Ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Γ. Θεοφύλακτου για την παράνομη και αντισυμβατική δράση των εισπρακτικών εταιρειών



theofilaktos_vouli

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Κοζάνης, Γιάννης Θεοφύλακτος, την οποία συνυπέγραψαν 45 βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και αφορά την παράνομη και αντισυμβατική δράση (“μαφιόζικη” την έχει αποκαλέσει δημοσίως πολλές φορές) των εισπρακτικών εταιρειών.

Πρόκειται για ζήτημα που αφορά την βελτίωση της καθημερινότητας και της ψυχολογίας του πολίτη/δανειολήπτη και έτσι κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντικό.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης. Η απάντηση αναμένεται από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και το (νέο) Υπουργό Οικονομίας.

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

Θέμα: «Αθέμιτες πρακτικές των εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις»

Με το Ν. 3758/2009 θεσπίσθηκε το πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας των εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις. Ειδικότερα εκεί καταγράφονται οι αρχές που πρέπει να διέπουν τη δράση των συγκεκριμένων εταιρειών και προσδιορίζονται οι απαγορευμένες αθέμιτες και παραπλανητικές πρακτικές. Επιπλέον, καθορίζονται οι κυρώσεις για τις παραβάσεις των διατάξεών του και ανατίθεται στον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού η εποπτεία της τήρησης των διατάξεων και η επιβολή των κυρώσεων.

Ωστόσο, παρατηρείται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εταιριών ενημέρωσης οφειλετών προβαίνουν στη χρήση παράνομων, αθέμιτων και παραπλανητικών πρακτικών, αντιποιούνται το δικηγορικό λειτούργημα, ασκούν ψυχολογική πίεση, εκβιάζουν, απειλούν ή προσβάλλουν τους δανειολήπτες ή τα μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντός τους. Για τις ανωτέρω συμπεριφορές έχουν διαμαρτυθεί ακόμη και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις εταιρίες ενημέρωσης, καταγγέλλοντας ότι αναγκάζονται να προβαίνουν στη χρήση παράνομων πρακτικών.

Επειδή το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των εταιριών ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες οφειλές αποδεικνύεται ανεπαρκές, καθώς οι εταιρείες που παραβιάζουν τις διατάξεις του δεν ελέγχονται αποτελεσματικώς και δεν τιμωρούνται, συνεχίζοντας ανενόχλητα τις παράνομες, “τοκογλυφικές” πρακτικές τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αποτελεσματική εφαρμογή και βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας και εποπτείας των εταιριών ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις;

Αθήνα, 1/11/2016
Ο ερωτών Βουλευτής
Θεοφύλακτος Ιωάννης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.