Αυτές είναι οι αρμοδιότητες των μελών της νέας Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης έπειτα από την πρώτη συνεδρίαση

vouleutes_siriza_kozanis

Σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε, στην πρώτη μετά τη συγκρότηση της σε σώμα, η νεοεκλεγείσα ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης, προχώρησε στην κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των μελών του ως εξής:

1. ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ: ΠΑΣΣΑΛΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΜΙΜΙΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
2. ΤΜΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ-ΑΜΕΑ-ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ: ΑΝΔΡΕΑΔΟΥ ΧΙΟΝΙΑ, ΣΤΥΛΙΔΗ ΙΝΑ
3. ΤΜΗΜΑ ΟΤΑ: ΤΣΙΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ – ΚΟΥΖΙΑΚΗΣ ΧΑΡΗΣ- ΑΝΔΡΕΑΔΟΥ ΧΙΟΝΙΑ
4. ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ- ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: ΚΑΡΑΜΠΙΚΑΣ ΦΑΝΗΣ, ΔΑΛΛΑΣ ΧΑΡΗΣ
5. ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: ΚΑΤΣΙΔΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ – ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
6. ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟ: ΜΙΜΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΜΠΑΛΛΑΣ ΝΙΚΟΣ
7. ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΛΙΤΣΑ – ΜΟΥΣΙΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
8. ΤΜΗΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: ΔΑΛΛΑΣ ΧΑΡΗΣ – ΚΑΡΑΜΠΙΚΑΣ ΦΑΝΗΣ
9. ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
10. ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: ΜΠΑΛΛΑΣ ΝΙΚΟΣ
11. ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ: ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
12. ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
13. ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΥ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΜΗΜΑ
14. ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΤΑΜΙΑΣ): ΓΚΟΥΜΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
15. ΤΜΗΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ: ΚΑΤΣΙΔΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ
16. ΤΜΗΜΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ: ΜΟΥΣΙΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
17. ΤΜΗΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ: ΜΙΧΕΛΑΚΗ ΕΥΗ

Άλλο θέμα που απασχόλησε το σώμα σύσκεψης της ΝΕ ήταν η διαμόρφωση του «Πλάνου οργάνωσης και δράσης της νέας. ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης», τα κύρια σημεία της οποίας παρατίθενται στη συνέχεια.

Διανύουμε μια περίοδο σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον. Δύο είναι οι κύριες αντιτιθέμενες δυνάμεις παγκόσμια που συγκρούονται: οι συντηρητικές που ταυτίζονται με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, τη λιτότητα και την καταστολή και οι δυνάμεις της αριστεράς μαζί με άλλες προοδευτικές δυνάμεις που αποτελούν το φραγμό στην νεοφιλελεύθερη επέλαση, την άνοδο της ακροδεξιάς και τις εθνικές αναδιπλώσεις και επιδιώκουν την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, καθώς ο πλούτος και η δύναμη συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια.

Στην Ευρώπη, παρά τις ρωγμές που παρουσιάζονται, παραμένει κυρίαρχη κι εδώ η ηγεμονία των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων. Με αυτές συμπορεύτηκε και η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, η οποία κλυδωνίζεται, σήμερα, από αντιθέσεις και στρατηγικά αδιέξοδα. Βασικός στόχος μας παραμένει να δημιουργηθεί ένα ευρύ κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο ενάντια στην πολιτική του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά οφείλει να δραστηριοποιηθεί περισσότερο και με πρωτοβουλία του κόμματός μας, να σχεδιάζει δραστηριότητες και παρεμβάσεις σε κινηματικό και πολιτικό επίπεδο. Η Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη.

Στην εσωτερικό πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται με επίκεντρο την πολύχρονη οικονομική ύφεση και τις μνημονιακές πολιτικές που μας έχουν επιβληθεί, αλλά και μια πολυδιάστατη και πολύμορφη κρίση, συνέπεια και της εξέλιξης του κοινωνικού μας συστήματος. Η ανάληψη κυβερνητικής ευθύνης από ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτέλεσε πρωτόγνωρο γεγονός που κατέγραψε την ανάγκη της κοινωνίας να βάλει φρένο στη νεοφιλελεύθερη επέλαση δια των μνημονίων. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η ΝΔ, με τη νεοεκλεγμένη της ηγεσία, η οποία ενίοτε ταυτίζεται με τα μεγάλα επιχειρηματικά και μιντιακά συμφέροντα, επικεφαλής και της λεγόμενης Συμμαχίας των Προθύμων (Βενιζέλος, Ποτάμι, μιντιάρχες κλπ.), ανέδειξε μια αντιπολιτευτική στρατηγική, έντασης και επίθεσης που στηρίζεται στο ψέμα και το φόβο στην διάδοση της ιδέας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επικίνδυνος ώστε να δημιουργείται αίσθημα ανασφάλειας στην κοινωνία και τους πολίτες. Συχνά είναι πιο φανατικός υποστηρικτής στις πιο παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και εμπνευστών των μνημονίων, θέλοντας να τους πείσει ότι είναι η πιο κατάλληλη πολιτική δύναμη για να διαχειριστεί τα συμφέροντα τους. Καταδεικνύει, έτσι και την πιο ζοφερή εκδοχή για την ελληνική κοινωνία σε περίπτωση που κυβερνούσε η νεοφιλελεύθερη δεξιά.

