ΟΧΙ στην κατασκευή νέου παραλίμνιου περιφερειακού δρόμου στη Λίμνη Πολυφύτου, από το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων-Βελβεντού – Ποια πρόταση εγκρίθηκεΔημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ΑΔΑ: 77ΕΟΩ11-ΡΗΟ/28.9.2015) η απόφαση 219/2015 του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού, που αφορά το θέμα της συνεδρίασης στις 26.8.2015, «Περί συζήτησης επί των προτάσεων της Π.Ε. Κοζάνης των μελετών του Νότιου Περιφερειακού της Λίμνης Πολυφύτου στο τμήμα Ε.Ο. Κοζάνης Λάρισας μέχρι τα όρια μεταξύ Γουλών – Ρυμνίου».

Πρόκειται ασφαλώς για μια πολύ σημαντική απόφαση, που άπτεται της αξιοποίησης και ανάπτυξης της νότιας παραλίμνιας ζώνης της λίμνης Πολυφύτου του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού.
Συνοπτικά οι δύο προτάσεις του τέθηκαν προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να προχωρήσει αντίστοιχα και η ανάλογη μελέτη, ήταν:

– η πρώτη, που ήταν και πρόταση της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, προβλέπει την κατασκευή του περιφερειακού δρόμου, που θα ξεκινάει από την Ε.Ο. Σερβίων-Κοζάνης (ύψος πρατηρίου “Ζάκης”), θα ενώνεται με υπάρχοντα χαραγμένο αγροτικό δρόμο 1900 μ. με τα Κρανίδια και μετά,  κατά το μεγαλύτερο μήκος του, θα ακολουθεί την πορεία σύμφωνα με τον υπάρχοντα δρόμο Κρανιδίων, Αυλών, Γουλών, όρια Ρυμνίου, με την προσθήκη ανακατασκευής πέντε υφιστάμενων κάθετων αξόνων προς παραλίμνιες τοποθεσίες.
– Η δεύτερη λύση προέβλεπε τη μελέτη χάραξης νέου παραλίμνιου δρόμου, πλησίον και σύμφωνα με το ανάγλυφο της λίμνης, στα όρια της ζώνης απαλλοτρίωσης.
Στα πλεονεκτήματα της 1ης πρότασης αναφέρθηκαν (εισηγητής Μίλτος Ζορμπάς): η υπάρχουσα υποδομή των υφιστάμενων δρόμων, οι λιγότερες τεχνικές κατασκευές, οι μεγαλύτερες ταχύτητες κίνησης των οχημάτων, η εύκολη παράκαμψη του καταθλιπτικού αγωγού του ΤΟΕΒ Σερβίων και οι λιγότερες απαλλοτριώσεις, που συνολικά μεταφράζονται στο μισό περίπου του κόστους σε σχέση με την δεύτερη πρόταση (συνολικό προϋπολογιζόμενο κόστος β’ περίπτωσης μεγαλύτερο κατά 80-100%).
Τελικά, επί 22 παρόντων συμβούλων, με ψήφους 14 υπέρ εγκρίθηκε η πρώτη πρόταση, 7 ψήφισαν υπέρ της δεύτερης πρότασης  και ένας δημοτικός σύμβουλος (Γεωργακόπουλος) ψήφισε λευκό.
Ο σύμβουλος Νίκος Λαζαριώτης που τοποθετήθηκε υπέρ της 2ης πρότασης, τόνισε ότι «αν συζητάμε για ένα αναπτυξιακό έργο, η 1η πρόταση αποτελεί ταφόπετρα για την αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής». Χαρακτηριστικό πάντως είναι το γεγονός ότι με τη δεύτερη πρόταση συντάχτηκαν στην ψηφοφορία σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης (Ν. Λαζαριώτης, Στ. Παπαδόπουλος, Θ. Παπαγεωργίου, Ευ. Χαραλαμπίδης, Π. Μαλιούρα, Αν. Αλεξόπουλος, Γ. Παναγωτούλας).
Αναλυτικά η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου 219/2015 έχει ως παρακάτω:
 “Για το ανωτέρω θέμα της ημερήσιας διάταξης ο εισηγητής του θέματος κ. Ζορμπάς Μιλτιάδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος είπε τα εξής:

Η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης έχει αναθέσει μετά από διαγωνισμό στο τεχνικό γραφείο ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ Α.Ε. το σύνολο των μελετών για τον περιφερειακό δρόμο της λίμνης Πολυφύτου. Η ανάδοχος εταιρία υπέβαλλε δύο πιθανές προτάσεις για το τμήμα από Ε.Ο. Κοζάνης – Λάρισας μέχρι τα όρια μεταξύ των Τοπικών Κοινοτήτων Γουλών και Ρυμνίου. Στις προτάσεις αυτές έχει ληφθεί υπόψη ότι στις τοπικές Κοινότητες Γουλών και Κρανιδίων του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού, τα πολεοδομικά όρια των οικισμών είναι εφαπτομενικά των ορίων απαλλοτρίωσης της λίμνης Πολυφύτου, με συνέπεια να είναι υποχρεωτική η διέλευση του σχεδιαζόμενου επαρχιακού οδικού δικτύου από τη νότια πλευρά των δύο Οικισμών. Στον επισυναπτόμενο χάρτη της τεχνικής εταιρίας παρουσιάζονται οι δύο προτάσεις.

