Λάζαρος Μαλούτας: «Η Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης άνοιξε»



rjshharthatrjhartjajaasrty

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της “ΕΝΟΤΗΤΑΣ” στις 10/10/2016 (http://enotitakozani.gr/mouseia-pou-xtizoun/) είχαμε την ευκαιρία να αναδείξουμε τις θέσεις του συνδυασμού μας για την αναπτυξιακή διάσταση του πολιτισμού. Η ανακοίνωση αναδεικνύει και τεκμηριώνει τη θέση της ΕΝΟΤΗΤΑΣ και τις πρωτοβουλίες και προσπάθειες που καταβάλαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Σ΄ αυτήν λοιπόν την κατεύθυνση, ώστε να αναδειχθεί η πολιτισμική και ιστορική διαδρομή του τόπου μας, καθώς αποτελεί έναν ανεξάντλητο και αειφόρο πόρο, κινηθήκαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Χρηματοδοτήσαμε, ανακατασκευάσαμε, μελετήσαμε, προστατέψουμε και αναδείξαμε τους παρακάτω χώρους:

Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, Λαογραφικό Μουσείο, Βιβλιοθήκη και Μουσείο, Μουσείο σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας, Αρχαιολογική συλλογή Κοζάνης, Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού, Χαρτοθήκη, Πινακοθήκη, Τεχνόπολις, Μουσείο κρόκου, Παλαιό βυρσοδεψείο.

Την Παρασκευή λοιπόν στις 9/12/2016 εγκαινιάστηκε η έκθεση της Αρχαιολογικής συλλογής Κοζάνης, στο κτήριο της δωρεάς Παναγιωτίδη.

Του διατηρητέου που η εκ βάθρων ανακαίνισή, συντήρηση και εκσυγχρονισμός του, καθώς και η προμήθεια του εξοπλισμού για την επανέκθεση, ολοκληρώθηκαν το 2009, και κόστισαν περίπου 870 χιλ. ευρώ με χρηματοδότηση απ’ το Γ΄ ΚΠΣ και τον ΘΗΣΕΑ .

Με την ολοκλήρωση λοιπόν της επανέκθεσης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων η Κοζάνη αποκτά ένα στολίδι που:

Μπορεί ο πολιτισμός να ενισχύσει την ταυτότητα της περιοχής ως προορισμού
Μπορεί σε συνδυασμό με το υπόλοιπο δίκτυο θεματικών μουσείων να αποτελέσει κίνητρο για την τοπική κοινωνία και πόλο έλξης για τους επισκέπτες
Γιατί προσφέρει αυτογνωσία στους κατοίκους και ολιστική εμπειρία στους επισκέπτες.

Ας το αγκαλιάσουμε, ας το προβάλουμε, ας το αγαπήσουμε, ας το επισκεφθούμε όλοι μας.

Αποτελεί ένα ακόμη λιθαράκι στην πορεία μας για την ανάπτυξη, για το μέλλον του τόπου μας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.