Το άγνωστο «Μικρό Ζαγόρι» της Μακεδονίας βρίσκεται στο νομό Κοζάνης!Τα φυλλοβόλα δάση του βουνού διακόπτουν την απέραντη πρασινάδα τους μόνο και μόνο για να αναδείξουν τα πέτρινα κομψοτεχνήματα των ντόπιων μαστροκαλφάδων. Σε έναν τόπο που μπορείς ακόμα να ανακαλύψεις την αρχοντιά και την αυθεντικότητα που επιβιώνει στη σκιά της Πίνδου.

assets_LARGE_t_183762_55355067_type13145rhtwshrwthrthrwthrwtΟ αναστηλωμένος νερόμυλος της Χρυσαυγής μπροστά στον υποβλητικό τεχνητό καταρράκτη.

Το βουνό είναι το μικρό Βόιο, απλωμένο ήρεμα στην άκρη της Πίνδου ανάμεσα στους μεγάλους ορεινούς όγκους της Μακεδονίας και της Ηπείρου. Και στα δάση του φιλοξενεί τα υπέροχα Καστανοχώρια ή Μαστοροχώρια, που σαν ασημένια κοσμήματα ακτινοβολούν την τέχνη της γκρίζας πέτρας από μακριά. Στο δυτικό «πόδι» του Νομού Κοζάνης και με φυσικό όριο από τα ανατολικά τον μεγάλο ποταμό Αλιάκμονα ξεκινάει ένας τόπος ορεινής περηφάνιας, φυσικού κάλλους και λαϊκής παράδοσης που έχει μείνει αλώβητος από τα παρεόρτια της τουριστικής ανάπτυξης.

Ισως μάλιστα πρόκειται για ένα από τα τελευταία θαυμαστά απομεινάρια του ορεινού πολιτισμού της χώρας μας που εκπλήσσει σε κάθε σημείο του με τα δεκάδες άγνωστα μικρά αξιοθέατα. Εδώ θα βγάλετε τη χαλαρή ενδυμασία του τουρίστα και θα φορέσετε τη στολή του ταξιδιώτη-εξερευνητή.

Μιλώντας για παραδοσιακά χωριά των βουνών, οι περισσότεροι φέρνουν στον νου τους τα Ζαγόρια, το Πήλιο ή τη Γορτυνία και λίγοι τα άγνωστα χωριά του Βοΐου και της κοιλάδας του Πραμόριτσα στην Κοζάνη. Χωριά που όχι μόνο δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε ομορφιά, αλλά διαθέτουν και το αγαπημένο στοιχείο του ανεξερεύνητου για τον ταξιδευτή που ζητάει κάτι περισσότερο από τα κομφόρ του ορεινού τουρισμού.

Πράγματι σαν φτάσεις στη Σιάτιστα, περάσεις τον Αλιάκμονα και ανηφορίσεις σε αυτό το υπέροχο βουνό, σίγουρα θα σκεφτείς πώς και ένας τέτοιος όμορφος τόπος παραμένει άγνωστος στους πολλούς. Σαν να παραμένει ταπεινός στη σκιά άλλων διάσημων προορισμών, σαν να θέλει να σου πει ότι η Πίνδος δεν θα σταματήσει ποτέ να σου δίνει εικόνες ακόμα και αν αυτές βρίσκονται στις άκρες των βουνών.

• Λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση του «Έθνους της Κυριακής» / Ενθετο: «Ταξίδι»

3 σχόλια στο άρθρο “Το άγνωστο «Μικρό Ζαγόρι» της Μακεδονίας βρίσκεται στο νομό Κοζάνης!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.