Συλλαλητήριο του Σ.Ε.Ε.ΕΝ την Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη στην Κεντρική Πλατεία Πτολεμαΐδας



somateio_ergazomenon_energeiaΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ Σ.Ε.Ε.ΕΝ
Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2016,7:00μ.μ
Κεντρική Πλατεία Πτολεμαίδας

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,
Άνεργοι, νέες, νέοι
Φτωχοί αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες των εργατικών –λαϊκών νοικοκυριών.
Μπροστά μας έχουμε μια νέα επίθεση ενάντια στα δικαιώματα μας, στο δικαίωμα για αξιοπρεπή ζωή. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της πρώτης αξιολόγησης (ιδιωτικοποιήσεις, κόκκινα δάνεια κ.α) και ετοιμάζει στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης νέο χτύπημα στους μισθούς με κατάργηση των Σ.Σ.Ε, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, χτύπημα του δικαιώματος των εργαζομένων να διεκδικούν αγωνιστικά.
Η «ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ

Η σημερινή κυβέρνηση όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ- ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να πείσει το λαό να κάνει υπομονή, ότι «φτάνουμε στο τέλος του τούνελ», «σε λίγο έρχεται ανάπτυξη και θα βγούμε όλοι κερδισμένοι». Ακόμα και ανάπτυξη να έρθει αυτή θα βασιστεί στα συντρίμμια των εργατικών- λαϊκών δικαιωμάτων. Αφού έδωσαν επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, φθηνότερο ρεύμα και άλλα προνόμια σε βιομήχανους, εφοπλιστές, τραπεζίτες τώρα θέλουν να τους εξασφαλίσουν πιο φθηνούς και πειθήνιους εργάζομενους. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για να έρθει η ανάπτυξη, να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Το επόμενο βήμα στην ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι καταστροφικό για την περιοχή και το λαό συνολικά.
Στα πλαίσια των προαπαιτούμενων του 3ου μνημονίου πρέπει να προχωρήσει το επόμενο βήμα στην ιδιωτικοποίηση του κλάδου της ηλεκτρικής Ενέργειας.(Η ΔΕΗ μέχρι το 2020 να έχει το 50% της αγοράς). Ταυτόχρονα η Ε.Ε με τις οδηγίες της στηρίζει τους επιχειρηματικούς ομίλους στο φυσικό αέριο και τις Α.Π.Ε (κατάργηση ΕΦΚ κ.α)βάζοντας εμπόδια στην παραγωγή ηλ.ενέργειας από λιγνίτη(πρόστιμα για ρύπους, ΕΦΚ).

Πλέον έχουμε εμπειρία από τα επιχειρήματα που έλεγαν ότι η ιδιωτικοποίηση και ο ανταγωνισμός θα ωφελήσει τους καταναλωτές και τους εργαζόμενους. Αντί αυτού έφερε επέκταση των ελαστικών σχέσεων (οκτάμηνα, εργολαβίες) σε βάρος των μόνιμων σταθερών θέσεων εργασίας, μείωση μισθών σε όλους τους εργαζόμενους, αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας κ.α.
Όποια μορφή ιδιωτικοποίησης επιλεγεί αυτή τη φορά (Δημοπρασίες ρεύματος- ΝΟΜΕ, συμπράξεις με ιδιώτες, στρατηγικός επενδυτής, «μικρή ΔΕΗ») τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά για την περιοχή. Χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν, θα μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί κ.α.

