2η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του Δικτύου Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών



yubbg87g8i

Το Δίκτυο Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνδιοργάνωσαν τη 2η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο από τις 23 έως τις 25 Οκτωβρίου 2015. Η κ. Τσιομπάνου Αικατερίνη, συμπαραστάτης του Δήμου Κοζάνης, παραστάθηκε ως μέλος της συντονιστικής επιτροπής του δικτύου Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών.

Τα θέματα της Συνδιάσκεψης ήταν:

α) Προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του θεσμού ενόψει της αναμόρφωσης του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης).

β) Το καταστατικό λειτουργίας του Δικτύου Όπως είναι γνωστό με την θεσμοθέτηση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης,το 2010 με το Πρόγραμμα “Καλλικράτης”, εισήχθη στην διάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης η δυνατότητα διαμεσολαβητικής επίλυσης των προβλημάτων που ανακύπτουν από την κακοδιοίκηση κατά την ενάσκηση των αρμοδιοτήτων των δημοτικών υπηρεσιών.

Πρόκειται για εισαγωγή στην ελληνική δημόσια τάξη του θεσμού του “δημοτικού συνηγόρου του πολίτη” (municipal/local ombudsman) που ήδη λειτουργεί εδώ και δεκαετίες σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Η πολύ θετική αποτίμηση  των πρώτων χρόνων λειτουργίας του θεσμού, οδήγησε πολλαπλάσιους Δήμους και Περιφέρειες  να προκηρύξουν την θέση του Συμπαραστάτη στη νέα Δημοτική θητεία, προσδίδοντας έτσι στο Θεσμό πανελλαδική παρουσία.

Η Συνδιάσκεψη είχε ως στόχο την διεξαγωγή ενός ουσιαστικού διαλόγου, που θα συμβάλλει στη στήριξη του θεσμού και στην επέκταση της εφαρμογής του στο σύνολο των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας.

Οι εργασίες της συνδιάσκεψης και η ανταλλαγή απόψεων συντέλεσαν στην ενδυνάμωση του θεσμού και στην ενίσχυση της ορθής λειτουργίας του.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.