Αθωώθηκαν οι 3 κληρικοί που κατηγορούνταν για «ηθικά παραπτώματα» – Ο ένας από την Μητρόπολη Κοζάνης

dikastirio_kastorias1

Το Μικτό Εφετείο Καστοριάς αθώωσε τους κληρικούς που είχαν κατηγορηθεί για ηθικά παραπτώματα!

Τρεις κληρικούς, οι οποίοι ανήκουν ο ένας στη Μητρόπολη Κοζάνης και οι άλλοι δύο στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Σε μία εποχή που έχουν αρχίσει να αναδύονται καπνοί από τη μπόχα που βγαίνει από τις απροσεξίες διαφόρων κληρικών μας , έρχεται το Μικτό Εφετείο Καστοριάς και αθωώνει με τρόπο πανηγυρικό τρεις κληρικούς οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για ηθικά παραπτώματα!

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι πριν βιαστούμε να κρίνουμε και να καταδικάσουμε έναν άνθρωπο, να περιμένουμε την κρίση της αδέκαστης Δικαιοσύνης.

Η δοκιμασία αυτή ταλαιπώρησε τους τρεις κληρικούς, οι οποίοι ανήκουν ο ένας στην Μητρόπολη Κοζάνης και οι άλλοι δύο στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος( ο ένας εκ των δύο υπηρετούσε στη Μητρόπολη Γρεβενών όταν ξέσπασε η κρίση και στη συνέχεια μετετέθη στην Καρδίτσα).
Το κακό στην προκειμένη περίπτωση είναι η σπουδή και η βιασύνη που επέδειξε ο Μητροπολίτης Κοζάνης Παύλος,να τιμωρήσει– κυριολεκτικά να εξοντώσει– τον υπαγόμενο σε αυτόν κληρικό, για τον οποίο δεν επέδειξε την αρμόζουσα σε Πνευματικό Πατέρα υπομονή και συγχωρητικότητα, αλλά τον κάθησε στο εδώλιο του κατηγορουμένου στηριζόμενος στις συκοφαντίες.

Το αποτέλεσμα ήταν να καθαιρεθεί από το Συνοδικό δικαστήριο στο οποίο τον παρέπεμψε και το οποίο δεν είχε την υπομονή να περιμένει να τελεσιδικήσει η υπόθεση στην ποινική Δικαιοσύνη στην οποία είχε προσφύγει για να βρεί το δίκαιό του!

Έτσι σήμερα ο ιερέας αυτός–έγγαμος με οικογένεια και παιδιά– που καθαιρέθηκε για δήθεν ηθικά παραπτώματα και διασύρθηκε στα μάτια του κόσμου και των παιδιών του και συκοφαντήθηκε ανηλεώς, έρχεται η ποινική Δικαιοσύνη να τον αποκαταστήσει!

Η Εκκλησία αντί να φερθεί ως φιλόστοργη μητέρα φέρθηκε ως κακιά και αλαζονική μητριά . Αντιθέτως η πολιτική Δικαιοσύνη έδειξε ότι είναι ένας θεσμός τον οποίο– παρά τις όποιες ατέλειες που υπάρχουν κι εκεί–μπορούμε να εμπιστευόμαστε.

Εννοείται ότι μετά από αυτή την αθωωτική απόφαση ο Ιερεύς αυτός που έχει προσφύγει στο ΣτΕ, θα επανέλθει στη θέση του με κάθε τιμή.

Και το ερώτημα είναι ένα:τί θα πράξει ο βιαστικός Σεβ. Κοζάνης τώρα; Θα αποκαταστήσει την αδικία που διέπραξε; Κατανόησε ότι η βιασύνη σε τέτοια θέματα δεν βγαίνει ποτέ σε καλό; Και είναι τόσο άδικο αυτό! Είναι απογοητευτικό όταν άνθρωποι που έχει γνωρίσει στο πετσί τους την συκοφαντία και τον διασυρμό για ανάλογα θέματα να φέρονται μετά με τόση αναλγησία και να παριστάνουν τους γίγαντες της ηθικής που δεν σηκώνουν μυίγα στο σπαθί τους! Δεν λέμε να κάνουν την …κότα και να σκεπάζουν τέτοια φαινόμενα και να σιωπούν,αλλά να δείχνουν το πατρικό τους πρόσωπο και την αγαπητική τους διάθεση προς τους εμπεριστάτους κληρικούς τους, οι οποίοι ακόμη και αν έχουν παραστρατήσει μπορούν να ξαναβρούν τον ορθό δρόμο!

