Διαμάχη για τον χάρτη Υγείας και την έδρα του μεγάλου νοσοκομείου ανάμεσα σε Περιφέρεια και βουλευτές

mamatsio_koz

Του Σπύρου Κουταβά από το vetonews.gr:

Το πολιτικό προσωπικό βουλευτές περιφερειάρχες νομάρχες δήμαρχοι γιατροί νοσοκομείων ιατρικός σύλλογος κλπ έκαναν όχι μόνο ότι δεν έβλεπαν την καταιγίδα που ερχόταν αλλά ανέβαιναν στα κάγκελα για τους δικούς τους οικονομικούς και επαγγελματικούς λόγους. Eβαζαν όμως ως ”δικαιολογία” όχι την τσέπη τους, αλλά την υγεία των πολιτών. Τι υποκρισία! Σήμερα, στο 2016 μετά και από τις γελοίες φωτογραφήσεις βουλευτών και περιφερειακών παραγόντων με τον εκάστοτε υπουργό Υγείας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, φθάσαμε στο πάτο του πηγαδιού. Τα νοσοκομεία μας είναι στο απόλυτο τέλμα. Παρόλα αυτά, ορισμένοι συνεχίζουν να φαντάζονται μεγαλεία για την υγεία ης περιοχής. Για να δούμε τι έγινε μέχρι σήμερα και πώς φτάσαμε σε αυτή την κατάντια.

Το 2011 τεχνοκράτες του υπουργείου Υγείας ολοκληρώνουν την έκθεση τους για την δυτική Μακεδονία και τον υγειονομικό χάρτη. Εν πολλοίς λένε πράγματα αυτονόητα και λογικά που όμως δεν άντεξε το τότε πολιτικό σύστημα. «Το σχέδιο προέβλεπε ότι  «Οι δύο νοσοκομειακές μονάδες θα λειτουργούσαν στην περιοχή με ενιαία διοίκηση με έδρα το Μποδοσάκειο και ο υποδιοικητής στο Μαμάτσειο. Προέβλεπε εσωτερικές συγχωνεύσεις κλινικών όπως ΩΡΛ, νεφρού, ορθοπεδικές  και άλλες, καταργήσεις κλινικών μεταφορά τους σε άλλο νοσοκομείο.. Επίσης  στα πλαίσια του ”κουρέματος” όλων των κλινών σε όλες τις μονάδες της χώρας, προσδιόρισαν για το Μποδοσάκειο 186 κλίνες από τις 230 που είναι ήδη  αναπτυγμένες στο νοσοκομείο ενώ το οργανόγραμμα προέβλεπε 250 κλίνες. Για το δέ Μαμάτσειο που στο οργανογραμμά του έχει 200 κλίνες, προσδιόρισαν  163, όσες δηλαδή μπορεί να αναπτύξει στις υπάρχουσες υποδομές». vetonews  28 Ιουλίου 2011

Επίσης το 2011 γράφαμε και καλούσαμε το πολιτικό προσωπικό να πάρει γενναίες αποφάσεις. «Το πολιτικό προσωπικό της περιοχής πρέπει να αψηφήσει τους τοπικισμούς και να στηρίξει το εγχείρημα της συγχώνευσης κλινικών των δυο νοσοκομείων και την ύπαρξη μίας διοίκησης για τα δύο ιδρύματα . Ακόμη και εάν στην παρούσα φάση λόγο υποδομών, στρατηγικής θέσης, δυνατότητα ανάπτυξης στο μέλλον, προκρίνεται το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο έναντι της Κοζάνης, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί πρόβλημα γιατί οι πολίτες τρέχουν για το πρόβλημα υγείας στην Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα».VETONEWS 24 Ιουλίου 2011. Απο το 2001 μέχρι σήμερα δεν έγινε απολύτως τίποτα πυ να συμβαδίζει με την απλή λογική και την οικονομία που διαθέτουν απο μόνα τους τα γεγονότα.

