1η νεφρολογική επιστημονική ημερίδα στην Φλώρινα



cccwrtuhyetyjuyuyruΗ Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Φλώρινας και το Σωματείο Νεφροπαθών Φλώρινας, πραγματοποιεί ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Πρόληψη της Νεφρικής Νόσου στα παιδιά »

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19/3/2016 στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Λύγκος», στις 18.00.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τον εορτασμό της 11ης Παγκόσμιας ημέρας νεφρού, που από το 2006 καθιερώθηκε να εορτάζεται την 2η Πέμπτη κάθε Μαρτίου, και φέτος το σύνθημα της είναι «Δράσε νωρίς για να προλάβεις» και είναι αφιερωμένη στα παιδιά.

Η αναγκαιότητα καθιέρωσης εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού, γίνεται καλύτερα κατανοητή όταν εξετάσουμε τις παρακάτω στατιστικές :

Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) είναι αρκετά διαδεδομένη, (1 στους 10 ανθρώπους πάσχει από ΧΝΝ, 10% του πληθυσμού παγκόσμια πάσχει από ΧΝΝ, 1.200.000 πάσχοντες στην Ελλάδα, 5.500 άνθρωποι σε έναν νομό 55.000 κατοίκων ) δυνητικά ιάσιμη ( πολλές περιπτώσεις οξείας νεφρικής ανεπάρκειας μπορεί να προβλεφθούν με την έγκαιρη νεφρολογική παρέμβαση) ύπουλης εμφάνισης και εξέλιξης  (90% της νεφρικής λειτουργίας μπορεί να χαθεί πριν εκδηλωθούν συμπτώματα της νόσου, τέτοια που να οδηγήσουν τον ανυποψίαστο ασθενή στο νεφρολόγο) έχει χαρακτηρισθεί ως «σιωπηλός δολοφόνος» εκτοξεύει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στα ύψη(πολλοί καταλήγουν πριν φθάσουν σε τελικό στάδιο.

Έτσι,  ο Αναπληρωτή Καθηγητή Παιδιατρικής – Νεφρολογίας ΑΠΘ, Κολιός Κωνσταντίνος , θα μας αναλύσει τα κυριότερα αίτια νεφρικής νόσησης στην παιδικής ηλικία και την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης στην εξέλιξη της νόσου, στην ανάπτυξη των παιδιών αλλά και στην ποιότητα ζωής τους, καθώς και τρόπους πρόληψης της εμφάνισης νεφρικής νόσου αλλά και επιβράδυνσης της εξέλιξης της νόσου.

Ενώ ,ο  καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Κος  Ευστρατιάδης Γεώργιος, Παθολόγος – Νεφρολόγος, και Δ/ντής Νεφρολογικής Κλινικής «Ιπποκράτειο» Γ.Ν. Θεσσαλονίκης  θα επικεντρώσει στην νεφροπάθεια από τον διαβήτη στην παιδική αλλά και στην σημασία της στην μετέπειτα ενήλικη ζωή και τέλος ,  ο Δ/ντής Ε.Σ.Υ Νεφρολογίας, Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων, «Ιπποκράτειο» Γ.Ν. Θεσσαλονίκης Μυσερλής Γρηγόριος  θα μοιραστεί μαζί μας τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις του για την δωρεά οργάνων , μια και ενώ  πολλά παιδιά ζουν σήμερα εξαρτημένα από ένα μηχάνημα αιμοκάθαρσης, αντί να παίζουν,  είναι επιτακτική ανάγκη η αύξηση του αριθμού των δωρητών και η μείωση του χρόνου στην λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

Την εμπειρία του από 19 έτη αιμοκάθαρσης θα μοιραστεί μαζί μας ο κος Παύλος Ηλιάδης, αιμοκαθαιρόμενος ασθενής με καταγωγή από την Φλώρινα.

Η υγιεινή διατροφή, η καθημερινή άσκηση, η μείωση του αλατιού, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και η αποφυγή τοξικών για τα νεφρά φαρμάκων (αντιφλεγμονώδη), είναι μερικά από αυτά πού θα μας κρατήσουν μακριά από προβλήματα υγείας, προβλήματα που ταλαιπωρούν κι εμάς και την οικογένεια μας.

Και να θυμόμαστε ότι υπάρχουν παιδιά που αντί να παίζουν, ζουν μαζί  με ένα μηχάνημα αιμοκάθαρσης. Μπορούμε να τους προσφέρουμε τη ζωή με ένα νεφρό που δεν χρειαζόμαστε πια. Μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε μέσα από την αγάπη για τα παιδιά αυτά.

«Προσέχουμε για να έχουμε»
«Δράσε νωρίς για να προλάβεις»…

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.