Ανακοίνωση με αφορμή την κοπή πίτας του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας στο Εργοτάξιο της 5ης Μονάδας



dei_monada-xionia

Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων στην Κατασκευή της 5ης Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας (ΣΕΥ 5ΗΣ Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας)

Η «εργασιακή ειρήνη» τους είναι η εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς!
Κυβέρνηση- εργοδοσία και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν την απόλυτη ευθύνη για αυτήν την κατάσταση.

Ένας όχλος συμβιβασμένων συνδικαλιστών εμφανίστηκε την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου στο Εργοτάξιο της 5ης Μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας για να καταγράψει πάλι τα προβλήματα, να υπερασπιστεί και να διασφαλίσει την «εργασιακή ειρήνη», να υποδείξει με το δάχτυλο πως υπάρχουν «θεσμοί» και «ιεραρχία» που μεταβιβάζει και «λύνει» τα προβλήματα, να νοιαστεί τάχα για τους άνεργος συναδέλφους. Αλήθεια….

1. Που είναι οι πλειοψηφίες των εργατικών κέντρων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας να στηρίξουν τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου μας που έχουν πεταχτεί εκτός δουλειάς; Ούτε μια ανακοίνωση στήριξης καν δεν έχουν βγάλει ενώ θα μπορούσαν έστω και υποκριτικά να το έχουν κάνει, σαν να μην έφτανε αυτό στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης και ενώ έχει κατατεθεί αίτημα από την παράταξη της «Ταξικής Ενότητας» εδώ και καιρό για να συζητηθεί το πρόβλημα των εργαζομένων στην 5η Μονάδα δεν το έχουν συζητήσει και αποφεύγουν να πάρουν θέση.

2. Τόσο καιρό δεν καταγράφουν τα προβλήματα αλλά τα βάζουν κάτω από το χαλί, τα κρύβουν γιατί κάνουν πλάτες στην εργοδοσία. Νοιάζονται τάχα για την ανεργία, γιατί δεν μας λένε πόσοι συνάδελφοι έχουν «περάσει» από το εργοτάξιο αλλά δεν άντεξαν τους άθλιους μισθούς και τις άθλιες συνθήκες εργασίας; Πότε κατήγγειλαν οι συμβιβασμένες δυνάμεις των εργατικών κέντρων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας απολύσεις, πότε διεκδίκησαν επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους;

3. Όταν αυτοί που τα έχουν βρει με τους εργοδότες μιλάνε για «θεσμούς» και «ιεραρχία» εννοούν και θέλουν οι εργαζόμενοι να «κάτσουν στα αυγά τους», να μην διεκδικούν, να μην απαιτούν, να μην συγκρούονται αλλά να εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε ψευτοσωτήρες, να αντιμετωπίζουν την κατάσταση μοιρολατρικά, πως δεν αλλάζει τίποτα.

4. «Εργασιακή ειρήνη» σε μια κοινωνία που υπάρχουν εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι δεν μπορεί να υπάρχει. Η «εργασιακή ειρήνη» των εργοδοτών και αυτών που τους υπερασπίζονται είναι το μεροκάματο των 30€, τα ωράρια των 10 και 12 ωρών χωρίς μάλιστα να πληρώνονται όπως αναλογούν αυτές οι υπερωρίες, τα χρήματα που πρέπει να καταβάλουν οι εργαζόμενοι, αν έχουν για τα ΜΑΠ (Μέσα Ατομικής Προστασίας) καθώς οι εργοδότες αρνιούνται να τα δώσουν κλπ Για τους εργαζόμενους αυτή η «εργασιακή ειρήνη» είναι πολύ άπλα η εργασιακή ζούγκλα που έχουν ετοιμάσει και διαιωνίζουν

Καλούμε όλους τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους στην κατασκευή της 5ης Μονάδας να απομονώσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των Εργατικών Κέντρων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας. Κάθε τίμιος και μεροκαματιάρης εργαζόμενος μπορεί και πρέπει να βγάλει τα ανάλογα συμπεράσματα για τον ρόλο, το σκοπό τους και την αποστολή τους.
Καλούμε τους οικοδόμους στην κατασκευή της 5ης Μονάδας να οργανωθούν και να δυναμώσουν το Σωματείο τους, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων στην Κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V, το σωματείο που έχουν βάλει στο στόχαστρο η ΤΕΡΝΑ και οι μεγαλοεργολάβοι, το σωματείο που κατά τα λεγόμενα του Επιθεωρητή Εργασίας της Κοζάνης δεν μπορεί να ιδρυθεί, το σωματείο που για τα Εργατικά Κέντρα Κοζάνης και Πτολεμαΐδας δεν υπάρχει.
ΥΓ: Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για τους εργοδότες ο εργαζόμενος αποτελεί κόστος, το αποδεικνύουν άλλωστε στην πράξη καθημερινά. Τα Σαβ/Κυ που έκοψε η εργοδοσία για να εκβιάσει τους εργαζόμενους ήταν γιατί τους κόστιζε πολύ η υπερωρία, ας σταματήσουν τα παπαγαλάκια της εργοδοσίας να διαδίδουν ότι το σωματείο ζήτησε να μην δουλεύουν οι εργαζόμενοι το Σαβ/κυ. Αυτό που ζήτησε και απαίτησε το σωματείο ήταν το αυτονόητο να καταβάλλονται οι υπερωρίες και τα Σαβ/Κυ όπως προβλέπετε μα βάση το Νόμο και όχι με το ωρομίσθιο του κανονικού ωραρίου όπως κάνανε οι εργολάβοι. Ο καθένας μπορεί να φανταστεί επί της ουσίας για πόσες κλεμμένες υπερωρίες σε χρήματα μιλάμε.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.