Ο «Αίαντας» για μαθητές και μαθήτριες των λυκείων της πόλης98hhiluhoijhoijo

Μετά από ενημέρωση και συνεννόηση με τα Λύκεια του Δήμου Κοζάνης και στο πλαίσιο της ανάδειξης του παιδευτικού ρόλου του θεάτρου, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης οργανώνει δωρεάν παραστάσεις της παραγωγής «Αίαντας» του Γιάννη Ρίτσου για μαθητές και μαθήτριες Λυκείων της πόλης. Οι διευθυντές των σχολείων και οι μαθητές αγκάλιασαν αυτήν την πρωτοβουλία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης. Οι επόμενες παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 29/10 και την Παρασκευή 30/10.

Λίγα λόγια για τον «Αίαντα» του Ρίτσου

Ο αριστουργηματικός ποιητικός μονόλογος του Ρίτσου ανιχνεύει την πορεία του Αίαντα από το σκοτάδι στο φως και τη δικαίωση. Ο ηρωικός, ο δυνατός, ο αδάμαστος Αίαντας δεν μπορεί να υπάρχει πια. Οι νίκες του αποδείχτηκαν φανταστικές, οι χρυσές πολιτείες που κυρίευσε ανύπαρκτες. Αντιμέτωπος με το εσωτερικό του σκοτάδι, το βιώνει, το παλεύει, το κατανοεί, το αποδέχεται και ξεκινά έναν νέο δρόμο προς την αλήθεια.

«Εμένα μου φτάνει αυτό που βρήκα, χάνοντας τα πάντα», λέει. Αναζητώντας το φως και την ελευθερία, ο τσακισμένος Αίαντας βρίσκει την πίστη να ξαναβλαστήσει, να ξαναγεννηθεί σε έναν κόσμο που δεν θα θυμίζει τον παλιό, τον γεμάτο ψέματα και «χωρίς καθόλου αγάπη». Η παράσταση παρακολουθεί αυτή τη διαδρομή του Αίαντα, που υπερασπίζεται όλους εκείνους που διεκδικούν μια προσωπική αλήθεια και ταυτότητα. Όσους βρίσκουν το θάρρος να σηκώσουν κεφάλι, να υψώσουν ανάστημα, με οποιοδήποτε κόστος. Σε μια παράλληλη διαδρομή, η ζωή του ποιητή φωτίζεται απροσδόκητα, καθοριστικά, αμετάκλητα από αυτόν τον συγκλονιστικό μονόλογο-μαχαίρι.

Σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία-σκηνογραφική επιμέλεια:

Δήμητρα Λαρεντζάκη
Μουσική: Μάκης Σεβίλογλου

Βίντεο: Πέτρος Σεβαστίκογλου

Κινηματογραφικός Αίαντας: Νίκος Τσολερίδης

Ερμηνεία: Κωνσταντίνος Κοζικόπουλος

Φωτογραφίες δοκιμών: Αλέξανδρος Βρεττάκος

Ευχαριστούμε τον Ρίτσαρντ Άντονι για τη βοήθειά του στη διαμόρφωση του σκηνικού χώρου.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.