Τώρα ξέρουμε ποιος είναι με ποιόν.
Τα κόμματα που υπέγραψαν το 3ο μνημόνιο και οι τοπικοί τους εκπρόσωποι συμφωνούν με την Ε.Ε και την πολιτική της, διαφωνούν στο τρόπο που θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση ανάλογα με το ποιανού επιχειρηματικού ομίλου τα συμφέροντα εξυπηρετούν. Οι εκλεγμένοι στην τοπική διοίκηση συμφωνούν και αυτοί με το πλαίσιο της Ε.Ε, οργανώνουν ημερίδες για τη μεταλιγνιτική περίοδο, διεκδικούν νέα προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους (φθηνότερο ρεύμα, περιφερειακό ταμείο ενίσχυσης των επιχειρήσεων).
Οι εργοδοτικοί – κυβερνητικοί συνδικαλιστές της ΔΕΗ έπαιξαν το ρόλο του δούρειου ίππου, αφού όταν εργαζόμενοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι ήταν στο δρόμο ενάντια στο νόμο για την κοινωνική ασφάλιση αυτοί έκατσαν πρώτοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να εξαιρεθούν, σπάζοντας το κοινό μέτωπο. Στηρίζουν και αυτοί την ιδιωτικοποίηση και σήμερα για μια ακόμα φορά παίρνουν το μέρος της εργοδοσίας. Υπέγραψαν την ΕΣΣΕ που φέρνει νέες μειώσεις μισθών και τώρα προτείνουν στην εργοδοσία πως θα κάνει τις περικοπές και πως θα συγκεντρώσει τα χρήματα από εργατικά- λαϊκά νοικοκυριά που δεν έχουν να πληρώσουν.
ΜΗΝ ΣΚΥΒΕΙΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,
Άνεργοι, νέες, νέοι
Φτωχοί αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες των εργατικών –λαϊκών νοικοκυριών.
Το προηγούμενο διάστημα ο αγώνας των εργαζόμενων σε συμπόρευση με τους αγρότες στα μπλόκα του αγώνα ενάντια στο νόμο λαιμητόμο για την κοινωνική ασφάλιση έβαλε εμπόδια, τους καθυστέρησε, έσπασε το κλίμα συναίνεσης που ήθελε ένα επιβάλει η κυβέρνηση. Οι αγώνες αυτοί μας δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για να έχουμε νίκες. Είναι η συμμαχία όλων όσων πλήττονται από αυτή την πολιτική.
Των εργαζομένων στον κλάδο της ενέργειας που μπροστά τους έχουν απολύσεις, νέες μειώσεις μισθών.
Του συνόλου της εργατικής τάξης που δέχεται νέα επίθεση στο εισόδημα και τα δικαιώματα της.

Των φτωχών αγροτών που τους αυξάνουν η τιμή του νερού και του ρεύματος και μαζί με το σύνολο των μέτρων θα επιταχύνει το ξεκλήρισμα τους.
Των αυτοαπασχολούμενων της πόλης που στενάζουν από την φιλομονοπωλιακή πολιτική και την φοροαφαίμαξη.
Των ανέργων που θα δυσκολευτούν περισσότερο να βρουν θέση εργασίας και αν βρουν θα είναι μισή δουλειά, με μισθό πείνας.
Των νέων, των γυναικών των εργατικών- λαϊκών νοικοκυριών που βλέπουν τα όνειρα τους για ανθρώπινη ζωή με αξιοπρέπεια να ματαιώνονται.

Είμαστε οι πολλοί, αυτοί που παράγουν τον πλούτο και έχουμε συμφέρον να παλέψουμε μαζί ενάντια σε αυτά που μας ετοιμάζουν, να διεκδικήσουμε ζωή με δικαιώματα.
Όλοι μαζί έχουμε κοινό συμφέρον να αγωνιστούμε με στόχο το ηλεκτρικό ρεύμα να παράγεται, μεταφέρεται, διανέμεται με σκοπό την ικανοποίηση των εργατικών –λαϊκών αναγκών που προϋποθέτει την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο. Να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Αυτό απαιτεί εναντίωση στις πολιτικές της Ε.Ε που υπηρετούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων με απαίτηση για κατάργηση όλων των οδηγιών της για την απελευθέρωση/ιδιωτικοποίηση του κλάδου.

Διεκδικούμε:
Όχι στο παραπέρα βήμα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Όχι στην πώληση του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ.
Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Δημιουργία 5ης φυλακής στα Ορυχεία για εξασφάλιση του 5μερου , οκτάωρου και την πρόσληψη του απαραίτητου τακτικού προσωπικού που απαιτείται. Κατάργηση του δουλεμπορίου και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Καμία άλλη καθυστέρηση στην κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5. Κατασκευή Μελίτης 2, μελέτες για περιβαντολογική αναβάθμιση παλιότερων μονάδων. Απειθαρχία στις οδηγίες της Ε.Ε για περιορισμό του λιγνίτη. Άρση των εμποδίων που περιορίζουν τη χρήση του.

Υπογραφή Σ.Σ.Ε για τους οκταμηνίτες, εργολαβικούς. Κατώτατος μισθός 751 ευρώ. Ξεπαγωμα των τριετιών και καταβολή όλων των επιδομάτων (π.χ γάμου). Ούτε σκέψη για κατάργηση του 13 , 14ου μισθού, κατάργηση επιδομάτων και τριετιών. Καμία σκέψη για περεταίρω μειώσεις μισθών στο τακτικό προσωπικό. Ανάκτηση των απωλειών. Καμία καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στις εργολαβίες.
Καμία περαιτέρω αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος των εργατικών- λαϊκών οικογενειών. Καμία διακοπή ρεύματος σε εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν.

Καμία καθυστέρηση στις μετεγκαταστάσεις των πληττόμενων οικισμών. Επαναπόδοση των εδαφών στο δημόσιο και αξιοποίηση τους για την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών.
Όχι στην νέα επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα εργατικά δικαιώματα και την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Έκτακτο επίδομα ανεργίας για τους συναδέλφους που χάνουν τη δουλειά τους.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.