Μία ξεχωριστή εκδήλωση με μεγάλη επιτυχία από τον δικτυακό τόπο www.siatistanews.gr στη Σιάτιστα



Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 02-08-2015 η εκδήλωση που διοργάνωσε ο δικτυακός τόπος www.siatistanews.gr, στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Βοΐου, όπου δόθηκε  διάλεξη από την κ. Καλλιόπη Μπόντα-Ντουμανάκη με θέμα: “Η καθημερινότητα ενός Σιατιστινού Εκπαιδευτικού του 19ου αιώνα”.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας, με μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, που παρακολούθησε με  μεγάλο ενδιαφέρον τη διάλεξη και καταχειροκρότησε την ομιλήτρια.

Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σιάτιστας κ. Στ. Δίκος, απηύθυνε χαιρετισμό, συγχαίροντας τους διοργανωτές και την ομιλήτρια της εκδήλωσης, τονίζοντας μεταξύ άλλων  ότι: «Η Παιδεία ήταν από τις πρώτες φροντίδες των προγόνων μας για τη μικρή μας πατρίδα, και για το λόγο αυτό στα 1757 είχε ένα από τα 36 μόνο ελληνικά σχολεία ολόκληρου του ελληνισμού από το Βουκουρέστι μέχρι την Κύπρο και τα Ιεροσόλυμα». Στη συνέχεια, ο κ. Δίκος αναφέρθηκε στο περίγραμμα της ομιλίας που ακολούθησε και η οποία αναφερόταν σε έναν συγκεκριμένο δάσκαλο της Ελληνικής Σχολής Σιάτιστας: τον  ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΑΡΓΥΡΙΑΔΗ.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος κ. Δίκος οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην πλούσια τεκμηριωμένη ομιλία της κ. Καλλιόπης Μπόντα προέρχονταν  από το κείμενο των επιστολών του  ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΡΓΥΡΙΑΔΗ στον κοζανίτη φίλο του Κωνσταντίνο  Τακιατζή. Τις επιστολές αυτές η κ. Μπόντα  τις εντόπισε στην Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη Κοζάνης και τις επεξεργάστηκε με πολύ κόπο και φροντίδα. Μαζί και παράλληλα με τις καθημερινές προσπάθειες του Δ. Αργυριάδη με την ιδιότητα του  οικογενειάρχη της εποχής του, η ομιλήτρια ανακοίνωσε και τεκμηριωμένες πληροφορίες για πρόσωπα και καταστάσεις της εποχής κατά την οποία συντάχθηκε η αλληλογραφία. Αναφέρθηκε στην ακριβή ημερομηνία θανάτου του Γεωργίου Νιόπλιου, της μεγάλης αυτής προσωπικότητας που πέρασε στην Ιστορία και στις καρδιές μας, και για πρώτη φορά έγινε λόγος για τη μάστιγα της νεοσυλλεξίας (στράτευσης Ελλήνων στον τουρκικό στρατό μετά το Τανζιμάτ του 1839).

Επίσης, παρουσιάστηκε η  πλούσια συγγραφική-εκδοτική δραστηριότητα του σιατιστινού δασκάλου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΡΓΥΡΙΑΔΗ όχι μόνο με αναφορά των σχετικών πληροφοριών αλλά και βλέποντας σελίδες των βιβλίων  του αυτών στη μεγάλη οθόνη. Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά της ομιλήτριας στο «τετράδιο Χρηστίδη», ένα χειρόγραφο τετράδιο του Κ. Χρηστίδη, μαθητή του Δημητρίου Αργυριάδη.  Το τετράδιο αυτό   βρίσκεται στη Μανούσεια Βιβλιοθήκη και έχει  σημειώσεις των μαθημάτων που δίδασκε ο Δ. Αργυριάδης στη Σχολή. Μέσω  αυτών  των σημειώσεων, το κοινό πληροφορήθηκε για το περιεχόμενο της διδασκαλίας του Αργυριάδη, που, όπως δήλωσε  η ομιλήτρια, φαίνεται ότι ήταν πρωτοποριακή.  

Ο Δήμος Βοΐου συγχαίρει θερμά τον δικτυακό τόπο www.siatistanews.gr και την ομιλήτρια κ. Καλλιόπη Μπόντα – Ντουμανάκη για την εξαιρετική αυτή διοργάνωση, και ευχαριστεί όλο τον κόσμο που τίμησε  με την παρουσία του την εκδήλωση.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.