Ραχήλ Μακρή: «Προτίθεστε να δείξετε μέριμνα για την Υγεία των πολιτών του Νομού Κοζάνης;»

Αποτελεί αδιαμφισβήτητη υποχρέωση της Πολιτείας η παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες της, σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.

Ως εκ τούτου η αναγκαστική μετακίνηση γερόντων με κινητικά προβλήματα και περιπτώσεων που χρίζουν έκτακτης αντιμετώπισης σε νοσοκομεία πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας των πολιτών ακόμα και για μια απλή διάγνωση αποτελεί κατάντια της πολιτικής ηγεσίας, που από την μεταπολίτευση δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία στην ελληνική επαρχία.

Στη Δυτική Μακεδονία και ιδιαίτερα στο νομό Κοζάνης, οι πολίτες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα υγείας από την συσσωρευμένη περιβαλλοντολογική επιβάρυνση της ηλεκτροπαραγωγής, γι’ αυτό η μέριμνα της πολιτείας στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας οφείλει να είναι αυξημένη.

Λαμβάνοντας τα υπομνήματα των προέδρων των Κοινοτήτων του Αγ. Χριστοφόρου της Δημοτικής Ενότητας Αγ. Παρασκευής κ. Χρήστος Μπακάλης και των Κομνηνών της Δημοτικής Ενότητας Βερμίου κ. Παντελής Τσιλφίδης, του Δήμου Εορδαίας, με τα οποία γνωστοποιούσαν ως εκπροσώπου του νομού στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τα προβλήματα στελέχωσης και λειτουργίας των τοπικών ιατρείων κατέθεσα την με αρ. πρωτ. 4592/ 26-08-15 ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα: «Προτίθεστε να δείξετε μέριμνα για την Υγεία των πολιτών του Νομού Κοζάνης;»

Επισυνάπτεται το κείμενο της ερώτησης:

ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ
Βουλευτής Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Προτίθεστε να δείξετε μέριμνα για την Υγεία των πολιτών του Νομού Κοζάνης;»

Ο Πρόεδρος της Kοινότητας Αγ. Χριστοφόρου της Δημοτικής Ενότητας Αγ. Παρασκευής του Δήμου Εορδαίας κύριος Χρήστος Μπακάλης στο από 19/8/2015, υπόμνημα που μου απέστειλε ως Βουλευτή του Νομού Κοζάνης, αναφέρει:
«Πριν από δύο χρόνια και μετά από σοβαρή ασθένεια της Ιατρού που την ανάγκασε να απουσιάσει από την εργασία της επ αόριστο, η Κοινότητα μας έμεινε χωρίς Γιατρό και η θέση της δεν καλύφθηκε ποτέ με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μένουν χωρίς φάρμακα και γιατρό ή να εξυπηρετούνται περιστασιακά από γιατρό που ερχόταν μια φορά την εβδομάδα και όχι πάντα από το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης, όλα τα παραπάνω βέβαια μέχρι και πριν πέντε μήνες όπου πλέον ούτε και αυτός ο τρόπος εξυπηρέτησης είναι εφικτός με αποτέλεσμα για την έντονη δυσφορία και ταλαιπωρία των κατοίκων και την αγανάκτηση τους για την όλη κατάσταση που έχουν βρεθεί.»

Επίσης ο Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κομνηνών της Δημοτικής Ενότητας Βερμίου του Δήμου Εορδαίας κύριος Τσιφλίδης Παντελής σε ανάλογο από 19/8/2015 υπόμνημα του αναφέρει:

«Γνωρίζοντας την καλή σας διάθεση και την ευαισθησία που δείχνεται στα θέματα υγείας, θέλω να σας αναφέρω το σοβαρό πρόβλημα και την απίστευτη ταλαιπωρία που βιώνουν οι κάτοικοι της Κοινότητάς μας, καθώς και των διπλανών Κοινοτήτων Ανατολικού και Αγ. Χριστοφόρου, οι οποίες εξυπηρετούνται από το ίδιο ιατρείο, λόγω έλλειψης Ιατρού στο Περιφερειακό Ιατρείο Κομνηνών, καθώς εδώ και δύο σχεδόν χρόνια έχουν μείνει χωρίς αγροτικό γιατρό και αναγκάζονται να κατεβαίνουν ακόμη και στην πόλη της Πτολεμαΐδας για να γράψουν τα φάρμακά τους.

Η αγροτική γιατρός λείπει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, λόγω αναρρωτικής άδειας, και παρ’ όλες τις προσπάθειες και τις παρεμβάσεις μας στο Κέντρο Υγείας Σερβίων στο οποίο υπάγεται το Περιφερειακό Ιατρείο Κομνηνών, αλλά και στο Κέντρο Υγείας Σιάτιστας, δεν έχει γίνει καμία κίνηση για την αναπλήρωσή της.
Μας είπαν ότι δεν μπορούν να πιέσουν την κατάσταση και πως λόγω του πλαφόν στη συνταγογράφηση και τις εργαστηριακές εξετάσεις, δεν είναι τόσο εύκολο να επιφορτιστεί άλλος ιατρός με τους ασθενείς τριών Κοινοτήτων.

Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε, είναι:

Γιατί δεν ορίζεται κάποιος αντικαταστάτης ιατρός μέχρι να επιστρέψει η δική μας αγροτική ιατρός;
Μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και τρία χωριά με 2000 μόνιμους κατοίκους θα είναι χωρίς γιατρό;
Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και είναι κρίμα γιατί οι περισσότεροι είναι γέροντες και συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται. Δεχόμαστε συνεχείς οχλήσεις, αλλά δυστυχώς εμείς δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε.

Στο σημείο αυτό θέλω να εκφράσω δημόσια τις ευχαριστίες του Τ.Σ. Κομνηνών προς την αγροτική ιατρό των Πύργων κ. Λάζου Ελένη, η οποία παρότι κάνει και εφημερίες στο « Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας δέχθηκε, χωρίς να βαρυγκωμά, να εξυπηρετεί ανά βδομάδα ή δεκαπενθήμερο τους κατοίκους στα Κομνηνά όπως και στο γειτονικό Ανατολικό, κάνοντας την κατάσταση λιγότερη δραματική.»

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ.Υπουργός:
1. Γνωρίζετε τα αναφερόμενα στα υπομνήματα προβλήματα;
2. Εάν ναι, ποιες ενέργειες έχουν ήδη συντελεστεί για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας παροχής υπηρεσιών υγείας στις ανωτέρω περιοχές;
3. Εάν όχι, ποιος έχει την ευθύνη για την χρονίζουσα καθυστέρηση ενημέρωσης για την επίλυση των αναφερομένων;
4. Υφίσταται μέριμνα για τους πολίτες του Νομού Κοζάνης;
5. Εάν ναι σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε για την επίλυση των ανωτέρω αναφερομένων;

Αθήνα, 26/8/15

Η Ερωτώσα Βουλευτής,
Μακρή Ραχήλ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.