Η Επιμνημόσυνη Δέηση στην Ιερά Μονή Βαζελώνος για την Γενοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους



dgjhnhjgddkjssgjfhday

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση τελέσθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης, την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 το πρωί στον χώρο της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος στον Άγιο Δημήτριο Ελλησπόντου Κοζάνης.

Μετά την Επιμνημόσυνη δέηση η δασκάλα κ. Κριτσιβέλα Ελένη στην ομιλία της τόνισε πως η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί έγκλημα και απαιτεί αναγνώριση. Δεν αναζωπυρώνουμε το μίσος μα ούτε πρέπει να ξεχάσουμε. 353.000 νεκροί και 400.000 πρόσφυγες ζητούν δικαίωση.

Στην συνέχεια οι μαθητές της Γ΄τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου παρουσίασαν ένα μέρος από το πρόγραμμα που εκπόνησαν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Το πρόγραμμα αφορούσε στην ιστορία, τα μεγάλα κέντρα ανάπτυξης του Πόντου, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα και τις ασχολίες των κατοίκων.
Οι μικροί μαθητές απήγγειλαν με τη συνοδεία της λύρας το ποίημα «Κάστρο άπαρτο ο Πόντος», χόρεψαν τραγουδώντας παράλληλα «σαράντα μήλα κόκκινα» και έκλεισαν τη μικρή αλλά συγκινητική τους παράσταση με το τραγούδι «Της Τρίχας το γεφύρι».

Τόσο η ομιλία της κ. Κριτσιβέλας αλλά και ιδιαίτερα η παρουσίαση από τους μαθητές προκάλεσαν ρίγος και συγκίνηση στους παρευρισκόμενους και το πρόγραμμα έκλεισε με την κατάθεση Στεφάνου, ενός λεπτού σιγή και τον Εθνικό Ύμνο.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Πλακεντάς Παναγιώτης ο οποίος έκανε έναν σύντομο χαιρετισμό στην έναρξη της παρουσίασης των εκδηλώσεων, ο Αντιδήμαρχος Ελλησπόντου – Υψηλάντη του Δήμου Κοζάνης Πουτακίδης Αριστοτέλης, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Αγίου Δημητρίου Πεχλιβανίδης Θεοχάρης,  Ρυακίου Τηλαβερίδης Κωνσταντίνος, Μαυροδενδρίου Αλμασίδης Χρήστος, Ποντοκώμης Μιχαηλίδης Ισαάκ, ο πρώην Βουλευτής Νομού Κοζάνης Κάτανας Χάρης, το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Ελλησπόντου Κοζάνης, ο Σύλλογος Ανέργων & Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου, οι μαθητές με την Διεύθυνση και το εκπαιδευτικό προσωπικό του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου καθώς και κάτοικοι από όλη την ευρύτερη περιοχή.

Η επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιείται κάθε χρόνο την 19η Μαΐου (Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας), σε συνέχεια της επιμνημόσυνης δέησης που τελέσθηκε για πρώτη φορά στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος στον Πόντο τον Μάιο του 1917 και καθιερώθηκε, σύμφωνα με το απόσπασμα από τα “ΤΑ ΑΜΩΜΑ ΣΦΑΓΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ” του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Δράμας κ.κ. Παύλου (“ΔΙΠΤΥΧΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 2015 σελίδες 32 και 33).

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.