Παρενέργειες από την αποδόμηση της παράταξης Κοσματόπουλου στο δήμο Σερβίων – Βελβεντούiiirdyukdtyjis

Οι πρώτες παρενέργειες από την αποδόμηση της παράταξης Κοσματόπουλου στο δήμο Σερβίων-Βελβεντού, φάνηκαν στη συζήτηση επί θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 9 Δεκεμβρίου 2015, όπου προτάσεις της -τυπικά- πλειοψηφίας μειοδότησαν και κατά συνέπεια δεν εγκρίθηκαν.

Αποδόμησης, με την έννοια της αποδιοργάνωσης, της αποσύνθεσης (από+δομή), αφού, ενώ από τη αρχική σύνθεση των 26 εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού, πλέον αυτής του δημάρχου που δεν έχει δικαίωμα ψήφου, όπου οι 15 κατανέμονταν στη συμπολίτευση και οι 11 στην αντιπολίτευση, μετά τις επίσημες ανεξαρτητοποιήσεις από την πλειοψηφία των Δισερή, Κυριακίδη, Ζυγούρη και Παπαγεωργίου, οι ισορροπίες συμπολίτευσης-αντιπολίτευσης αντιστρέφονται σε 11-15, με τον αντιδήμαρχο Σταύρο Παπαδόπουλο να βρίσκεται και αυτός με …ενάμιση πόδι εκτός συνδυασμού.

Έτσι στη συζήτηση των θεμάτων με Α/Α 11, 12 και 14 είχαμε:

– Στο θέμα (Α/Α 11) περί «Τροποποίησης τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού Δήμου Σερβίων – Βελβεντού», συμπεριλαμβάνονταν και η έγκριση μεταφοράς ποσού -περί τις 22.000€- από τους κωδικούς ΚΑ 25/6041.01 και ΚΑ 25/6054.01 στον κωδικό 25/6261.01, για την πληρωμή του εργολάβου του έργου που έχει εκτελεστεί «Συντήρηση-Επισκευή Δεξαμενών Ύδρευσης Βελβεντού». Στη συζήτηση αποκαλύφτηκε ότι η συνολική δαπάνη «είναι περίπου στο διπλάσιο», με την αντιπολίτευση (& τον Φώτη Ζυγούρη) να μιλάει για κατάτμηση έργου (που δεν επιτρέπεται) και υπερβολικό τίμημα, και τη συμπολίτευση να λέει ότι έγιναν και πρόσθετες εργασίες (προσθήκη χλωριωτών).

Τελικά το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία επί 25 συμβούλων παρόντων (απουσίαζε ο Παπαγεωργίου) και καταψηφίστηκε με 10 “υπέρ” και 15 “κατά”, με τις ψήφους της αντιπολίτευσης και των  Ζυγούρη Φώτη, Παπαδόπουλου Σταύρου, Μαλιούρα Παναγιώτας και Παπαστέργιου Θωμά (σύμφωνα με την επίσημη απόφαση 361/2015 – ΑΔΑ: ΩΧΛΞΩ11-Κ2Ω, ενώ σύμφωνα με τις σημειώσεις μου “κατά” είχε ψηφίσει και ο Δισερής Ευθ.).

Έτσι μια πρόταση της πλειοψηφίας απορρίφτηκε, δημιουργώντας πρόβλημα για την αποπληρωμή έργου που έχει εκτελεστεί.

– Στο θέμα (Α/Α 12) περί «Κατανομής πιστώσεων σε Σχολικές Επιτροπές», η πρόταση της πλειοψηφίας με εισηγητή τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Κουκάλη ήταν να γίνει η κατανομή της επιχορήγησης για τις σχολικές επιτροπές ποσοστιαία, κατά 55% στην επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και κατά 45% στη επιτροπή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η δεύτερη πρόταση, που στην εν λόγω συνεδρίαση έγινε πρώτα από το Φώτη Ζυγούρη και ακολούθησε ταυτόσημη των επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κωνσταντόπουλου και Λιάκου, ήταν να παραμείνει η ποσοστιαία κατανομή ως είχε τα προηγούμενα χρόνια, δηλ. τα αντίστοιχα ποσοστά για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να είναι 60%-40% (στην επίσημη απόφαση του δήμου 362/2015 –ΑΔΑ: Ψ14ΚΩ11-ΒΞΕ) η δεύτερη πρόταση αποδίδεται στον σύμβουλο της συμπολίτευσης Θωμά Παπαστέργιο, ο οποίος δεν είχε πάρει το λόγο στη συζήτηση του θέματος).

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, η πρόταση του κ. Κουκάλη απορρίφτηκε με μόλις 6 ψήφους “υπέρ” (Κουκάλης, Τέτος, Ζορμπάς, Μαλιούρα, Ζάκης, Γεμενετζίδης), με την πλειοψηφία των συμβούλων (17 ψήφοι) να συντάσσονται με τη δεύτερη πρόταση, και τελικά να εγκρίνεται η ποσοστιαία κατανομή 60-40%. Λευκό ψήφισαν οι Παπαδημητρίου Ζήνων και Γεωργακόπουλος Νίκος.

