Ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας Κοζάνης σχετικά με το νέο πρόσφατο κλείσιμο των ορυχείων



orixeio_dei1

ΌΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ-ΩΣ ΕΔΩ!

Σε εκ νέου αναστολή προχώρησαν τις εργασίες τους λίγες μέρες πριν οι εργολάβοι της ΔΕΗ, απολύοντας και πάλι εκατοντάδες εργαζόμενους. Πριν περίπου 4 μήνες απολύθηκαν περίπου 1000 εργάτες, τώρα προστέθηκαν άλλοι 1500 απολυμένοι.

Στην αρχή οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ άρχισαν να ιδιωτικοποιούν τη ΔΕΗ και παράλληλα να παραχωρούν λειτουργίες της στους εργολάβους , χρησιμοποιώντας τους ως Δούρειο Ίππο  για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων και την αποδυνάμωση του πολύ ισχυρου συνδικαλιστικού τους κινήματος. Οι μόνιμοι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ άρχισαν να αντικαθίστανται σταδιακά από εργολαβικούς με πολύ χειρότερες εργασιακές σχέσεις, συχνά ανασφάλιστους, έρμαιο στους εργοδοτικούς εκβιασμούς και τις απολύσεις, με ανύπαρκτα συνδικαλιστικά δικαιώματα και σε ελεεινές εργασιακές συνθήκες, πάντα με τις πλάτες της διοίκησης της ΔΕΗ ΑΕ. Το παζλ του κατακερματισμού  κι απορρύθμισης της εργατικής δύναμης και συμπλήρωσαν οι χιλιάδες 8μηνίτες και διμηνίτες εργάτες –υπάλληλοι της ΔΕΗ ΑΕ, συμβάλλοντας έτσι και  στη δημιουργία πελατειακών δικτύων και την ανακύκλωση της ανεργίας.

Στα χρόνια των μνημονίων οι πιέσεις να απαξιωθεί, να συρρικνωθεί και να πουληθεί η ΔΕΗ κορυφώθηκαν.  Σήμερα βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές.

Τα ορυχεία «νεκρώνουν», οι εργολάβοι κλείνουν γιατί δεν πληρώνονται, και κάθε φορά που ξαναξεκινάνε τις εργασίες τους ,  αφήνουν πίσω τους ανέργους και σακατεμένες οικογένειες.

Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί  ότι τις ίδιες μέρες δόθηκε το πράσινο φως για το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ, ενώ η ΔΕΗ βαδίζει προς το ταμείο ξεπουλήματος στους δανειστές, το ΤΑΙΠΕΔ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ολοκληρώνει το έγκλημα, με τα φουγάρα να σβήνουν το ένα πίσω από το άλλο.

Η  μείωση της παραγωγής λιγνίτη από τη ΔΕΗ παρουσιάζεται τάχα ως «αντικειμενική», λόγω της οικονομικής κρίσης (που προκαλεί μειωμένη κατανάλωση ρεύματος), λόγω αγοράς «φτηνότερου» ρεύματος από τις βαλκανικές χώρες, λόγω της «υποχρεωτικής» παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο και φωτοβολταϊκά(για να θησαυρίζουν οι διάφοροι αετονύχηδες ιδιώτες) . Με την πώληση του ΑΔΜΗΕ (το κατεξοχήν κερδοφόρο κομμάτι της ΔΕΗ) και τα ΝΟΜΕ (που παράγουν σίγουρα κέρδη για τους ιδιώτες, βέβαιες ζημιές για τη ΔΕΗ) η ΔΕΗ οδηγείται είτε στη συρρίκνωση είτε στο ξεπούλημα. Αλήθεια, αφού είναι τόσο «ελλειματική» η ΔΕΗ και τόσο «καταδικασμένος» ο λιγνίτης, τότε γιατί κόπτονται τόσο πολύ κάποιοι  να την αγοράσουν;

Υπάρχει λοιπόν μεθοδευμένο σχέδιο, που στρέφεται ευθέως ενάντια στην περιοχή και το μέλλον της. Όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αν δεν ανατραπεί άρδην το πολιτικό σκηνικό και το μνημονιακό κατεστημένο, αυτή θα είναι μόνο η αρχή του τέλους. Δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε εμείς, οι απλοί άνθρωποι της δουλειάς, με συλλογικό τρόπο, με μαζικούς και μαχητικούς αγώνες σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.

Εμείς λέμε: Κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ και τους εργαζόμενους.

Διεκδικούμε:

Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργολαβικούς εργάτες.
Καμία χαμένη θέση από τα ορυχεία, κανένας εργάτης άνεργος, καμία οικογένεια χωρίς εισόδημα.  Προσλήψεις, όχι απολύσεις. Να σταματήσουμε τον μπαμπούλα της ανεργίας.
Να σταματήσουμε τα σχέδια τεμαχισμού  – διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ προς όφελος των αρπακτικών της αγοράς, 100% Δημόσια καθετοποιημένη ΔΕΗ.
Άμεση αναδιοργάνωση της επιχείρησης, άμεση πρόσληψη μονίμου προσωπικού.

Την κρίση να πληρώσουν τα μεγάλα αφεντικά, οι Κοπελούζοι, οι Μπόμπολες και οι Μυτιληναίοι, όχι οι φτωχοί που ζούν από τη δουλειά τους (κι όχι από τη δουλειά των άλλων). Ως εδώ!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.