Συναντήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας στο Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για ΤΕΒΑ και Υποσιτισμό Μαθητών



Συναντήσεις στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είχε σήμερα το πρωί ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας – Πρόνοιας & Κοινωνικής Συνοχής Σταύρος Γιαννακίδης, συζητώντας τις λεπτομέρειες για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD).

Τα αποτελέσματα των ωφελούμενων από το παραπάνω πρόγραμμα θα ανακοινωθούν στις αρχές τις ερχόμενης εβδομάδας με τους κωδικούς εφαρμογής του Προγράμματος και αν όλα κυλήσουν ομαλά η 1η Φάση από τις διανομές των Τροφίμων και Ειδών Πρώτης Ανάγκης θα διανεμηθούν τον Δεκέμβριο.

Οι πιστώσεις στις Κοινωνικές Συμπράξεις σύμφωνα με το Υπουργείο θα καταβληθούν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου και αναμένονται μαζί με τα αποτελέσματα των ωφελούμενων (θα υπάρξει διαδικασία ενστάσεων με αιτιολογία της απόρριψης και οδηγίες), η Διακήρυξη, ο αριθμός των Προϊόντων (Τρόφιμα – Είδη Πρώτης Ανάγκης) με τις τεχνικές προδιαγραφές του προγράμματος και το διαθέσιμο χρηματικό ποσό που θα αφορά στο υπόλοιπο του 2015 και για τις προμήθειες του 2016.

Οι προμήθειες των προϊόντων τόσο του συγκεκριμένου προγράμματος όσο και των υπολοίπων που θα υλοποιηθούν, σχεδιάζεται να πραγματοποιείται από τις κατά τόπους Κοινωνικές Συμπράξεις έτσι ώστε να τονωθούν οι Τοπικές Αγορές.

Ήδη έχουν διανεμηθεί ροδάκινα μέσω των Κοινωνικών Συμπράξεων σε ωφελούμενους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και θα ακολουθήσουν και άλλα οπωροκηπευτικά σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να μην καταλήξουν σε χωματερές.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι από τις πρώτες Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα στην οργάνωση και συντονισμό αυτού του Ευρωπαϊκού Προγράμματος και Επικεφαλής Εταίρος (από τις ελάχιστες στην Ελλάδα) και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες (Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη, Φλώρινα) στις οποίες συμμετέχουν όλοι οι Δήμοι με τις δομές τους και οι Μητροπόλεις (Εκκλησία) μαζί με τους Συλλόγους, τους Φορείς, ΜΚΟ και τους ΑΜΕΑ της Δυτικής Μακεδονίας.

Στο Υπουργείο, συζητήθηκε επίσης η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το πρόγραμμα του Υποσιτισμού Μαθητών – Παιδική Φτώχεια (και των Οικογενειών τους), το οποίο υλοποιείται με ενέργειες του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής και το οποίο θα απορροφήσει και όσους από τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας δεν έχουν κριθεί Δικαιούχοι – Ωφελούμενοι, έχουν μείνει από έξω δηλαδή, είτε έχουν αποκλειστεί λόγω κριτηρίων ή δεν κατάφεραν να υποβάλλουν Αίτηση λόγω άγνοιας ή δεν πρόλαβαν στο Εθνικό Πρόγραμμα της Ανθρωπιστικής Κρίσης και στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα της Επισιτιστικής του ΤΕΒΑ).

Η παραπάνω πρωτοβουλία θα ενισχύσει τον σχεδιασμό και την δράσεις του Υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να υλοποιήσει πρόγραμμα σίτισης (Σχολικά Γεύματα) για τα παιδιά και τους μαθητές για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, όπως επίσης και επέκταση της Κάρτας Σίτισης και του Προγράμματος Παροχής Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε όλη την Ελλάδα προς τους πολίτες και τους ωφελούμενους για παροχές σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης – προϊόντα καθαρισμού, κοινωνικά φροντιστήρια, Μονάδες Ψυχολογικής Στήριξης και διεύρυνση με Κάρτα Δωρεάν Μετακίνησης και Κάρτας Υγείας για τους Ανασφάλιστους.

Τέλος συζητήθηκε να ερευνηθούν με την βοήθεια του Υπουργείου και άλλα Προγράμματα Εθνικά, Ευρωπαϊκά – ΕΣΠΑ και του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου, για να ενταχθεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για θέματα Κοινωνικής Μέριμνας – Πρόνοιας – Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αλλά και για άλλα θέματα που μπορούν να βοηθήσουν την Δυτική Μακεδονία.

Αύριο Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με τον Αρμόδιο Υφυπουργό για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση, για τα Έργα του ΕΣΠΑ στην Δυτική Μακεδονία, στην οποία θα παρευρίσκονται ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς και ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής Γιαννακίδης Σταύρος.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Αρμόδια Αντιπεριφέρεια Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής κάνει προσπάθειες και ενέργειες έτσι ώστε κανένας Πολίτης της Δυτικής Μακεδονίας να μην αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.