Συναντήσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Ομοσπονδίας με τις καθ ύλην αρμόδιες Αρχές στην Κοζάνη



mfrxymyxrmjyrzrmtzxtn

Συναντήσεις με τις καθ ύλην αρμόδιες Αρχές στην Κοζάνη (18/11) και στις Σέρρες (21/11)πραγματοποίησαν στελέχη της Ομοσπονδίας και των τοπικών Φιλοζωικών Συλλόγων με την ευκαιρία της Ημερίδας στην Θεσσαλονίκη

Α. Αστυνομικές Διευθύνσεις Κοζάνης και Σερρών
Από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ παρίσταντο, χωριστά σε κάθε νομό, οι Αστυνομικοί Διευθυντές Κοζάνης και Σερρών κ. Χαράλαμπος Θεοχάρης και Αθανάσιος Ματσαρόκος αντίστοιχα καθώς και άλλα στελέχη των Διευθύνσεων.
Το κλίμα ήταν πολύ φιλικό και ο διάλογος που αναπτύχθηκε γόνιμος.
Τα θέματα που τέθηκαν εκ μέρους των Φορέων μας και τα οποία έγιναν σε γενικές γραμμές αποδεκτά ήταν τα παρακάτω:

1. Συστηματική και συνεχής ενημέρωση των δημοτών με μικτά κλιμάκια αστυνομίας και τοπικών φιλοζωικών συλλόγων και αξιοποίηση του τηλεοπτικού σποτ που απο κοινού υπογράφει η ΕΛ.ΑΣ κεντρικά και η Ομοσπονδία.
2. Μετά την παρέλευση ενός μήνα απο τις παραπάνω ενημερωτικές δράσεις να ξεκινήσει ο συστηματικός έλεγχος πλέον των δημοτών για την σήμανση και καταγραφή των ζώων συντροφιάς τους και η δημοσιοποίηση κατά διαστήματα των αποτελεσμάτων του ελέγχου.
Ο έλεγχος να διενεργείται κατά την διάρκεια των συνήθων περιπολιών των αστυνομικών οργάνων για διάφορα άλλα θέματα.
3. Η Ομοσπονδία τέθηκε στην διάθεση των Αστυνομικών Διευθύνσεων για παρουσιάσεις απο στελέχη της της κείμενης για τα ζώα νομοθεσίας.
4. Η μελέτη, εμπέδωση, αξιοποίηση της τελευταίας εγκυκλίου της ΕΛ.ΑΣ –έκδοση εγκυκλίου– απο το σύνολο των αστυνομικών των ανωτέρω Αστυνομικών Διευθύνσεων καθότι η εκτίμησή μας βάσει στοιχείων είναι, ότι αυτή δεν έχει γίνει κτήμα τους και εκεί αλλά και σε ολόκληρη την επικράτεια.
5. Η αναγκαιότητα άμεσης παρέμβασης των αστυνομικών αρχών στην μη τήρηση της νομοθεσίας εκ μέρους των Δημοτικών Αρχών.
6. Σύγκληση και κοινή συνάντηση όλων των ενδιαφερομένων και εμπλεκομένων αρχών σε συνεργασία με την Εισαγγελία Πρωτοδικών για θέματα που αφορούν την περί ζώων νομοθεσία.
7. Ζητήθηκε η παρέμβαση της ΠΦΠΟ προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε οι αστυνομικές αρχές να μπορούν να έχουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων σήμανσης και καταγραφής των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Υπουργείου, που αποτελεί και δικό μας αίτημα.

Β. Η Ομοσπονδία είχε επίσης συναντήσεις με Εισαγγελείς Πρωτοδικών Κοζάνης και Σερρών.
Το κύριο θέμα που τέθηκε εκ μέρους μας και συζητήθηκε ήταν η άμεση και αποτελεσματικότερη παρέμβαση της Εισαγγελίας στις αυθαιρεσίες των Δημοτικών Αρχών, η σύννομη λειτουργία της 5μελούς επιτροπής παρακολούθησης και διαχείρισης των αδέσποτων καθώς και η τήρηση των συνθηκών ευζωίας στα κυνοκομεία.
Με την ευκαιρία να αναφέρουμε, ότι θα πρέπει να παρέλθει καιρός για να ξεχάσουμε τη θλίψη μας απο τις εικόνες και τα θλιμμένα μάτια των σκύλων, που αντικρίσαμε στο δημοτικό κυνοκομείο Σερρών, κόσμημα κατά τον Δήμαρχο.
Στο κυνοκομείο Κοζάνης σαφώς ήταν καλύτερες οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων μένει όμως να βελτιωθούν εισέτι.
Κατά την παρουσία μας στις Σέρρες είχαμε σύντομη συνάντηση και με τον Προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Σερρών τον οποίο και θέσαμε ενώπιον των κατά την γνώμη μας ευθυνών του για την κατάσταση στο κυνοκομείο.

Γ. Συναντήσεις είχαμε και με τους Δημάρχους Κοζάνης και Σερρών, όπου και συζητήθηκαν τα θέματα των αδέσποτων ζώων και οι δράσεις των Δήμων γι αυτά.
Θεωρούμε, ότι στον Δήμο Κοζάνης υπάρχουν κάποια περιθώρια για μια νέα αρχή στη συνεργασία του Δήμου με τα Φιλοζωικά Σωματεία με εκατέρωθεν υποχωρήσεις για το καλό των ζώων και της πόλης ενώ η συζήτηση με τον Δήμαρχο Σερρών ήταν για μας σκέτη απογοήτευση.
Δυστυχώς οι απόψεις και θεωρήσεις του Δημάρχου Σερρών για τα ζώα παρασάγγας απέχουν απο το να θεωρηθούν σύγχρονες, ευρωπαϊκές και με στοιχειώδη σεβασμό απέναντι στα ζώα καθότι είναι βαθιά αντιφιλοζωικές και προκλητικά ανθρωποκεντρικές.
Και στους δύο Δημάρχους θα αποστείλουμε ένα “μνημόνιο” συνεργασίας με θέσεις, προτάσεις και προγράμματα κοινών δράσεων, ώστε αν συμφωνηθούν να ξεκινήσει μια νέα σχέση φιλοζωικών συλλόγων και Δήμων, με τήρηση της νομοθεσίας και αμοιβαίες υποχωρήσεις όχι σε θέματα αρχών αλλά τακτικής.
Θεωρούμε, ότι υπάρχει βάσιμη προσδοκία για την Κοζάνη και σχεδόν μηδενική για τις Σέρρες.
Αλλά επειδή η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία θα περιμένουμε την απάντηση των δύο Δημάρχων στο μνημόνιο συνεργασίας, που σύντομα θα τους αποστείλουμε.

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.