Στην δυτική Μακεδονία υπάρχουν πέντε νοσοκομεία με τα δύο μεγάλα να βρίσκονται στην ΠΕ Κοζάνης και σε μεταξύ τους απόσταση μόλις 26 χλμ. Τα τρία νοσοκομεία των υπολοίπων νομών της Περιφέρειας απέχουν 45 έως 75 χλμ από τα δύο νοσοκομεία της Π.Ε. Κοζάνης το Μποδοσάκειο και το Μαμάτσειο. Συνολικά η νοσοκομειακή περιφέρεια διαθέτει περί τις 950 κλίνες για πληθυσμό 330.000 κατοίκων. Η αναλογία είναι πλούσια αλλά απογοητεύει η πληρότητα των κλινών αφού μεγάλος αριθμός τους παραμένει κενός. Οι πολίτες  λόγω της διευκόλυνσης των οδικών αξόνων τρέχουν σε Θεσσαλονίκη Ιωάννινα και Λάρισα για να λάβουν ασφαλείς υπηρεσίες υγείας. Κι ενώ οι ασθενείς διανύουν αποστάσεις πέραν των 150 χλμ για να φτάσουν σένα νοσοκομείο στην περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας για λόγους τοπικισμού, πολιτικού κόστους, επαγγελματικών και προσωπικών φιλοδοξιών των ιατρών αλλά και των τοπικών παραγόντων δεν μπορούμε να κάνουμε το αυτονόητο.

Δεν είναι ταμπού να μιλήσουν οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς  το ιατρικό προσωπικό, ο ιατρικός σύλλογος για αναδιάταξη  των Ιατρικών δυνάμεων με κεντρικό ρόλο στα νοσοκομεία της Π.Ε. Κοζάνης, που θα περιλαμβάνει συγχωνεύσεις κλινικών και καταργήσεις κάποιων άλλων ακόμη και από τα υπάρχοντα περιφερειακά που δεν προσφέρουν παρά μόνο υπέρμετρο κόστος από την διατήρηση τους.  Είναι πια ανάγκη από τις συνθήκες η δημιουργία κλινικών στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Π.Ε Κοζάνης με πλήρη οργάνωση και  ιατρικό προσωπικό που θα λειτουργεί καθ’όλο το 24ωρο; Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ορισμένες κλινικές που σήμερα είναι στα χαρτιά μ’ένα μόνο διευθυντή θα κλείσουν.

Ας μην κρύβεται κανείς πίσω από το δάκτυλο του. Φτάσαμε στο πάτο του πηγαδιού και οι αποφάσεις που είναι αναγκαίο να παρθούν θα ξεβολέψουν γιατρούς νοσηλευτικό προσωπικό διοικητικούς προμηθευτές, πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες με την πελατεία τους. Το κυρίαρχο ερώτημα που θα πρέπει να βαρύνει ως κριτήριο όλες τις αποφάσεις είναι ένα. Να τρέχουν οι πολίτες στην Θεσσαλονίκη η τα Ιωάννινα για το παιδί τους η να οδεύουν στην Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη στις αντίστοιχες οργανωμένες Παιδιατρικές κλινικές η σε κάποιο άλλο νοσοκομείο της περιφέρειας που θα διαθέτει την εξιδανικευμένη ιατρική υπηρεσία;

Ακόμη και σήμερα γίνεται μια σφοδρή μάχη στο παρασκήνιο για το που θα είναι η έδρα του μεγάλου νοσοκομείου. Περιφερειάρχης, αντιπεριφερειαρχης Πλακεντας, Μίμης Δημητριάδης,  Σέλτσας (Φλώρινα) επιθυμούν και πιέζουν το Μποδοσάκειο να είναι η έδρα του μεγάλου περιφερειακού νοσοκομείου. Οι υπόλοιποι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ αναφορές στην  Κοζάνη, ο δήμαρχος Λ. Ιωαννίδης , και τα Γρεβενά θέλουν το Μαμάτσειο με το επιχείρημα ότι η έδρα του και η γεωγραφική του θέση εξυπηρετεί μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες πολιτών της περιφέρειας. Μάλιστα η έδρα ήταν η σοβαρή αιτία για να ξεσπάσει καυγάς ανάμεσα σε βουλευτές και αυτοδιοικητικούς της περιφέρειας και να αναγκαστεί ο αναπληρωτής υπουργός υγείας κ. Πολάκης να διακόψει την   τελευταία σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα και ένας από τους λόγους που δεν ανεβαίνει στην περιφέρεια παρά τις αλλεπάλληλες προσκλήσεις βουλευτών και περιφέρειας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.