν.

Αν περάσει στην βουλή ως έχει η CETA (Kαναδά-ΕΕ), θα έχει ως κύριες επιπτώσεις
: Να ζητήσουν την ίδια μειωμένη προστασία για τη φέτα και να την πάρουν, και οι άλλες 12 χώρες που διαπραγματεύονται τώρα με την ΕΕ (Ν. Αφρική, Σιγκαπούρη, ΗΠΑ (ΤΤΙΡ), Κίνα, Αυστραλία, κλπ)

Να εκτοπιστεί η γνήσια αιγοπρόβεια Φέτα από την παγκόσμια αγορά, λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού των τυριών ‘τύπου Φέτας’, που παρασκευάζονται από αγελαδινό γάλα, ζώων που τρέφονται με μεταλλαγμένες χαμηλής ποιότητας και κόστους ζωοτροφές.

Συμπερασματικά, όλα τα πολιτικά κόμματα όφειλαν να καταψηφίσουν το σύνολο της συμφωνίας στο ευρωκοινοβούλιο. Παρόλα αυτά όμως ο πόλεμος δεν έχει χαθεί. Έστω και την τελευταία στιγμή, όλα τα κόμματα, πρέπει να υιοθετήσουν μία κοινή πολιτική θέση για την προστασία της φέτας. Δεν χωράνε πλέον πολιτικές υπεκφυγές και μετάθεση ευθυνών. Το ελληνικό κοινοβούλιο, διατηρεί την εξουσία να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας. Η Ελληνική βουλή οφείλει με αυξημένη πλειοψηφία να ζητήσει την τροποποίηση της συμφωνίας, με άμεση προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Επιτροπή Γεωγραφικών Ενδείξεων για πλήρη κατοχύρωση της Φέτας και των ΠΟΠ προϊόντων, χωρίς αστερίσκους, αντίστοιχης με την πλήρη κατοχύρωση των κύριων Ευρωπαϊκών τυριών παρμεζάνας και ροκφόρ.

Τελικά, το τελευταίο ανάχωμα για την προστασία της φέτας, ως ΠΟΠ προϊόντος, είναι το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

ΝΤΖΙΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.