Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. για το κλείσιμο του εργοστασίου της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο

kuredtrstjsewsdjy

Κανένα εργοστάσιο κλειστό, κανείς εργάτης απολυμένος!
Εθνικοποίηση εδώ και Τώρα.

Εδώ και αρκετό καιρό έχει γίνει γνωστό πως ο Όμιλος «ΦΑΓΕ» έχει ήδη αποφασίσει την οριστική αποχώρησή του από την αγορά του γάλακτος, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω δραστηριότητα ασύμφορη, ενώ παράλληλα αναζητά αγοραστή για το εργοστάσιό του στο Αμύνταιο της Φλώρινας. Μάλιστα για την απόφαση αυτή ενημερώθηκε και το επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με την εργοδοσία. Η συγκεκριμένη κίνηση αξιοποιεί το νεοφιλελεύθερο δόγμα κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ & Ε.Ε, εξασφαλίζει τα υπερκέρδη της εταιρείας, ενώ θα αφήσει στον δρόμο πολλούς εργαζόμενους συμπολίτες μας με πολύχρονη προϋπηρεσία στο εργοστάσιο της ΦΑΓΕ, θυσιάζοντας τους στο όνομα της οικονομικής κρίσης. Υπουργοί, Βουλευτές, τοπικοί φορείς καλούνται για ακόμη μια φορά για το θεαθήναι να επιδείξουν την επιδερμική τους ευαισθησία γύρω από τις απολύσεις των εργαζομένων, αφού πρώτα έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να λεηλατήσουν κάθε είδους εργατικό δικαίωμα, ενισχύοντας την εργοδοτική ασυδοσία και μετατρέποντας ακόμη και αυτή την ελλιπή εργατική νομοθεσία σε κουρελόχαρτο. Παράλληλα νεκρική σιωπή επικρατεί και με την καταστροφική κατάργηση της ποσόστωσης που επιβλήθηκε στους Έλληνες αγελαδοτρόφους από την Ε.Ε. από τον Απρίλη του 2015 που ουσιαστικά ενισχύει τις Μεγάλες κτηνοτροφικές φάρμες της Ευρώπης να τσακίσουν τους μικρούς αγελαδοτρόφους. Κουβέντα δεν ειπώθηκε και για τους εργαζόμενους της ΦΑΓΕ που δέχτηκαν απολύσεις και πιέσεις για το 4ήμερο.

Εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια με την ΦΑΓΕ να αξιοποιεί την κατάργηση της ποσόστωσης και να αυξάνει τον τζίρο της , να κερδοφορεί, και να διεισδύει σε ξένες αγορές με πολλούς τρόπους. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι για την κατάσταση αυτή η μεγάλη ευθύνη ανήκει σε όλους όσους μέχρι σήμερα κυβέρνησαν είτε με την ετικέτα του νεοσυντηριτισμού είτε με την ετικέτα της σοσιαλοδημοκρατίας. Διότι όλοι μαζί έχουν συναποφασίσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Σ.Ε.Β. να ελαστικοποιηθούν οι εργασιακές σχέσεις και να εκτοξευθούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, στα ύψη σε βάρος πάντα των εργαζομένων.

Αυτό άλλωστε αξιοποιεί και η κερδοφόρα ΦΑΓΕ που εμφανίζει καλπάζοντα κέρδη και αύξηση ταμειακής ρευστότητας καθ΄ όλη την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην οικονομική έκθεση της, το 2015 έκλεισε με πωλήσεις περίπου 578 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 2,9% σε σύγκριση με το 2014, ενώ τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε περίπου 13,1 εκατ. Ευρώ με σημαντική δραστηριότητα στην αγορά γιαουρτιού των ΗΠΑ που κατέχει το 5,6% του συνολικού μεριδίου, το 7% στην Ιταλία το 11,3% στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έχει και ηγετικό ρόλο στην ελληνική αγορά γιαουρτιού με το μερίδιό της να διαμορφώνεται σε 22,6% (σε όγκο) και 26,1% (σε αξία). Αξίζει να σημειωθεί πως στην ελληνική αγορά καταγράφηκε τζίρο 286 εκατ. ευρώ το 2015. Η σχετική απόφαση έχει ληφθεί ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο και η εταιρεία έχει ζητήσει από εξωτερικό σύμβουλο την αποτίμηση του εργοστασίου που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2005 και επρόκειτο για επένδυση ύψους 37 εκατ. ευρώ. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις εκτείνονται σε οικόπεδο 52.000 τ.μ. και είναι συνολικού εμβαδού 15.732 τ.μ.. Το 2015, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το μερίδιό της στην κατηγορία του γάλακτος υψηλής παστερίωσης ήταν 7% και στην κατηγορία του σοκολατούχου 4,3%. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2015, η εταιρεία αποφάσισε να αποχωρήσει από την κατηγορία γάλακτος, καθώς, όπως αναφέρει στην ετήσια οικονομική έκθεσή της για τη χρήση του 2015 «πρόκειται για δραστηριότητα εξαιρετικά μη κερδοφόρα».

Κανένα εργοστάσιο ΚΛΕΙΣΤΟ σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, κανένας απολυμένος! Να δεσμευτούν τα περιουσιακά στοιχειά της επιχείρησης της ΒΙΣ μέχρι την δικαίωση των αιτημάτων των απεργών εργαζομένων! Χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΦΑΓΕ και δηλώνουμε τη στήριξή μας! Μόνη λύση η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, με όργανα πάλης που να εκφράζουν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης!

Φλώρινα 1/4/2016
ΑΝΤΑΡΣΥΑ -Τ.Ε Φλώρινας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.