Συσκέψεις του ΣΕΕΕΝ σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα



somateio_ergazomenon_energeiaΣτην νέα επίθεση που ετοιμάζουν απαντάμε με οργανωμένο αγώνα.

Το νέο βήμα στην ιδιωτικοποίηση/ απελευθέρωση του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι και το πιο επώδυνο για την περιοχή μας αφού συνδυάζεται με την όλο και μικρότερη αξιοποίηση του λιγνίτη. Η συρρίκνωση της εξορυκτικής δραστηριότητας του λιγνίτη που προωθείται για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε άλλες μορφές ενέργειας θα έχει τραγικές συνέπιες για την περιοχή. Οι πρώτες συνέπειες είναι ήδη ορατές με την κατάσταση στις εργολαβίες (εκατοντάδες απολύσεις, όξυνση του προβλήματος της απλήρωτης εργασίας). Σύντομα επιπλέον χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν, αρχικά στους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις (εργολαβικοί, οκταμηνίτες),θα πέσουν ακόμα χαμηλότερα οι μισθοί,(δεν είναι τυχαίο του κάλεσμα του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε για θυσίες) θα εντατικοποιηθεί η εργασία, θα δυσκολέψει η πρόσβαση των εργατικών –λαϊκών νοικοκυριών στο ηλεκτρικό ρεύμα μιας και θα απαιτηθεί ένα αύξηση των τιμολογίων.

Ανεξάρτητα το μοντέλο ιδιωτικοποίησης που θα επιλεγεί (ΝΟΜΕ, στρατηγικός επενδυτής, συμπράξεις ΔΕΗ-ιδιωτών κ.α) οι συνέπειες θα είναι το ίδιο επώδυνες για τους εργαζόμενους στον κλάδο, για το λαό της περιοχής, για το σύνολο της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας. Τα προκλητικά προνόμια στους μονοπωλιακούς ομίλους που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα από φυσικό αέριο και ΑΠΕ (φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις κ.α) σηματοδοτούν την επιλογή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να στηρίξει τους συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους προωθώντας της πολιτική της Ε.Ε στον κλάδο. Από την άλλη η ΔΕΗ Α.Ε υπερασπιζόμενη τα κέρδη των μετόχων της σχεδιάζει επενδύσεις στην Αλβανία, σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα κ.α ενώ ταυτόχρονα καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη, να κάνουν θυσίες για να σωθούν τα κέρδη της.
Ταυτόχρονα με τις εξελίξεις στον κλάδο της η/ε η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Οι «κόκκινες γραμμές», η «επιθετική στάση» στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά που διακηρύττει η κυβέρνηση δεν μπορούν να κοροϊδέψουν πλέον κανένα. Θέλουν να δημιουργήσουν εφησυχασμό την στιγμή που ετοιμάζουν τη νέα σφαγή. Στο τραπέζι βρίσκονται οι ομαδικές απολύσεις, η κατάργηση των ΣΣΕ, νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση κ.α. Επιβεβαιώνεται η άποψη ότι η «δίκαιη ανάπτυξη» που διαφημίζει η κυβέρνηση θα βασιστεί στα συντρίμμια των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων.
Η κατάσταση αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σταθερά από όλες τις κυβερνήσεις, τα κόμματα, του εκλεγμένους στην Τοπική Διοίκηση, τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό που υπηρετούν την Ε.Ε, που θεωρούσαν και θεωρούν την πολιτική και τις οδηγίες της μονόδρομο για τους εργαζόμενους και το λαό. Αυτός ο μονόδρομος είναι που έφερε χάσιμο χιλιάδων θέσεων εργασίας, την μείωση μισθών, την εντατικοποίηση της εργασίας, την αύξηση των ατυχημάτων, την αύξηση της τιμής του ρεύματος για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά, την μεγαλύτερη εκμετάλλευση του περιβάλλοντος. Το επιχείρημα ότι η απελευθέρωση, ο ανταγωνισμός θα ωφελήσει τους καταναλωτές και τους εργαζόμενους και τους ιδιώτες επενδυτές αποδείχτηκε περίτρανα ότι ήταν μεγάλο ψέμα.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Αυτή τη φορά έχουμε εμπειρία από την απεργία ενάντια στην πώληση της «μικρής ΔΕΗ». Τότε ο εργοδοτικός –κυβερνητικός συνδικαλισμός έσυρε τον αγώνα των εργαζομένων πίσω από τον στόχο της κυβερνητικής εναλλαγής και τα αντίστοιχα επιχειρηματικά συμφέροντα που αυτή υπηρετεί. Στην τελευταία απεργία ενάντια στη διάλυση της Κοινωνικής ασφάλισης ήταν απασχολημένοι για το πώς θα προωθήσει συμφέροντα ιδιωτικών ασφαλιστικών και όχι πως θα οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων.
Οι εκλεγμένοι στην τοπική διοίκηση αφού έστησαν τα σόου τους στις πύλες των ΑΗΣ τώρα άλλος διοργανώνει ημερίδες για την μεταλιγνιτική περίοδο, άλλος παλεύει για ειδικά προνόμια για επιχειρηματικούς ομίλους (πρόταση για φθηνότερο ρεύμα για όποιον επενδύσει στην περιοχή.). Βουλευτές κομμάτων που ήταν «μπροστά» στους αγώνες υπέγραψαν το 3ο μνημόνιο.

ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ – ΕΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΜΕΙΝΕ :Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Ένα είναι το συμπέρασμα που βγαίνει: όσοι υπηρετούν την Ε.Ε, την πολιτική της, την πολιτική της ανταγωνιστικότητας, σε όσες πύλες και αν βρεθούν, σε όσα μπαλκόνια και να μιλήσουν, όσα μεγάλα λόγια και να πουν δεν μπορεί παρά να υπηρετούν το στόχο των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν μπορούμε να έχουμε θετικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους και το λαό αν δεν συγκρουστούμε με την πολιτική τη Ε.Ε, που με τις οδηγίες της μειώνει την παραγωγή λιγνίτη στη χώρα μας, που θέλει σμπαραλιασμένες εργασιακές σχέσεις, μισθούς και συντάξεις πείνας. Η ανταγωνιστικότητα σημαίνει κυνήγι για μεγαλύτερα κέρδη. Ακόμα και μια ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο για να ανταγωνιστεί τους ιδιωτικούς ομίλους θα έπαιζε με τους όρους αγοράς όπως κάνει και τώρα.
Έχουμε συμφέρον ενωμένοι να παλέψουμε ενάντια σε όσα ετοιμάζουν, να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν. Δεν μένει κανένας έξω από τη νέα επίθεση. Όλοι πρέπει να πούμε δεν πάει άλλο.

Οι άνεργοι ,οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και του χωρίου, οι μικρομεσαίοι αγρότες οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών μαζί με τους εργαζομένους στον κλάδο της ηλ.ενέργειας έχουμε συμφέρον να βάλουμε φρένο αυτή την πολιτική. Πρέπει τώρα να οργανώσουμε την πάλη μας.Καλούμε όλα τα σωματεία της περιοχής, μαζικούς φορείς των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των ανέργων, των γυναικών να πάρουν πρωτοβουλίες οργάνωσης του αγώνα. Ένας αγώνας που στόχο του πρέπει να έχει το ηλεκτρικό ρεύμα να παράγεται, μεταφέρεται, διανέμεται με σκοπό την ικανοποίηση των εργατικών –λαϊκών αναγκών που προϋποθέτει την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο. Να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Απαιτεί εναντίωση στις πολιτικές της Ε.Ε που υπηρετούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων με απαίτηση για κατάργηση όλων των οδηγιών της για την απελευθέρωση του κλάδου.
Το ΣΕΕΕΝ άμεσα με περιοδείες, ενημερώσεις, συσκέψεις μπαίνει μπροστά στη μάχη ενάντια στη κόλαση που μας ετοιμάζουν. Με ένα πλαίσιο αιτημάτων που να συμβάλει στην ενότητα των εργαζόμενων στην ΔΕΗ Α.Ε ανεξαρτήτου εργασιακής σχέσης, στη συμπόρευση με τα υπόλοιπα πληττόμενα λαϊκά στρώματα της περιοχής, με το σύνολο της εργατικής τάξης και του λαού της χώρας μας.

Διεκδικούμε:
Όχι στο παραπέρα βήμα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Όχι στην πώληση του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ.
Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Δημιουργία 5ης φυλακής στα Ορυχεία για εξασφάλιση του 5μερου , οκτάωρου και την πρόσληψη του απαραίτητου τακτικού προσωπικού που απαιτείται. Κατάργηση του δουλεμπορίου και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Καμία άλλη καθυστέρηση στην κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5. Κατασκευή Μελίτης 2, μελέτες για περιβαντολογική αναβάθμιση παλιότερων μονάδων. Απειθαρχία στις οδηγίες της Ε.Ε για περιορισμό του λιγνίτη. Άρση των εμποδίων που περιορίζουν τη χρήση του.
Υπογραφή Σ.Σ.Ε για τους οκταμηνίτες, εργολαβικούς. Κατώτατος μισθός 751 ευρώ. Ξεπαγωμα των τριετιών και καταβολή όλων των επιδομάτων (π.χ γάμου). Ούτε σκέψη για κατάργηση του 13 , 14ου μισθού, κατάργηση επιδομάτων και τριετιών. Καμία σκέψη για περεταίρω μειώσεις μισθών στο τακτικό προσωπικό. Ανάκτηση των απωλειών. Καμία καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στις εργολαβίες.
Καμία περεταίρω αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος των εργατικών- λαϊκών οικογενειών. Καμία διακοπή ρεύματος σε εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν.

Καμία καθυστέρηση στις μετεγκαταστάσεις των πληττόμενων οικισμών. Επαναπόδοση των εδαφών στο δημόσιο και αξιοποίηση τους για την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών.
Όχι στην νέα επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα εργατικά δικαιώματα.
Όχι στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Έκτακτο επίδομα ανεργίας για τους συναδέλφους που χάνουν τη δουλειά τους.

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΕΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Κοζάνη: Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη στις 7:30 στο Εργατικό Κέντρο.
Πτολεμαΐδα: Δευτέρα 5 Σεπτέμβρη στις 7:30στο Εργατικό Κέντρο.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.