Στην 1η πρόταση, ο δρόμος σχεδιάζεται σε απόσταση από τα όρια της λίμνης Πολυφύτου, ξεκινώντας από την Εθνική οδό Κοζάνης-Λάρισας σε κάθετο υφιστάμενο χωματόδρομο ικανού πλάτους στο ύψος του πρατηρίου του Ζάκη και διανύοντας μήκος 1.900μ. διασταυρώνεται με τον επαρχιακό δρόμο Σερβίων-Κρανιδίων. Ακολούθως συνεχίζοντας περίπου ευθύγραμμα, περνάει επίσης κάθετα το ρέμα που κατεβαίνει από τις Αυλές προς τα Κρανίδια και τον υφιστάμενο δημοτικό δρόμο Αυλών – Κρανιδίων σε απόσταση 380μ. από την διασταύρωσή του από τον επαρχιακό δρόμο Αυλών – Γουλών. Συνεχίζοντας περίπου ευθύγραμμα, συναντά και ευθυγραμμίζεται με τον ως άνω επαρχιακό δρόμο 100μ. μετά τη διασταύρωση προς το αμμορυχείο των Αυλών. Ακολούθως μπαίνοντας στα όρια της Τ.Κ. Γ ουλών, στρίβει αριστερά μέχρι να συναντήσει και να παραλληλιστεί με τον αγροτικό δρόμο που διέρχεται από τη νότια πλευρά του Γουλών, όπου ξανασυναντά τον επαρχιακό δρόμο Γ ουλών – Ρυμνίου σε απόσταση 200μ. μετά το Κοιμητήριο της Τ.Κ. Γ ουλών.

Στην 2η πρόταση, ο δρόμος σχεδιάζεται ακολουθώντας τις πολυάριθμες καμπύλες της λίμνης Πολυφύτου, ξεκινώντας από την Ε.Ο. Κοζάνης – Λάρισας στο ύψος της διασταύρωσης Βελβεντού. Ακολουθώντας όλους του κόλπους έξω από την ζώνης απαλλοτρίωσης της λίμνης, φθάνει μέχρι την περιοχή του εξωκλησίου του Αγ. Αθανασίου των Κρανιδίων, χωρίς να ακολουθεί κάποια υφιστάμενη αγροτική οδό. Μετά κατευθύνεται νότιοανατολικά και διασταυρώνεται με την επαρχιακή οδό Σερβίων – Κρανιδίων και αφού περάσει νότια των Κρανιδίων ξαναπλησιάζει προς τη λίμνη στην περιοχή του Προφήτη Ηλία. Ακολουθεί και πάλι τμήμα περιμετρικά της ζώνης απαλλοτρίωσης μέσα από αγροκτήματα και ανεβαίνει με καμπύλη νότια μπαίνοντας στα όρια της Τ.Κ. Γουλών, ώστε να γίνει πέρασμα από τον κεντρικό αγροτικό δρόμο νότια των Γουλών, όπως και στην 1η περίπτωση. Μετά την τ.κ. Γουλών, συναντά τον επαρχιακό δρόμο Γουλών – Ρυμνίου στο ίδιο σημείο με την προηγούμενη σχεδίαση.

Η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και η διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών αυτής, προκρίνουν για να προχωρήσουν οι μελέτες την 1η περίπτωση. Πράγματι τα πλεονεκτήματα της 1ης περίπτωσης σε σύγκριση με τη 2η έχουν ως εξής:

Α) Χρησιμοποιούνται στο μεγαλύτερο τμήμα της χάραξης υφιστάμενη επαρχιακοί, ή αγροτικοί δρόμοι οι οποίοι είναι σε καλή κατάσταση. Σε συνδυασμό με τη πολύ ομαλότερη μορφολογία του εδάφους, θα απαιτηθούν πολύ λιγότερες τεχνικές κατασκευές για να επιτευχθούν κλίσεις και καμπύλες σύμφωνα με τις προδιαγραφές των επαρχιακών οδών.

