Ανακοίνωση της Κ.Ο. Ενέργειας Δυτ. Μακεδονίας ΚΚΕ για τις εξελίξεις στον κλάδο της ενέργειας



Το επόμενο βήμα στην πορεία απελευθέρωσης/ιδιωτικοποίησης της αγοράς ενέργειας σηματοδοτούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με την υπογραφή του 3ου μνημονίου. Τα ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ρεύματος), η «μικρή» ΔΕΗ, οι συμπράξεις ιδιωτών σε μεμονωμένες μονάδες, ο στρατηγικός επενδυτής, η πώληση του ΑΔΜΗΕ η ο διαχωρισμός του, είναι οι όψεις του ίδιου νομίσματος. Οι διάφοροι τρόποι που προτείνονται για να προχωρήσει η απελευθέρωση/ιδιωτικοποίηση εκφράζουν τον ανταγωνισμό μεταξύ μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (RWE, EON,EDF, ENEL, Elpedison, Ηρων, Protergia κ.α) που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις, για το ποιος όμιλος θα πλασαριστεί σε καλύτερη θέση στη νέα μοιρασιά στον κλάδο και σε καμία περίπτωση δεν αφορά τα συμφέροντα των εργαζόμενων και του λαού που για μια ακόμα φορά θα βγει χαμένος.  

Η εμπειρία της μέχρι τώρα πορείας εφαρμογής των οδηγιών της Ε.Ε για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι αποκαλυπτική για τις συνέπειες που θα έχει αυτό το επιπλέον βήμα. Χιλιάδες θέσεις εργασίας χαμένες, μεγάλες μειώσεις μισθών, αύξηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας (οκτάμηνα, εργολαβίες), εντατικοποίηση της εργασίας, υπερεκμετάλλευση του περιβάλλοντος, αύξηση της τιμής του ρεύματος ήταν τα αποτελέσματα της ανταγωνιστικότητας που διαφήμιζαν όλα τα κόμματα και οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές για να προωθήσουν την απελευθέρωση/ιδιωτικοποίηση. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ανταγωνιστικότητας από την οποία κερδισμένοι βγήκαν οι μέτοχοι της ΔΕΗ, οι ιδιώτες παραγωγοί και οι εργολάβοι.
 
Η βιασύνη για εφαρμογή μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου των δεσμεύσεων, επιβεβαιώνει τη θέση του ΚΚΕ ότι τα μνημόνια είναι συμπυκνωμένη η πολιτική που θέλει να εξασφαλίσει νέα κέρδη για το κεφάλαιο μεταφέροντας τα βάρη στους εργαζόμενους και το λαό. Το τσάκισμα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επανέλθει η περιβόητη ανάπτυξη, δηλαδή να επανακάμψουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ υπέγραψε το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις του  και τώρα αποπροσανατολίζει το λαό με δήθεν ισοδύναμα χωρίς να αμφισβητεί τις οδηγίες της Ε.Ε, τη λογική της ανταγωνιστικότητας.
 Οι διακηρύξεις για την διατήρηση του «δημόσιου χαρακτήρα» της ΔΕΗ δεν πρέπει να παρασύρουν κανένα. Αποτελεί κοροϊδία την στιγμή που το μνημόνιο προβλέπει σαφώς το χρονοδιάγραμμα απελευθέρωσης (μέχρι το 2019 κανένας δεν πρέπει να έχει πάνω από το 50% της αγοράς), να μιλάμε για δημόσιο χαρακτήρα. Η ΔΕΗ Α.Ε μπορεί να μείνει υπό δημόσιο χαρακτήρα όμως το μερίδιο της στην αγορά θα μειωθεί δραστικά. Εξάλλου ο λαός βίωσε τη «δημόσια» ΔΕΗ όλο το προηγούμενο διάστημα.(τιμολογιακή πολιτική, πολιτική προμηθειών, κ.α που όλα εξυπηρετούσαν την κερδοφορία του κεφαλαίου).

 Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης απέδειξαν ότι θα κινηθεί στο δρόμο της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της μεγαλύτερης κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος του λαού. Τα μέτρα λαιμητόμος στο ασφαλιστικό (δραστική μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας), στα εργασιακά (κατάργηση Σ.Σ.Ε ,απελευθέρωση απολύσεων, περιορισμός συνδικαλιστικής δράσης) η φοροληστεία εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό και είναι αλληλένδετα με τις εξελίξεις στον κλάδο της ενέργειας. Δεν είναι τυχαία η εμμονή του κ.Μητσοτάκη  με το ασφαλιστικό των εργαζόμενων της ΔΕΗ, οι προτάσεις του Λεβέντη για μείωση των συντάξεων κ.α.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να εφησυχάζουν. Τα ισοδύναμα δεν θα είναι μέτρα που θα πλήξουν το κεφάλαιο αλλά πάλι το λαό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προτείνεται να αντικατασταθεί με αύξηση του ΦΠΑ στους αρχαιολογικούς χώρους.

