Βίντεο: Τιμήθηκε στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στο Μπούρινο, ο εκ των κορυφαίων γεωλόγων στον κόσμο E. Moores



aasdrfthdrstyjutyt

Νιώθει σαν δεύτερη πατρίδα του το Χρώμιο, την Κοζάνη, τα Γρεβενά, την Ελλάδα. Και αυτό αποκτά πρόσθετη σημασία, αφού πρόκειται για τον εκ των κορυφαίων γεωλόγων στον κόσμο, τον καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου του Davis στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α. Eldridge Moores, που θεωρείται από τους “πατέρες” της θεωρίας των τεκτονικών πλακών, με βάση την επιστημονική του εργασία για τους οφιόλιθους (θραύσματα ωκεάνιου φλοιού που εναποτέθηκαν πριν εκατομμύρια χρόνια στον ηπειρωτικό φλοιό)  του Μπούρινου.

Ο Eldridge Moores, ο διακεκριμένος αυτός γεωλόγος, ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση της Παρασκευής 22 Απριλίου 2016 στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στο Μπούρινο, που συνδιοργανώθηκε από την Τοπική Κοινότητα, τον πολιτιστικό Σύλλογο και τον ΤΟΕΒ Χρωμίου, το Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε. Κοζάνης και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη θερμή υποδοχή που επιφυλάχτηκε στον  E. Moores και την οικογένειά του στο Χρώμιο από τους κατοίκους του χωριού και το καλωσόρισμα από το συντονιστή της εκδήλωσης Βαγγέλη Σιαμπανόπουλο.

Ακολούθως η εκδήλωση μεταφέρθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στο Μπούρινο. Μετά το δεύτερο καλωσόρισμα, ο λόγος δόθηκε στην γεωλόγο-ερευνήτρια Δρ Άννα Ράσσιου, που υπήρξε από τις καλύτερες φοιτήτριες του E. Moores και συνεχίζει το έργο του εδώ και δεκαετίες στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών και της Κοζάνης, που ανέπτυξε το θέμα: “Από τον J. Brunn στον E. Moores”.

kdyjtdjdrtydfkykfyΗ συνέχεια ανήκε στον Eldridge Moores, που στην ομιλία του με θέμα “Η παγκόσμια γεωλογική σημασία και αξία του Μπούρινου”, ξεδίπλωσε με αριστοτεχνικό τρόπο τα επιστημονικά στοιχεία που άπτονται των παγκοσμίου ενδιαφέροντος πετρωμάτων του Μπούρινου, διανθίζοντας τα ενδιάμεσα με φωτογραφικό υλικό με πρόσωπα και καταστάσεις από την εδώ παρουσία του, ανεβάζοντας το ενδιαφέρον του κοινού και τη συγκινησιακή φόρτιση της αίθουσας (δείτε το video 24:17min).  Σε ιδιαίτερα συγκινησιακό τόνο, ήταν και οι μαρτυρίες της συζύγου του κ. Moores Judy, που πήρε το λόγο αμέσως μετά.

O E. Moores ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο Μπούρινο σε ηλικία 24 ετών (1963), και έκτοτε έχει έρθει στην περιοχή σε “ασκήσεις υπαίθρου” δεκάδες φορές, αναδεικνύοντας σε παγκόσμια κλίμακα τη μοναδικότητα και τη σημασία του ορεινού συμπλέγματος του Μπούρινου. Διετέλεσε πρόεδρος της Γεωλογικής Εταιρείας της Αμερικής (GSA) και ήταν ο εκδότης του περιοδικού της Κοινωνίας της Γεωλογίας από το 1981 έως το 1989. Συνέγραψε με τον γεωλόγο R. Twiss δυο πανεπιστημιακά βιβλία, Τεκτονική και Τεκτονική Γεωλογία.

Στην συνέχεια έγινε προσφορά αναμνηστικών δώρων και τοπικών προϊόντων στον κ. Moores και παράλληλα χαιρετισμός από τους διοργανωτές και τους επισήμως προσκεκλημένους, που ήταν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Κωτσίδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε. Κοζάνης Πολυνείκης Αγγέλης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Χρωμίου Ευάγγελος Γαμβρέλας, ο αντιδήμαρχος Κοζάνης Ευθύμιος Ζαγάρας, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Τουρλιδάκης, ο εκπρόσωπος του ΤΕΙ Κώστας Βατάλης, ο εκπρόσωπος της Γεωλογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αλέξης Χατζηπέτρου, ο διευθυντής της ΓΕΩΕΛΛΑΣ Γιώργος Συντουκάς, ο γεωλόγος Σχολικός Σύμβουλος Λάζαρος Χατζηλαζαρίδης και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων του Χρωμίου και της Αιανής.

Καθήκοντα διερμηνέα, είχαν η γεωλόγος Άννα Μπατσή κατά κύριο λόγο και βοηθητικά ο κ. Παπαϊωάννου.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παροχή γεύματος σε όλους τους παρευρισκόμενους, με τοπικά εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι γυναίκες του Χρωμίου και έκλεισε με την ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στο Μπούρινο.

Γ.Μ./mikrovalto.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.