Εγκαίνια του ολοκληρωμένου έργου ΕΣΠΑ: «Στερέωση και μερική αποκατάσταση της Αρχαίας Αιανής Κοζάνης και των Αγροικιών Α΄ και Β΄»



lyufkuydytjsjytrsydyuyΤο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης σας προσκαλούν το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 1 μ.μ., στα εγκαίνια του ολοκληρωμένου έργου ΕΣΠΑ:

«Στερέωση και μερική αποκατάσταση της Αρχαίας Αιανής Κοζάνης και των Αγροικιών Α΄ και Β΄»

Τα εγκαίνια θα τελέσει η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, στον αρχαιολογικό χώρο της Αιανής Κοζάνης.

Θα ακολουθήσει ξενάγηση του έργου, με σκοπό την παρουσίαση των αποκατεστημένων ανασκαφικών τομέων και εν συνεχεία ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.

«Η Αιανή αποτελεί τόπο ιδιαίτερης αρχαιολογικής σημασίας και φυσικής ομορφιάς. Τα αρχαιολογικά κατάλοιπα, που ήρθαν στο φως από το 1983 και μετά στις θέσεις Μεγάλη Ράχη και Λειβάδια, έδωσαν νέα διάσταση στην ιστορία της Μακεδονίας, ανατρέποντας ιστορικές πηγές και κρατούσες επιστημονικές απόψεις.

Η αποκάλυψη λαμπρών δημόσιων κτηρίων, ιδιωτικών κατοικιών, κεντρικής δεξαμενής υδροδότησης του οικισμού, δρόμων επικοινωνίας, εργαστηριακών και λατρευτικών χώρων, καθώς και μεγάλων κτιστών τάφων, πλούσια κτερισμένων, αποδεικνύουν μια σημαντική, οργανωμένη πόλη, ήδη από τον 6ο αιώνα π.Χ., πολύ πριν από το Φίλιππο το Β΄, που φέρεται από τις γραπτές πηγές ως ο ιδρυτής των πόλεων στην Άνω Μακεδονία. Η ακμή της πόλης τοποθετείται στους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους, ενώ το σύνολο των δεδομένων μαρτυρεί πως η Αιανή από πολύ νωρίς έπαιξε ρόλο πρωτεύουσας της αρχαίας επαρχίας της Ελίμειας.

Την ιδιαίτερη σημασία της θέσης βεβαιώνει και η πολύ πρώιμη και μακρόχρονη κατοίκησή της, η οποία ανάγεται στα νεολιθικά χρόνια, στην 5η π.Χ. χιλιετία, με συνέχεια μέσα στην εποχή χαλκού και την εποχή σιδήρου.

Η Μεγάλη Ράχη εγκαταλείφθηκε οριστικά στο τέλος των ελληνιστικών χρόνων και η κατοίκηση μεταφέρθηκε σε άλλη θέση, η οποία δεν έχει ταυτιστεί ακόμα απόλυτα από την έρευνα…»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.