Πρωταθλητές χρεών προς τη ΔΕΗ η ΔΕΥΑ Πτολεμαΐδας και ΔΕΥΑ Κοζάνης – Δείτε τη λίστα με τους φορείς και τα ποσάytejrytujiryuky

Σφίγγει ο κλοιός για τους “μπαταξήδες” δήμους από τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι οφειλές των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) έχουν πλέον ξεπεράσει τα 74 εκατ. ευρώ.

Πρώτη στη λίστα με τα χρέη-μαμούθ εμφανίζεται η ΔΕΥΑ Κατερίνης, για την οποία από το 2011 ως και τον περασμένο Αύγουστο, έχει συσσωρευτεί το ποσό των 6.2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το “Βήμα της Κυριακής”, άλλοι 34 δήμοι παρουσιάζουν χρέη μεγαλύτερα των 64 εκατ. ευρώ, ενώ τα περισσσότερα χρέη έχουν συσσωρευτεί από το 2011 έως σήμερα, δηλαδή τα χρόνια της κρίσης. Ωστόσο, σε δέκα δημοτικές επιχειρήσεις, οι οφειλές ρεύματος ξεκίνησαν 10 χρόνια πριν. Τα χρέη δηλαδή χρονολογούνται από την εποχή των 1983-1988 και από το 2007, έχουν ασκηθεί αγωγές και έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις υπέρ της ΔΕΗ.

Υπάρχουν όμως και οι καλοπληρωτές. Οι δήμοι αυτοί μάλιστα ξεπερνούν τους 20, όπως η Φλώρινα, Ηγουμενίτσα, οι Σέρρες, η Σύρος, η Χίος, τα Γιαννιτσά, η Λιβαδειά και άλλοι.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης προβάλλει νέα αιτήματα προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη. Ειδικότερα, προτείνει να μπορούν οι δήμοι να παίρνουν προκαταβολές από τα τέλη που εισπράττει η ΔΕΗ για λογαριασμό τους. Η πρόταση του Πατούλη βρίσκει αντίθετη τη διοίκηση της επιχείρησης, καθώς εκτός των άλλων, θα επιδείνωνε δραματικά τη ρευστότητα της ΔΕΗ. Η ΚΕΔΕ προτείνει επίσης να αποδίδονται στους δήμους εντός διμήνου τα εισπραττόμενα ποσά από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς παρόχους και να καθοριστεί ένα κοινά αποδεκτό τιμολόγιο.

Η ανάσχεση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες είναι σήμερα κοντά στα 2 δισ. ευρώ, αποτελεί προτεραιότητα για τη ΔΕΗ, τη στιγμή που η ρευστότητα της επιχείρησης έχει χτυπήσει κόκκινο. Από το 2011 έως σήμερα, το ύψος των ανεξόφλητων λογαριασμών έχει τριπλασιαστεί. Από το σύνολο των οφειλών, περίπου 1.2 δισ. ευρώ αφορά στη χαμηλή τάση, 220 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη του δημόσιου και του ευρύτερα δημόσιου τομέα, ενώ στα 280 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι οφειλές από την υψηλή τάση.

Οι υπόλοιποι ανεξόφλητοι λογαριασμοί καταλογίζονται στις υπόλοιπες βιομηχανίες και στις εμπορικές επιχειρήσεις μέσης τάσης.

Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Πρωταθλητές χρεών προς τη ΔΕΗ η ΔΕΥΑ Πτολεμαΐδας και ΔΕΥΑ Κοζάνης – Δείτε τη λίστα με τους φορείς και τα ποσά

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.