Β) Θα απαιτηθούν πολύ λιγότερες απαλλοτριώσεις σε αγροτεμάχια στην 1η περίπτωση σε σχέση με τη 2η, στην οποία και το συνολικό μήκος είναι μεγαλύτερο και η διέλευση θα πρέπει να γίνει μέσω αγροτεμαχίων, πολλά από τα οποία θα πρέπει να διαιρεθούν τελείως ακανόνιστα.

Γ) Η 2η περίπτωση δεν θα επιτρέψει επ’ ουδενί την κατασκευή οδό με μέση ταχύτητα διέλευσης τα 70km/h όπως προβλέπεται στη Σύμβαση του Αναδόχου. Θα υπάρχουν συνεχείς καμπύλες κατά μήκος της διαδρομής και λόγω της μορφολογίας του κάμπου των Σερβίων- Κρανιδίων συνεχείς ανωφέρειες και κατωφέρειες με κλίσεις που σε κάποιες περιπτώσεις θα προσεγγίζουν το 12-13%. Πρακτικά θα είναι ένας δρόμος με μέσες ταχύτητες 35-40km/h.

Δ) Επειδή η στάθμη της λίμνης είναι μεταβλητή, στη 2η περίπτωση δεν συνεπάγεται ότι θα έχουμε μία διαδρομή δίπλα στις όχθες, διότι η χάραξη είναι έξω από τα όρια της απαλλοτρίωσης (4-8μ. άνω από τη στάθμη). Αυτό σημαίνει ότι και σε αρκετό μήκος της 2η διαδρομής θα απέχει αυτή αρκετά από τη λίμνη.

Ε) Η 1η περίπτωση δε δημιουργεί ορατό πρόβλημα στη κάθετη τομή της με τον καταθλιπτικό αγωγό του ΤΟΕΒ Σερβίων, ενώ στη 2η περίπτωση, θα υπάρχει πολλή δύσκολη τεχνικά διευθέτηση της αναγκαστικής αλλαγής χάραξης του αγωγού.

Στ) Το συνολικό προϋπολογιζόμενο κόστος του Έργου αναμένεται να είναι τουλάχιστον 80­100% μεγαλύτερο στη δεύτερη περίπτωση, κάτι που ίσως να καθιστά δύσκολα επιλέξιμη την ένταξη του Έργου όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες.

Για τους ανωτέρω λόγους, προτείνεται ως καλύτερη η 1η περίπτωση, με την προσθήκη στο αντικείμενο της μελέτης, 5 κάθετων υφιστάμενων οδικών αξόνων σε μέσο πλάτος 5,5μ. τουλάχιστον, που θα οδηγούν (όπως φαίνεται στον συνημμένο χάρτη) από τον κύριο δρόμο στα εξής σημεία:
1. Στα αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ Σερβίων (μήκους 2.700μ. περίπου)
2. Στο εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου της Τ.Κ. Κρανιδίων και στον παρακείμενο στα Βόρεια της Εκκλησίας λόφο (μήκους 2.350μ. περίπου)
3. Στην περιοχή του εξωκλησίου του Προφήτη Ηλία ακολουθώντας στην αρχή τον υφιστάμενο ασφαλτοστρωμένο δρόμο Αυλών – Κρανιδίων (μήκος 180μ. περίπου) και ακολούθως αγροτικό δρόμο (μήκους 1.350μ. περίπου) μέχρι την διασταύρωση του με τον ασφαλτόδρομο που οδηγεί στον Προφήτη Ηλία.
4. Τον κάθετο αγροτικό δρόμο προς το αμμορυχείο Νικολαϊδη της Τ.Κ. Αυλών ο οποίος τέμνει την σχεδιαζόμενη 1η πρόταση (μήκους 900μ. περίπου).
5. Κάθετο αγροτικό δρόμο στην Τ.Κ. Γουλών που οδηγεί από τον μεγάλο νότιο αγροτικό δρόμο (προτεινόμενη διέλευση) μέχρι την περιοχή της λίμνης.