    Οι εργοδοτικοί/ κυβερνητικοί συνδικαλιστές καλλιεργούν τον κοινωνικό αυτοματισμό ζητώντας να εξαιρεθεί από την αντιλαϊκή λαίλαπα μόνο ένα τμήμα των εργαζομένων του κλάδου  βάζοντας βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης και των θιασωτών των ισοδυνάμων. Αφού αποδέχονται τις οδηγίες της Ε.Ε για την απελευθέρωση, τον μονόδρομο των μνημονίων και της ανταγωνιστικότητας φέρνουν σε αντιπαράθεση τη φορολογία άλλων τμημάτων του λαού ως ισοδύναμο για να την «γλιτώσει» το τακτικό προσωπικό της ΔΕΗ Α.Ε. Ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα των μετόχων της ΔΕΗ Α.Ε και πως αυτά θα εξασφαλιστούν στον σκληρό ανταγωνισμό με τους άλλους ομίλους με τις λιγότερες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους που για μια ακόμα φορά θα πληρώσουν τα κέρδη των μετόχων.  

    Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν πρέπει να παρασυρθεί. Όποια μορφή ιδιωτικοποίησης/απελευθέρωσης και να επιλεγεί χαμένοι θα βγουν οι εργαζόμενοι του κλάδου και ο λαός, αφού θα χαθούν επιπλέον χιλιάδες θέσεις εργασίας στην περιοχή, θα αυξηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας (εργολαβίες) με παράλληλη εντατικοποίηση της εργασίας, νέες μειώσεις μισθών, αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικά στην περιοχή μας οι εξελίξεις θα είναι δραματικές. Στις προγραμματικές δηλώσεις ο Υπουργός κ.Σκουρλέτης ήταν σαφής για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Η αύξηση της τιμής των ρύπων επιταχύνει τους σχεδιασμούς για μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη με αποτέλεσμα να κλείσουν ΑΗΣ και ανάλογα να περιοριστεί η δραστηριότητα των ορυχείων εκτινάσσοντας της ανεργία στα ύψη σε μια περιοχή που ήδη τα ποσοστά είναι μεγάλα.

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ Α.Ε και ο λαός της περιοχής αντέδρασαν στην πώληση της «μικρής ΔΕΗ», πρέπει να αντιδράσουν ξανά μπροστά στις νέες εξελίξεις. Μέσα από το κίνημα πρέπει με την παρέμβαση τους να δυσκολέψουν της λήψη μέτρων και στην εξέλιξη της ταξικής πάλης να δυσκολέψουν τη «σταθερότητα» του αστικού πολιτικού συστήματος, την ικανότητα του να βρίσκει εναλλακτικές ,να φτιάχνει και να αξιοποιεί αναχώματα.

Τα μέλη , οι φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ το επόμενο διάστημα θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις να αποκαλύψουν τους αντεργατικούς –αντιλαϊκούς σχεδιασμούς στον κλάδο, να οργανώσουν την αντίσταση στα νέα μέτρα.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για :

Να μην περάσει η παραπέρα απελευθέρωση/ιδιωτικοποίηση της ενέργειας.
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας (οκτάμηνα, δίμηνα, εργολαβίες).
Καμία σκέψη για μείωση μισθών. Υπογραφή Σ.Σ.Ε για τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (Οκτάμηνα, εργολαβίες).
Καμία μείωση συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Επιστροφή των συντάξεων στο ύψος του 2009. Επιστροφή της 13ης -14ης σύνταξης.
Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
 
     Το ΚΚΕ απευθύνεται στους εργαζόμενους και το λαό και προτείνει έναν πραγματικά διαφορετικό, όχι μόνο εναλλακτικό αλλά ανώτερο τύπο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, με κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο για ολοένα διευρυμένη λαϊκή ευημερία. Σε αυτή την οικονομία στην ενέργεια θα λειτουργεί Ενιαίος Κρατικός Φορέας Ενέργειας που θα συμπεριλαμβάνονται η ΔΕΗ, το σύνολο των μονάδων παραγωγής, μεταφοράς , διανομής ηλεκτρικής ενέργειας από όλες τις μορφές ενέργειας (Λιγνίτη, ΑΠΕ, Φυσικό αέριο, πετρέλαιο κ.α). και ο οποίος θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών και όχι τις ανάγκες κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, την μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας με την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών, της εξασφάλιση επαρκούς και φτηνής λαϊκής κατανάλωσης, την κατοχύρωση και αύξηση θέσεων πλήρους και σταθερής εργασίας παράλληλα με την ασφάλεια των εργαζόμενων του κλάδου, την προστασία του περιβάλλοντος κ.α. 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.