Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Θερινό σινεμά «Ο Γέρος και η Θάλασσα»



Αυλαία για τις καλοκαιρινές  κινηματογραφικές προβολές του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Κοζάνης, αυτή την Τετάρτη 16-9-2015 και ώρα 21:30 μ.μ. με την καθιερωμένη εδώ και χρόνια ταινία επιλογής κοινού, καθώς σε κάθε θερινή προβολή οι θεατές του Φιλοπρόοδου καλούνταν να ψηφίσουν την ταινία της αρεσκειας τους. Η ταινία που επιλέχθηκε είναι η κλασική περιπέτεια του Τζον Στάρτζες «Ο Γέρος και η Θάλασσα» (The Old Man And The Sea-1958), με τον ανεπανάληπτο Σπένσερ Τρέισι και πλάι του τους Φελίπε Πάζος τζούνιορ, Ντον Ντάιμοντ και Μαίρη Χέμινγουει.

Η φιλία που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ένα παιδί και έναν ηλικιωμένο ψαρά, δίνουν τη δύναμη και το κουράγιο στον δεύτερο να κυνηγήσει έναν τεράστιο ξιφία και να αναμετρηθεί μαζί του.

Αριστουργηματική μεταφορά στον κινηματογράφο της πολυδιαβασμένης νουβέλας του Ερνστ Χέμινγουεϊ, από τον σκηνοθέτη κλασικών και πετυχημένων ταινιών δράσης και γουέστερν, Τζον Στάρτζες («Και οι 7 ήταν υπέροχοι» (1960), «Η μεγάλη απόδραση» (1963). Αρχικά η ταινία ξεκίνησε να γυρίζεται από τον Φρεντ Ζίνερμαν, που όμως σύντομα αποσύρθηκε από τα γυρίσματα. Στην παραγωγή συμμετείχε αρχικά και ο Χέμινγουεϊ. Το ρόλο του γέρου διεκδικούσε από το 1952 ο Χάμφρει Μπόγκαρντ, σχεδιάζοντας να γυριστεί με σκηνοθέτη τον Νίκολας Ρέι, ωστόσο δεν είχε καταφέρει να πάρει τα δικαιώματα. Η ταινία ξεκίνησε να γυρίζεται με ένα μπάτζετ 2 εκατομμυρίων δολαρίων, που μέχρι το τέλος των γυρισμάτων ανέβηκε στα 5! Ο λόγος, οι πολυδάπανες σκηνές της καταδίωξης του τεράστιου ψαριού, καθώς και το γεγονός ότι πρωτοχρησιμοποιήθηκε στο σινεμά το περιβόητο bluescreen δίνοντας στην ταινία φαντασμαγορική όψη. Ο ρόλος του παιδιού δόθηκε στον Φελίπε Πάζος τζιούνιορ, που ήταν γιος του Φελίπε Πάζος, γνωστού οικονομολόγου που συμμετείχε στην επανάσταση της Κούβας, του Φιντέλ Κάστρο.

Η ταινία στάθηκε μεγάλη εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία της εποχής της, δίνοντας την ευκαιρία στον Σπένσερ Τρέισι για άλλο ένα ρεσιτάλ ερμηνείας και μια από τις μεγαλύτερες προσωπικές επιτυχίες της καριέρας του. Ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ ερμηνείας Α’ αντρικού ρόλου (το έχασε όμως από τον Ντέιβιντ Νίβεν για την ταινία «Χωριστά τραπέζια»). Η ταινία ήταν επίσης υποψήφια για το όσκαρ έγχρωμης φωτογραφίας και τιμήθηκε για τη θαυμάσια μουσική του Ντιμίτρι Τιόμκιν.

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, το «Μαγαζάκι της Προσφοράς» θα είναι ανοιχτό κάθε Τετάρτη 6 – 9 το απόγευμα στον επάνω όροφο του στεκιού. Ο χώρος αυτός που διαμορφώθηκε με το σεβασμό που του αξίζει, θα γεμίζει με χρήσιμα αντικείμενα που θα προσφέρονται από εσάς, αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε, όπως βιβλία, ρούχα, διακοσμητικά, DVD, CD, παιχνίδια κ.α. Αυτά τα χρηστικά αντικείμενα που θα συγκεντρωθούν και θα εκτεθούν στο «μαγαζάκι» θα μπορεί ο καθένας μας να τα προμηθεύεται αντί ενός συμβολικού ποσού που θα καθορίζεται από την προσωπική αποτίμηση και τη δυνατότητα του καθένα μας. Μ’ αυτό τον τρόπο θα γεμίσουμε τον κουμπαρά της προσφοράς που θα ανοίγει στο τέλος του χρόνου και το ποσό που θα περιέχει θα διατίθεται σε οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας.

Τέλος, για άλλη μια χρονιά καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, προκειμένου να δοθούν στο μικρό Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου που δημιουργείται φέτος και που θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των 40 οικογενειών που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών και τους αρτοποιούς της πόλης.

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου στις 9.30 μ.μ.
 στην αυλή του Φιλοπρόοδου
Σε περίπτωση αναβολής της προβολής λόγω κακοκαιρίας την Τετάρτη,
η προβολή μετατίθεται για την Πέμπτη.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ένθερμος υποστηρικτής Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.