Ερώτηση στη Βουλή από τον Βουλευτή Κοζάνης Θ. Μουμουλίδη σχετικά με τις αποσπάσεις εκπαιδευτικώνmoumoulidis_omiliaΠρος τον κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: Εκτεταμένες αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε πολιτικά γραφεία και θέσεις κρατικής διοίκησης

Στο άρθρο 68 παράγραφος 11 του Κώδικα Δημοσίων υπαλλήλων Ν..3528/2007 ορίζεται ότι ‘’ Επιτρέπεται η απόσπαση σε γραφεία βουλευτών ή Ελλήνων βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τις ισχύουσες ειδικές διατάξεις’’,

Περαιτέρω στην παράγραφο 1 του άρθρου 24 του Ν. 3051/2002 (ΦΕΚ 220 Α), όπως έχει μετά την αντικατάστασή του από το άρθρο 23 του Ν. 3649/2008 (ΦΕΚ 39 Α) προβλέπεται ότι ‘’ Ο προβλεπόμενος αριθμός υπαλλήλων, που διατίθενται για τη γραμματειακή υποστήριξη του έργου των Βουλευτών και Ελλήνων Βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ορίζεται σε τέσσερις (4) ‘’.

Εξάλλου σύμφωνα με το  πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του αρ. 6, Ν. 1878/1990 όπως ισχύει έπειτα από την τροποποίηση της από την παρ. 8α του άρθρου 35 του Ν. 3274/04, ΦΕΚ-195 Α’) ‘’ Από κάθε φορέα του δημόσιου τομέα (υπουργείο, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ.) δεν επιτρέπεται διάθεση αριθμού μεγαλύτερου του τέσσερα τοις εκατό (4%), υπολογιζόμενου επί του συνόλου των υπηρετούντων τακτικών υπαλλήλων ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπάγονται στην ίδια υπηρεσία διοικητικού ή προσωπικού ‘’.

Με βάση τις ανωτέρω διατάξεις είναι δυνατή η απόσπαση υπαλλήλων του Δημοσίου σε γραφεία βουλευτών αλλά και ευρωβουλευτών προκειμένου να τους συνεπικουρούν στο έργο τους. Ενόψει της μη διάκρισης ανά κατηγορία μεταξύ των δυνάμενων να αποσπασθούν συμπεριλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί, που υπηρετούν στην δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στην πρόσφατη Ομιλία του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά την εκφώνηση των προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης την 6.10.2015, ο Υπουργός ανέφερε επί λέξει  ‘’ Κυρίες και κύριοι,

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένες παθογένειες του εκπαιδευτικού συστήματος που πρέπει να σταματήσουν.

Η πρώτη αφορά στις εκτεταμένες αποσπάσεις εκπαιδευτικών εκτός αιθούσης, παρά τα μεγάλα κενά. Σε συνεννόηση με τα αρμόδια όργανα, θα προχωρήσουμε σε δραστική μείωση του αριθμού των αποσπάσεων εκπαιδευτικών, αρχής γενομένης από τα κόμματα, την αυτοδιοίκηση, την εκκλησιαστική διοίκηση, καθώς και άλλους φορείς κρατικής διοίκησης.

Το μέτρο αυτό θα εφαρμοσθεί από τη σχολική χρονιά 2016-2017, για να μη δημιουργηθεί αναστάτωση φέτος, στην ήδη επιβαρυμένη εκπαιδευτική πραγματικότητα ‘’.

Κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς υπήρξε μεγάλος αριθμός κενών θέσεων με αποτέλεσμα να μην γίνει κανονικά η έναρξη των μαθημάτων σε πολλά σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς θα έπρεπε να καλυφθούν τα ‘’κενά’’ αυτά με την πρόσληψη ωρομίσθιων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών .

Όπως προκύπτει από τα προαναφερθέντα ένας από τους λόγους πρόκλησης αυτής της δυσλειτουργίας είναι ο μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών, που έχουν αποσπασθεί σε γραφεία βουλευτών, στα κόμματα, την αυτοδιοίκηση, την εκκλησιαστική διοίκηση, καθώς και σε άλλους φορείς κρατικής διοίκησης .

Επειδή το σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής Παιδείας, αποτελεί μείζονα πολιτική επιλογή, με απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη επαρκούς αριθμού εκπαιδευτικών στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Επειδή, αντίθετα προς τον ανωτέρω στόχο  υπάρχουν σχολεία σε ολόκληρη την χώρα των οποίων το προσωπικό μειώνεται δραματικά.
Επειδή τα σχολεία αντί να αναβαθμίζονται συρρικνώνονται και συγχωνεύονται στο πλαίσιο εξοικονόμησης πόρων.
Επειδή η  αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας αποτελεί επιτακτική ανάγκη αλλά και προτεραιότητα μιας αριστερής κυβερνητικής πολιτικής.
Επειδή τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η μείωση των προσλήψεων στον τομέα της εκπαίδευσης.
Επειδή παράλληλα με την μείωση των προσλήψεων είναι αυξημένος ο αριθμός των  ήδη υπηρετούντων εκπαιδευτικών, που αντί να διδάσκουν στο σχολείο είναι αποσπασμένοι  στα πολιτικά κόμματα, την αυτοδιοίκηση, την εκκλησιαστική διοίκηση, καθώς και άλλους φορείς κρατικής διοίκησης.
Επειδή  προς αντιμετώπιση του φαινομένου των κενών θέσεων σε σχολεία κάθε χρόνο ακολουθείται μέχρι σήμερα η πολιτική της πρόσληψη ωρομίσθιων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών προς κάλυψη των κενών αυτών.  Μάλιστα η τακτική αυτή  τείνει τα τελευταία χρόνια να αποτελεί τον κανόνα αντί για την εξαίρεση.
Επειδή ο συνδυασμός της απόσπασης μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών  κατά τα ανωτέρω και της μη πρόσληψης εκπαιδευτικών για την κάλυψη οργανικών θέσεων προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα στην λειτουργία των σχολείων της χώρας και θίγει έναν από τους νευραλγικότερους τομείς της χώρας.
Επειδή εν τέλει η διαμορφούμενη σύμφωνα με τα παραπάνω κατάσταση ούτε σε εξοικονόμηση πόρων οδηγεί  αλλά ούτε σε αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιος ο συνολικός αριθμός των αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε γραφεία βουλευτών, στα κόμματα, την αυτοδιοίκηση, την εκκλησιαστική διοίκηση, καθώς και σε άλλους φορείς κρατικής διοίκησης;

Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να περιορισθεί δραστικά το φαινόμενο αυτό?

Ο ερωτών Βουλευτής
Θέμης Μουμουλίδης

2 σχόλια στο άρθρο “Ερώτηση στη Βουλή από τον Βουλευτή Κοζάνης Θ. Μουμουλίδη σχετικά με τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών

  1. Κοιτάτε ποιός μιλάει!! Ο Μίμης!! που μας ήρθε φυτευτός για να ξεχρεώσει…………………………………………….

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.