Σπουδαία διάκριση του Νηπιαγωγείου Ξηρολίμνης Κοζάνης από την Unicef: Ανακηρύχθηκε σε «Σχολείο Υπερασπιστή των Παιδιών»

juyiydtiyduyrtdu6d6usu

Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου Ξηρολίμνης Κοζάνης έδωσαν το δικό τους ραντεβού με τη UNICEF. Οι μικροί μαθητές θέλοντας να μάθουν περισσότερα για τη UNICEF και τα Δικαιώματά τους, συναντήθηκαν όλοι μαζί, συζήτησαν, αντάλλαξαν απόψεις, σχεδίασαν και οργάνωσαν με τη βοήθεια της νηπιαγωγού τις δράσεις που θα επακολουθούσαν.

Το εκπαιδευτικό υλικό που στάλθηκε από τη UNICEF και η ιστοσελίδα της υπήρξαν σημαντικό εργαλείο στις δράσεις των παιδιών. Στόχοι του προγράμματος ήταν να ευαισθητοποιηθούν οι μικροί μαθητές για τα προβλήματα των συνομήλικών τους στον κόσμο, να μάθουν για τα δικαιώματα των παιδιών, να ενημερωθούν για το έργο της UNICEF, να μπορούν να λάβουν μέρος ενεργά βοηθώντας παιδιά που έχουν λιγότερες ευκαιρίες και να καταπολεμήσουν φαινόμενα, όπως του σχολικού εκφοβισμού, του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Σύμφωνα με τις αρχές της διαθεματικής προσέγγισης δημιούργησαν ιστογράμματα για την επεξεργασία του θέματος με σκοπό να επεκταθούν σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς πραγματοποίησαν μια εκδήλωση παρουσία των γονέων, όπου παρουσιάστηκαν οι δράσεις του προγράμματος και το Αναμνηστικό Δίπλωμα με το οποίο η Ελληνική Εθνική Επιτροπή  της UNICEF ανακηρύσσει το Νηπιαγωγείο Ξηρολίμνης Κοζάνης «Σχολείο Υπερασπιστή των Παιδιών» για τη σχολική χρονιά 2015 – 2016.

Παρακάτω ακολουθούν οι δράσεις του σχολείου, όπως μας στάλθηκαν από τη νηπιαγωγό, και είμαστε βέβαιοι ότι η ενδιαφέρουσα και ελκυστική προσπάθεια του σχολείου θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης και για άλλα σχολεία.

Νηπιαγωγείο Ξηρολίμνης Κοζάνης«…Στον τομέα της Πληροφορικής, αξιοποιώντας τον Η/Υ αναζητήσαμε στο διαδίκτυο πληροφορίες για την οργάνωση καθώς και  εικόνες, e-βιβλία ή βίντεο που απεικόνιζαν τα δικαιώματα των παιδιών. Τα παιδιά προβληματίστηκαν για τη διαφορά μεταξύ επιθυμιών και αναγκών – δικαιωμάτων, γνώρισαν τα δικαιώματά τους και κατανόησαν ότι έχουν δικαιώματα, τα οποία είναι ίδια για όλα τα παιδιά της γης. Ξεναγήθηκαν στην ιστοσελίδα της UNICEF και γνώρισαν τα προϊόντα της.

Στον τομέα της Μελέτης Περιβάλλοντος δημιουργήσαμε στην τάξη με το υλικό της UNICEF  την «γωνιά της UNICEF».

Στην Ιστορία η αναδρομή στις ιστορικές επετείους αποτέλεσαν αφορμή για να συζητήσουμε τις αρνητικές συνέπειες του πολέμου κυρίως για τους ανθρώπους που αναγκάζονται να ακολουθήσουν το δρόμο της προσφυγιάς και για την προσφορά της UNICEF σε έργα ειρήνης.Στη  Γεωγραφία, αναζητήσαμε τη «γεωγραφία» της UNICEF στον παγκόσμιο χάρτη. Μάθαμε πως υπάρχουν χώρες που τα παιδιά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και χρειάζονται  βοήθειά για μια καλύτερη ζωή.

Νηπιαγωγείο Ξηρολίμνης Κοζάνης

Στην Βιολογία γνωρίσαμε τις βασικές ανάγκες επιβίωσης μέσα από τις δράσεις της οργάνωσης.

Στον τομέα της Γλώσσας και Επικοινωνίας, διαβάσαμε  παραμύθια με  θέμα τα δικαιώματα του παιδιού, εργαστήκαμε σε πίνακες αναφοράς με εικόνες και λέξεις των δικαιωμάτων, φτιάξαμε ακροστιχίδες, σταυρόλεξα, γράψαμε το λογότυπο της UNICEF.

Στον τομέα των Μαθηματικώνμε αφορμή την συγκέντρωση χρημάτων για τη UNICEF δημιουργήσαμε τον «Κουμπαρά της UNICEF» όπου με τη βοήθεια των γονέων που στήριξαν θερμά την προσπάθεια αυτή συγκεντρώσαμε, μετρήσαμε και καταθέσαμε  χρήματα στη UNICEF, ενισχύοντας τα προγράμματά της.

Στον τομέα της Δημιουργίας και Έκφρασης δουλέψαμε ομαδικά μέσα από ποικίλες και ευχάριστες δραστηριότητες, όπως επιτραπέζια παιχνίδια, εικαστικές δημιουργίες (Το Περιστέρι της Ειρήνης, Το Λουλούδι των Δικαιωμάτων), ζωγραφική, τραγούδι, χορό, ομαδικά παιχνίδια για να  υλοποιήσουμε τους στόχους του προγράμματος.

Νηπιαγωγείο Ξηρολίμνης ΚοζάνηςΝηπιαγωγείο Ξηρολίμνης Κοζάνης

Τα παιδιά ολοκληρώνοντας  το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έκαναν μια ομαδική εικαστική δημιουργία για να μείνουν ζωντανές οι εμπειρίες του προγράμματος και να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής  των  γνώσεων  που απόκτησαν: Με αφορμή την ανάγνωση του βιβλίου «Το δώρο της παπλωματούς» του Τζεφ Μπριμπό συσχέτισαν την UNICEF με την Παπλωματού και  δημιούργησαν «Το Πάπλωμα των Δικαιωμάτων», από  ζωγραφιές τους με τα δικαιώματα σε ατομικά φύλλα που ράβονται μεταξύ τους, ώστε να δημιουργήσουν ένα πάπλωμα ζεστασιάς, αλληλεγγύης, προστασίας και αγάπης για όλα τα παιδιά της γης».

Νηπιαγωγείο Ξηρολίμνης ΚοζάνηςΝηπιαγωγείο Ξηρολίμνης Κοζάνης

Από το unicef.gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Σπουδαία διάκριση του Νηπιαγωγείου Ξηρολίμνης Κοζάνης από την Unicef: Ανακηρύχθηκε σε «Σχολείο Υπερασπιστή των Παιδιών»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.