– Το θέμα (Α/Α 14) για την «Αντικατάσταση του Διπλογραφικού Συστήματος του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού», ήρθε τελικά για «συζήτηση-ενημέρωση» και όχι για λήψη απόφασης, όπως μετ’ επιτάσεως το τελευταίο διάστημα επέμεναν τόσο η πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, όσο και ο ανεξάρτητος -πλέον- σύμβουλος Φώτης Ζυγούρης, αφήνοντας να διαφανεί η πρόθεση της πλειοψηφίας να προχωρήσει στην αντικατάσταση της εταιρείας λογισμικού του δήμου, με «απόφαση δημάρχου» (το πόσο είναι στη δικαιοδοσία του δημάρχου να προβαίνει σε αποφάσεις που άπτονται οικονομικού αντικειμένου, είναι ένα θέμα). Η επιλογή αυτή, βέβαια έχει να κάνει με τη δεδομένη δυσκολία να «περάσει» το θέμα, λόγω των συσχετισμών που υπάρχουν την τρέχουσα χρονική περίοδο στις παρατάξεις του δήμου, και για ένα λόγο επιπλέον που έχει διαφανεί στη συζήτηση του θέματος, ότι λίγο-πολύ έχει προχωρήσει η διαδικασία αντικατάστασης της εταιρείας του διπλογραφικού λογισμικού, και οποιαδήποτε απόφαση περί του αντιθέτου, θα δημιουργούσε οπωσδήποτε μεγάλο πρόβλημα.

Εν κατακλείδι, αν και τυπικά δεν υπάρχει θέμα «δεδηλωμένης» για τη πλειοψηφία της διοικούσας παράταξης ή αμφισβήτησης του δημάρχου, όσες ανεξαρτητοποιήσεις συμβούλων κι αν γίνουν, εν τούτοις τα παραπάνω προμηνύουν ότι ο δήμος δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι, για να γίνω πιο ακριβής η παράταξη της πλειοψηφίας -που δεν είναι βέβαια πλειοψηφία- δεν μπορεί πλέον να προωθήσει τις προτάσεις της για την υλοποίηση του προγράμματός της και του σχεδιασμού της, δημιουργώντας τέλμα στη συνολική λειτουργία του δήμου.

Ζητείται λύση…

ΥΓ (καθ’ υπέρβαση, με σεβασμό στο πρόσωπο του δημάρχου).

Δήμαρχε, έχετε τεράστια ευθύνη γι’ αυτό το μπάχαλο -όπως ο ίδιος το λέτε- που γίνεται. Δεν μπορεί να φταίνε πάντα όλοι οι «άλλοι». Προσπαθώ εδώ και καιρό να καταγράψω την ουσιαστική πλευρά των ζητημάτων του δήμου, αλλά είναι αδύνατον. Και στην τελευταία συνεδρίαση (9/12) του Δημοτικού Συμβουλίου, εκτυλίχτηκαν σκηνές «απείρου κάλλους» που μονοπωλούν τη δημοσιότητα (προσωπικά  αποφεύγω, όσο μπορώ, να τις δημοσιοποιήσω και τέτοιες έχω πολλές στο αρχείο μου).  Γίνατε (-αμε σαν δήμος) η …«χαρά» των πάσης μορφής ΜΜΕ και των πληκτρολογίων! (με ότι αυτό συνεπάγεται, ευτυχώς ακόμη εντός ορίων νομού). Μιλάτε πολύ και λέτε «πολλά».

«Αποκαθηλώνετε» συνεργάτες σας από ραδιοφωνικού βήματος. Αναζωπυρώνετε ζητήματα που δεν υπάρχουν. Στην πολιτική -και κατ’ επέκταση στην αυτοδιοίκηση-, ως γνωστόν, «υπάρχουν πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται».

Η λύση; Μιλήστε λιγότερο για ένα διάστημα. Μην «εκτίθεστε» σε συνεντεύξεις (δεν τις έχετε ανάγκη, ούτε προωθείτε θέματα). Αυτοπεριοριστείτε-αυτολογοκριθείτε. Μην παίρνετε αποφάσεις «εν θερμώ». Αποφύγετε τις «διαρροές» που συνήθως γυρίζουν «μπούμερανγκ». Η ανάπτυξη, ακόμη και αυτή την περίοδο της κρίσης, έρχεται «βήμα-βήμα».
Βρείτε κοινό τόπο με τους συμβούλους σας (είδαμε και κινήσεις «καλής θέλησης» από την πλευρά των «ανεξάρτητων»). Εμπιστευτείτε το ρόλο της αντιπολίτευσης. Σαν έμπειρος αυτοδιοικητικός, ελέγξτε τη ροή των συνεδριάσεων (η προηγούμενη από τις 6 το απόγευμα περατώθηκε στις 2:23 μετά τα μεσάνυχτα!), δίνοντας οδηγίες στον πρόεδρο για τήρηση του κανονιστικού χρόνου των ομιλητών και τον περιορισμό της εκτός ημερήσιας διάταξης θεματολογίας. Η περιρρέουσα εικόνα σας αδικεί. Κάντε κάτι, πριν χαθεί η …«μπάλα».

Δεν πάει άλλο…

Γιώργος Μαστρ./mikrovalto.gr

3 σχόλια στο άρθρο “Παρενέργειες από την αποδόμηση της παράταξης Κοσματόπουλου στο δήμο Σερβίων – Βελβεντού

  1. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΣΑΝ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ. ΜΕ ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟΛΑ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟΣ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.