Οι άλλοι δύο κληρικοί που αθωώθηκαν, ανήκουν σήμερα στην Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος. Ο εκεί Μητροπολίτης Τιμόθεος– μολονότι νεώτερος στα πρεσβεία και στην εμπειρία του Σεβ. Κοζάνης– κράτησε,προς τιμήν του,την υπόθεση σε εκκρεμότητα, μέχρι να αποφανθεί το ποινικό δικαστήριο. Το αυτό είχε πράξει και ο αείμνηστος Γρεβενών Σέργιος για τον κληρικό που ανήκε τότε στην Μητρόπολη Γρεβενών και τα βήματα αυτά ακολούθησε και ο νύν Σεβ. Γρεβενών Δαβίδ.

Το όλο θέμα, το πώς ξεκίνησε και η εξέλιξή του, μας δίνει τη δυνατότητα να βγάλουμε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα:
•• Να μην βιαζόμαστε να κρίνουμε ανθρώπους οι οποίοι κατηγορούνται από την κακότητα και την εμπάθεια των συνανθρώπων μας !
•• Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να γίνεται» εισαγγελέας» της ψυχής του άλλου.
•• Η ακρισία και η αδιακρισία είναι κακός σύμβουλος.
•• Ο υπερβάλλων ζήλος με τον οποίο θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε δήθεν αυστηροί, αποβαίνει συνήθως μοιραίος για τον επιδειξία ζηλωτή.
•• Όταν έχεις γευστεί την άψινθο της συκοφαντίας στο παρελθόν, καλόν είναι να δείχνεις σεβασμό στον συκοφαντούμενο και να φέρεσαι σε αυτόν, όπως θα ήθελες να φερθούν σε εσένα οι άλλοι,την εποχή της δοκιμασίας σου.
•• Η εμπειρία μας λέγει οτι οι ηθικο-λογούντες, δεν είναι πάντα και ηθικο-πράττοντες!
•• Καλύτερα να αθωώνεται ένας ένοχος, παρά να τιμωρείται ένας αθώος!

ekklisiaonline.gr

6 σχόλια στο άρθρο “Αθωώθηκαν οι 3 κληρικοί που κατηγορούνταν για «ηθικά παραπτώματα» – Ο ένας από την Μητρόπολη Κοζάνης

  1. Καλό το κείμενο αλλά άλλο νομική δικαιοσύνη και άλλο ηθική. Δίκαιο και ηθική πολλές φορές δεν ταυτίζονται. Επίσης πολλές φορές η δικαιοσύνη προτιμά να απαλλάξει παρά να καταδικάσει αν έχει αμφιβολίες. Το τελευταίο δε σημαίνει πάντα ότι τελικά δεν είναι και ένοχος ο κατηγορούμενος αλλά καλύπτεται από το δεδικασμενο της τελεσιδικης απόφασης οπότε δεν μπορεί να κατηγορηθεί εκ νέου. Επίσης δεν ξέρουμε αν οι κανόνες δικαίου που ισχύουν για την ιεραρχία της Εκκλησίας είναι οι αντίστοιχοι του κράτους. Οπότε να υπόκεινται τα εγκλήματα των ιερέων (κακούργημα πρέπει να είναι στην περίπτωση μας για να πηγαίνει μεικτό εφετείο ) και σε άλλους εκλησιαστικους κανόνες. Τέλος, πρέπει να βαλουμε στο μυαλό μας επίσης καπνός χωρίς μια στάλα ….. φωτιά γίνεται! !!!!και τέλος ( χαχαχαχαχα) δεν ξέρουμε την υπόθεση. …………

  2. Ημουν και ειμαι πνευματικο παιδι ενος εκ των τριων κληρικων που αθωώθηκαν,το μονο που ζητησα στις προσευχές μου απο τον Αγιο Νικάνορα ηταν να βοηθησει τη ψυχη του να ειναι δυνατη,να αντέξει τις δοκιμασίες που καλούνταν να περασει και πως μονο ο Θεός ήξερε την αληθεια και αυτη να έβγαινε στην επιφάνεια.Δοξαζω το Θεό και ευχαριστω τον Αγιο μεσα απο την καρδιά μου που η αληθεια φανερώθηκε!!!ενα πραγμα εμαθα,οταν τα λεφτα ειναι πολλα,τα “σκανδαλα”καταστρεφουν ζωες.

  3. Συγχαρητήρια για το άρθρο σας σκιαγραφεί την βιαστική έκτοτε εκκλησιαστική Δικαιοσύνη η οποία Δεν υφίσταται κανονικώς αλλά πνευματικώς

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.