Προσπαθεί να μεταφέρει την πολιτική ατζέντα στις ιδεοληψίες του νεοφιλελευθερισμού για δήθεν ανάπτυξη χωρίς τους εργαζόμενους και την κοινωνία, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα της κρίσης όπου το 80% των νοικοκυριών ζουν με χαμηλά εισοδήματα. Η επερχόμενη πολιτική μάχη θα κριθεί στο πεδίο αυτό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκείται στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του συστήματος καλείται, εκ των πραγμάτων, να ανοίξει νέους δρόμους για την ευρωπαϊκή Αριστερά στο σύνολό της. Για την επίτευξη των στόχων μας χρειαζόμαστε συμμάχους στην ελληνική κοινωνία και στην πολιτική σκηνή. Χρειάζεται ένα ευρύ κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο ενάντια στο σκληρό νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά.

Η έξοδος από τα μνημόνια αποτελεί αναγκαία συνθήκη για παραγωγική ανασυγκρότηση, κοινωνικό κράτος και τελικά την προοπτική του κοινωνικού μετασχηματισμού. Είναι η αναγκαία συνθήκη για να κρατηθεί η κοινωνία όρθια, να ανοίξει ο δρόμος στη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία, που υπό τις σημερινές συνθήκες είναι σε καθεστώς ομηρίας.

Χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων και των μεσαίων στρωμάτων. Όσο κι αν η Ν.Δ. προσπαθεί να μεταφέρει την πολιτική ατζέντα στις ιδεοληψίες του νεοφιλελευθερισμού για δήθεν ανάπτυξη χωρίς τους εργαζόμενους και την κοινωνία, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα της κρίσης όπου το 80% των νοικοκυριών ζουν με χαμηλά εισοδήματα η επερχόμενη πολιτική μάχη θα κριθεί στο πεδίο αυτό. Στη δυνατότητα της κυβέρνησης της Αριστεράς να στηρίξει τα λαϊκά εισοδήματα και να μειώσει σταδιακά την ανεργία.

Το κόμμα μας, για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που δημιουργεί ο νέος ρόλος του ως ηγετική πολιτική δύναμη της ελληνικής κοινωνίας και της διεθνούς πολιτικής σκηνής, χρειάζεται να ενισχυθεί και να βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργία του. Ενίσχυση συλλογικής λειτουργίας, εσωκομματικού διάλογου και επικοινωνίας. Να προσελκύει νέα μέλη στις τάξεις του, άνδρες και γυναίκες. Επαναπροσέγγιση νέων ανθρώπων και πολίτες από τα καταπιεσμένα και πληττόμενα μεσαία στρώματα που έφεραν το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Οι κομματικές δυνάμεις πρέπει να ανοιχτούν στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που δεν εκπροσωπείται κοινωνικά από τον νεοφιλελευθερισμό, τη διαπλοκή και το κατεστημένο των ελίτ. Στις βαθιά πολιτικές και τόσο κρίσιμες συγκρούσεις που έχουμε μπροστά μας χρειάζεται να έχουμε τον κόσμο της εργασίας ενεργά στο πλευρό μας. Όχι δι` αναθέσεως αλλά με τη συμμετοχή του στη συνολική προσπάθεια.

Τέλος, εκτός από την ανάπτυξη της οργάνωσης και το σχεδιασμό του κόμματος σε τοπικό επίπεδο, η απόφαση αναλύει τον τρόπο λειτουργίας των υφιστάμενων οργανώσεων και τη σύσταση νέων, την ανάγκη καταμερισμού δουλειάς στη νέα ΝΕ και τα μέλη και τον τρόπο αποτελεσματικής λειτουργίας τους, την αξιοποίηση της παρουσίας των 4 τοπικών βουλευτών και τη μεγιστοποίηση της προσφοράς τους, τον ιδιαίτερο προγραμματισμό όλων των οργάνων. Ιδιαίτερη υπόμνηση γίνεται στην ανάπτυξη της οργάνωση της Νεολαίας και την κομματική συμβολή στη διαμόρφωση του Περιφερειακού Σχεδίου Ανάπτυξης.

Γραφείο Συντονιστικού ΝΕ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.