Στη συνέχεια ο Δημοτικός Σύμβουλος Ζορμπάς Μιλτιάδης πρότεινε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποδεχθεί την πρώτη πρόταση της αναδόχου εταιρίας ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ Α.Ε.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Λαζαριώτης Νικόλαος πρότεινε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποδεχθεί την δεύτερη πρόταση της αναδόχου εταιρίας ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ Α.Ε.
Την πρόταση του Δημοτικού Συμβούλου Ζορμπά Μιλτιάδη ψήφισαν οι Δημοτικοί σύμβουλοι:
Παπαδημητρίου Ζήνων, Τέτος Νικόλαος, Κουκάλης Δημήτριος, Γεμενετζίδης Παύλος, Ζυγούρης Φώτιος, Παπαστέργιος Θωμάς, Ζορμπάς Μιλτιάδης, Κωνσταντόπουλος Βασίλειος, Ιωαννίδου Δέσποινα, Μπρουσιόβας Σωκράτης, Μπάκανος Γεώργιος, Γκουτζιομήτρος Μιλτιάδης, Λιάκος Πολυδεύκης, Κουλιός Βασίλειος.
Την πρόταση του Δημοτικού Συμβούλου Λαζαριώτη Νικόλαου ψήφισαν οι Δημοτικοί σύμβουλοι:
Λαζαριώτης Νικόλαος, Παπαδόπουλος Σταύρος, Παπαγεωργίου Θεόδωρος, Χαραλαμπίδης Ευάγγελος, Μαλιούρα Παναγιώτα, Αλεξόπουλος Αναστάσιος, Παναγιωτούλας Γεώργιος .
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Γεωργακόπουλος Νικόλαος ψήφισε λευκό.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε το Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.
Το Δημοτικό Συμβούλιο και έλαβε υπόψη του την ανωτέρω εισήγηση και τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ Α’ 87). μετά από διαλογική συζήτηση .
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ (ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ)

Εγκρίνει την 1η πρόταση της αναδόχου εταιρίας ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ Α.Ε. για τον περιφερειακό δρόμο της λίμνης Πολυφύτου η οποία έχει ως εξής :
Ο δρόμος σχεδιάζεται σε απόσταση από τα όρια της λίμνης Πολυφύτου, ξεκινώντας από την Εθνική οδό Κοζάνης-Λάρισας σε κάθετο υφιστάμενο χωματόδρομο ικανού πλάτους στο ύψος του πρατηρίου του Ζάκη και διανύοντας μήκος 1.900μ. διασταυρώνεται με τον επαρχιακό δρόμο Σερβίων-Κρανιδίων. Ακολούθως συνεχίζοντας περίπου ευθύγραμμα, περνάει επίσης κάθετα το ρέμα που κατεβαίνει από τις Αυλές προς τα Κρανίδια και τον υφιστάμενο δημοτικό δρόμο Αυλών – Κρανιδίων σε απόσταση 380μ. από την διασταύρωσή του από τον επαρχιακό δρόμο Αυλών – Γ ουλών. Συνεχίζοντας περίπου ευθύγραμμα, συναντά και ευθυγραμμίζεται με τον ως άνω επαρχιακό δρόμο 100μ. μετά τη διασταύρωση προς το αμμορυχείο των Αυλών. Ακολούθως μπαίνοντας στα όρια της Τ.Κ. Γ ουλών, στρίβει αριστερά μέχρι να συναντήσει και να παραλληλιστεί με τον αγροτικό δρόμο που διέρχεται από τη νότια πλευρά του Γουλών, όπου ξανασυναντά τον επαρχιακό δρόμο Γουλών – Ρυμνίου σε απόσταση 200μ. μετά το Κοιμητήριο της Τ.Κ. Γ ουλών.
Επίσης με την προσθήκη στο αντικείμενο της μελέτης, 5 κάθετων υφιστάμενων οδικών αξόνων σε μέσο πλάτος 5,5μ. τουλάχιστον, που θα οδηγούν (όπως φαίνεται στον συνημμένο χάρτη) από τον κύριο δρόμο στα εξής σημεία:

1. Στα αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ Σερβίων (μήκους 2.700μ. περίπου)
2. Στο εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου και στον παρακείμενο στα Βόρεια λόφο (μήκους 2.350μ. περίπου)
3. Στην περιοχή του εξωκλησίου του Προφήτη Ηλία ακολουθώντας στην αρχή τον υφιστάμενο ασφαλτοστρωμένο δρόμο Αυλών – Κρανιδίων (μήκος 180μ. περίπου) και ακολούθως αγροτικό δρόμο (μήκους 1.350μ. περίπου) μέχρι την διασταύρωση του με τον ασφαλτόδρομο που οδηγεί στον Προφήτη Ηλία.
4. Τον κάθετο αγροτικό δρόμο προς το αμμορυχείο Νικολαϊδη της Τ.Κ. Αυλών ο οποίος τέμνει την σχεδιαζόμενη 1η πρόταση (μήκους 900μ. περίπου).
5. Κάθετο αγροτικό δρόμο στην Τ.Κ. Γουλών που οδηγεί από τον μεγάλο νότιο αγροτικό δρόμο (προτεινόμενη διέλευση) μέχρι την περιοχή της λίμνης.
Αναθέτει στον Δήμαρχο τις περαιτέρω ενέργειες.
Η παρούσα απόφαση πήρε αύξοντα αριθμό 219/2015.
Αφού συντάχθηκε και αναγνώσθηκε το πρακτικό αυτό, υπογράφεται ως κατωτέρω.
Ακριβές απόσπασμα, Σέρβια 28/09/2015″

Γ.Μαστρ./mikrovalto.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.