Ανακοίνωση του ΣΕΕΕΝ για την κατολίσθηση στο Νότιο Πεδίο



orixeio_dei1

Καμπανάκι για το επόμενο ατύχημα στα ορυχεία μπορεί να χαρακτηριστεί η κατολίσθηση που έγινε στο Νότιο. Οι συνάδελφοι του Ε3 που ήταν στο μηχάνημα την ώρα της κατολίσθησης στο Νότιο Πεδίο στάθηκαν τυχεροί. Ευτυχώς τα τραύματα τους είναι ελαφρά, όμως δεν μπορεί να κρυφτεί ο κίνδυνος που διέτρεξαν. Η αποκόλληση μεγάλου κομματιού από το πρανές δεν έγινε τυχαία, ούτε ακαριαία. Τα φαινόμενα αυτά δεν παρουσιάζονται από τη μια στιγμή στην άλλη και θα μπορούσαν να αποφευχθούν τέτοιου είδους ατυχήματα εάν υπήρχε το κατάλληλο έμπειρο προσωπικό. Έχουμε καταγγείλει πολλές φορές την άσχημη κατάσταση που διαμορφώνεται μέσα σε περιβάλλον πλήρους ανταγωνισμού. Όλα εντάσσονται στο κυνήγι του κέρδους. Μηχανήματα εκατομμυρίων είναι παροπλισμένα λόγω έλλειψης προσωπικού και τα κενά καλύπτονται με εργολαβίες, με τους εργαζόμενους για μήνες απλήρωτους.

Η κατάσταση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί με βάση την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και όσων υπηρετούν τα μνημόνια και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και η πώληση κομματιών της ΔΕΗ, είναι στο στόχαστρο της αξιολόγησης που συζητούν από κοινού τρόικα – κυβέρνηση. Η προώθηση αυτής της πολιτικής απαιτεί περιορισμό των μέτρων υγείας και ασφάλειας, τρομοκράτηση των εργαζομένων, νέο τρόπο αξιολόγησης του προσωπικού που προβλέπει εντατικοποίηση και μειώσεις μισθών κ.α.

Απαιτούμε:
Η εκτίμηση της Επιθεώρησης Μεταλλίων και το πόρισμα της για την κατολίσθηση να γίνουν γνωστά στα συνδικάτα και τους εργαζόμενους καθώς επίσης και τα μέτρα που θα παρθούν από εδώ και πέρα.
Να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες στα σημεία κατολίσθησης μέχρι να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες εργασίας.
Στελέχωση κλιμακίου της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας στην περιοχή Δυτικής Μακεδονίας, για να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες για προληπτικούς ελέγχους που αφορούν τις αρμοδιότητές τους.
Άμεσα προσλήψεις μόνιμου, τακτικού προσωπικού – κατάργηση δουλεμπορίου.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.