Η Αποκριά είναι πλέον μαζί μας και αποδεικνύεται παντός καιρού!

srfthysrth

Από χθες η Αποκριά είναι πλέον μαζί μας και για 12 μέρες θα μας ακολουθεί παντού στα σπίτια, στις πλατείες, στα μαγαζιά, στα τρίστρατα, στις γειτονιές.  Αυτή η  απόλυτη γιορτή των αισθήσεων  και των χρωμάτων που προκαλεί γενικό ξεφάντωμα  σε μικρούς και μεγάλους .  Επίσημα η αυλαία της άνοιξε  χθες βράδυ με τα χορευτικά του Τσιαρτσιαμπά και το Φανό Πηγάδ’ απ’ του Κεραμαριό.

Λεβέντες έφηβοι, Νεολαίοι και Ενήλικες  χορευτές από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους  Ανω-Κώμης, Κρόκου, Ροδιανής, Αγίας Παρασκευής και Λευκοπηγής  αψηφώντας τη βροχή για μια ολόκληρη ώρα «ρίχτηκαν» υπό τους ήχους των χάλκινων  κατακλύζοντας την κεντρική πλατεία της Κοζάνης  την οποία στην κυριολεξία εγκαινίασαν με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο.

Τα ιδιαίτερα  χρώματα, αρώματα και ηχοχρώματα της περιοχής Τσιαρτσιαμπά πλημμύρισαν την καινούρια πανέμορφη  πλατεία της Κοζάνης σκορπώντας ρίγη ενθουσιασμού και συγκίνησης σε εκατοντάδες θεατές που παρά την έντονη βροχή παρασύρθηκαν με τη σειρά τους  και πιαστήκαν κι αυτοί στο χορό.

Το ίδιο συνέβη και με το Φανό Πηγάδ’ απ’ το Κεραμαριό, που δεν πτοήθηκε απ’ το πολύ νερό και βγήκε να υπηρετήσει το έθιμο εγκαινιάζοντας με τη σειρά του το καθημερινό άναμμα του Φανού σε κάθε γειτονιά.

Αυτοί  οι άνθρωποι, όλοι  μαζί,  είναι οι γνήσιοι εκφραστές της κοζανίτικης  ψυχής  που εδώ και 400 χρόνια υπηρετεί πιστά κάθε χρόνο το έθιμο πέρα από πολιτικές και ιστορικές συγκυρίες, ενάντια σε καταιγίδες, χιόνια και βροχές.

Σας καλούμε όλους, τόσο τους πρωταγωνιστές της κάθε βραδιάς, αλλά κι όλους όσοι προτιμάτε  τον άνετο καναπέ του σπιτιού σας,   να βγείτε κάθε βράδυ από τα σπίτια σας, να ξεφύγετε έστω και για λίγο από τις αλυσίδες των ανυπόφορων κοινωνικών αναστολών, να ξεχάσετε ό,τι σας ταλαιπωρεί και σας πιέζει και να παραδοθείτε για λίγο στην ομορφιά της Κοζανίτικης Αποκριάς.

Ας ξεχάσουμε για λίγο τα προβλήματά μας μέσα στο πιο ακίνδυνο νέφος. Το νέφος του κεφιού και  του ξεφαντώματος της Κοζανίτικης Αποκριάς .

Η Πρόεδρος του ΟΑΠΝ

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Η Αποκριά είναι πλέον μαζί μας και αποδεικνύεται παντός καιρού!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.