Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Σινεμά Δευτέρα βράδυ με το έργο «Λυσσασμένη γάτα»



giguy8iglp8gli8ugΜε μια από τις πιο λαμπερές μεταφορές έργου του Τένεσι Ουίλιαμς στο σινεμά, ξεκινά τις κινηματογραφικές προβολές του την καινούρια χρονιά ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης, αυτή τη Δευτέρα 18/1/2016, στις 10:00 το βράδυ στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον». Και δεν είναι άλλη από την κλασική «Λυσσασμένη γάτα» (Cat on a Hot Tin Roof-1958), σε σκηνοθεσία του αξιόλογου Ρίτσαρντ Μπρουκς και με ένα ακαταμάχητο καστ που απαρτίζεται από τους Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Πωλ Νιούμαν, Μπερλ Άιβς, Τζούντιθ Άντερσον, Τζακ Κάρσον, Μάντλιν Σέργουντ.

Ο Μπιγκ Ντάντι Πόλιτ, πλούσιος ιδιοκτήτης φυτείας, είναι ανήσυχος για το μέλλον του μικρού του γιου Μπρικ, που είναι αλκοολικός και παντρεμένος χρόνια με τη Μάγκι, με την οποία δεν έχει ακόμη αποκτήσει παιδιά, ενώ ο μεγάλος του γιος Γκούπερ κι η σύζυγός του Μέι περιμένουν το τέταρτο παιδί. Ο Μπιγκ Ντάντι αγνοώντας το γεγονός ότι πρόκειται σύντομα να πεθάνει από καρκίνο ετοιμάζεται να παρευρεθεί στο δείπνο των εξηκοστών πέμπτων γενεθλίων του. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών όμως μια σειρά γεγονότων οδηγούν τον Μπιγκ Ντάντι να ανακαλύψει την αλήθεια πάνω στις σεξουαλικές προτιμήσεις του γιου του Μπρικ και το λόγο για τον οποίο προσπαθεί να πνίξει τον πόνο του στο αλκοόλ και για τον οποίο δείχνει αδιαφορία στην πανέμορφή του σύζυγο. Η σύγκρουση πατέρα και γιου πρόκειται να αλλάξει τις ζωές όλων.

Θρυλική μεταφορά του θεατρικού έργου του Τένεσι Ουίλιαμς, που είχε πρωτοανέβει στο Μπρόντγουει το 1955 με τους Μπεν Γκαζάρα και Μπάρμπαρα Μπελ Γκέντες, κερδίζοντας το βραβείο Πούλιτζερ. Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ένας από τους πιο πρωτοποριακούς σκηνοθέτες της εποχής του, ο Ρίτσαρντ Μπρουκς (Η ζούγκλα του μαυροπίνακα(1955), Έλμερ Γκάντρι (1960), Εν ψυχρώ (1968), μετά την άρνηση του Τζορτζ Κιούκορ, καθώς η εταιρία παραγωγής MGM είχε αφαιρέσει από το πρωτότυπο θεατρικό σχεδόν όλες τις ξεκάθαρες ομοφυλοφιλικές αναφορές του βασικού ήρωα. Ο πρώτος ανδρικός ρόλος είχε προταθεί στους Τζέιμς Ντιν, που δεν πρόλαβε γιατί έφυγε νωρίς και στους Έλβις Πρίσλει, Μοντγκόμερι Κλιφτ, Ρόμπερτ Μίτσαμ, Μπεν Γκαζάρα, όλοι τους όμως αρνήθηκαν. Για τον πρώτο γυναικείο ρόλο προτάθηκαν οι Μέριλιν Μονρόε, Λάνα Τάρνερ και Γκρέις Κέλι, οι οποίες αρνήθηκαν και αυτές. Ο σκηνοθέτης ήθελε τους Τόνι Φραντζιόζα και Άβα Γκάρντνερ, ωστόσο το στούντιο προτίμησε τους Πολ Νιούμαν και Ελίζαμπεθ Τέιλορ, στη μοναδική στα χρονικά κινηματογραφική τους συνύπαρξη. Η  MGM προόριζε να γυρίσει την ταινία ασπρόμαυρη, όπως γίνονταν με κάθε μεταφορά θεατρικού του Ουίλιαμς μέχρι τότε, ο Μπρουκς όμως επέμενε στο έγχρωμο ώστε να τονιστούν τα βιολετιά μάτια της Τέιλορ και τα πράσινα του Νιούμαν.

Κι ενώ ξεκινούν τα γυρίσματα, μετά από μια εβδομάδα η Τέιλορ αρρωσταίνει και λίγο αργότερα σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα ο τότε σύζυγος της Μάικλ Τοντ. Η ηθοποιός θα επανέλθει στα πλατό καταθλιπτική και φανερά αδυνατισμένη. Με τις παρεμβολές στην ταινία του Κώδικα Κινηματογραφικής Δεοντολογίας του Χέιζ, απογοητευμένοι ήταν τόσο ο Νιούμαν, όσο και ο Τένεσι Ουίλιαμς, που ο δεύτερος, μόλις βγήκε η ταινία στους κινηματογράφους είπε σε κάποιους θεατές που περίμεναν στην ουρά «Γυρίστε στα σπίτια σας. Αυτή η ταινία θα γυρίσει τον κινηματογράφο 50 χρόνια πίσω»! Παρόλα αυτά η ταινία γνώρισε τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία, γυρίστηκε με προυπολογισμό 3.000.000 δολαρίων και απέφερε πάνω από 26, ενώ πήρε πολύ καλές κριτικές. Ήταν υποψήφια για 6 Όσκαρ (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, α’ ανδρικού και α’ γυναικείου ρόλου, φωτογραφίας και διασκευασμένου σεναρίου), ωστόσο δεν κέρδισε κανένα. Μέσα στις επόμενες δεκαετίες θα ακολουθήσουν δύο τηλεοπτικά ριμέικ, το 1976 με τη Νάταλι Γουντ και τον Λόρενς Ολίβιε και το 1984 με Τζέσικα Λανγκ και Τόμι Λι Τζόουνς.

Αυτή τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου και ώρα 10 το βράδυ στην επάνω αίθουσα του Κιν/φου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.