Σεισμός 4,4 ρίχτερ στο Κιλκίς! Αισθητός σε Θεσσαλονίκη αλλά και Δυτική Μακεδονία



neo_586_355
 
– Ο σεισμός έγινε λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι και έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στη Δυτική Μακεδονία
– Ταρακουνήθηκαν και οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης
– Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το μέγεθος του σεισμού ήταν 4,4 ρίχτερ
– Ακολούθησαν μετασεισμοί με το ίδιο επίκεντρο
– Δεν υπάρχει μεγάλο ρήγμα στην περιοχή λένε οι επιστήμονες
Ο μεσημεριανός σεισμός αναστάτωσε το Κιλκίς καθώς το επίκεντρό του ήταν μόλις 16 χιλιόμετρα από την πόλη αλλά έγινε αισθητός και στην ευρύτερη μεριοχή. Ανάμεσα στις πόλεις που ταρακουνήθηκαν ήταν και η Θεσσαλονίκη μιας και το επίκεντρο του σεισμού ήταν 40 χιλιόμετρα μακριά… Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο δυτικό όριο της “σερβομακεδονικής ζώνης”.

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 5,2 χιλιόμετρα. Η Πυροσβεστική δεν έχει δεχθεί κλήσεις για βοήθεια ενώ δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής, αναφορές για ζημιές.

Οι τοπικές αρχές ωστόσο είναι σε επιφυλακή, αφού, τον σεισμό των 4,4 ρίχτερ που έγινε στις 14:12 το μεσημέρι σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ακολούθησαν τουλάχιστον άλλοι τρεις μετασεισμοί με το ίδιο επίκεντρο μεγέθους 2, 2,4 και 2,5 ρίχτερ με εστιακό βάθος 5, 5 και 10 χιλιόμετρα αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο το μέγεθoς του πρώτου σεισμού ήταν 4,8 ρίχτερ…

 Ο χάρτης του σεισμό από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο
Ο χάρτης του σεισμό από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο

Κάτοικοι της περιοχής που ταρακουνήθηκαν από το σεισμό, είπαν ότι ήταν σύντομη και δυνατή η δόνηση ενώ ακούστηκε βοή και έτριζαν τα παράθυρα. Δείτε στον παρακάτω χάρτη, τις περιοχές που έγινε αισθητός ο σεισμός:

Δεν υπάρχει κμεγάλο ρήγμα στην περιοχή του Κιλκίς

“Δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο – γνωστό ρήγμα που να έδωσε στο παρελθόν ισχυρούς σεισμούς, στην περιοχή βορειοδυτικά από την πόλη του Κιλκίς, όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο της δόνησης”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης.

“Δεν προκύπτει ότι η περιοχή αυτή συγκεντρώνει μεγάλη σεισμικότητα, ενώ στο παρελθόν δεν έχουν σημειωθεί μεγάλοι σεισμοί”, τόνισε ο κ. Σκορδίλης και ανέφερε ότι πριν από δύο ημέρες, στις 8/11, είχαν προηγηθεί, με επίκεντρο στο ίδιο σημείο, δύο μικρότεροι σε μέγεθος σεισμοί, από το σημερινό, της τάξης των 3,8 Ρίχτερ.

newsit.gr με στοιχεία από: Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ΑΠΕ, Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ΕΡΤ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.