Βίντεο: Ιστορική πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο μοναστήρι του Οσίου Νικάνορος στη ΖάβορδαΙστορική, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον κυρίως ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Ιερά Μονή του Οσίου Νικάνορος στη Ζάβορδα, την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015, ανήμερα της εορτής του Οσίου Νικάνορος. Ιστορική, γιατί πρόκειται για την πρώτη πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά την επάνδρωση της Ιεράς Μονής από αδελφότητα 12 ιερομονάχων και τη διαφαινόμενη επαναφορά της -πάλαι ποτέ- θρησκευτικής ακμής και αίγλης της.

Στην άκρως κατανυκτική Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, συνλειτούργησαν οι καθηγούμενοι, της Ι. Μονής Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω Μάξιμος, της Ι. Μονής Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά Μετεώρων Πολύκαρπος, της Ι. Μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων Χρυσόστομος και της Ι. Μονής Τιμίου Προδρόμου Βεροίας Πορφύριος.

Την ψαλτική πανδαισία των ιερομονάχων που καθήλωσε τους πιστούς, ενίσχυσε η παρουσία του πρωτοψάλτη της βυζαντινής μουσικής Ιωάννη Χασανίδη, ενώ το συντονισμό του τελετουργικού είχε ο αγιορείτης μοναχός π. Ιλαρίων.

Στις καινοτομίες της «νέας εποχής» για την Ιερά Μονή, αξίζει να αναφερθεί ότι μετά πολλά χρόνια, λειτούργησε η τράπεζα για του πιστούς όπου παρατέθηκε γεύμα μετά τη Θεία Λειτουργία, ενώ παράλληλα υπήρξε απαγόρευση λειτουργίας καταστημάτων εστίασης (ταβερνών) στο χώρο της μονής. Θα θυμίσουμε ακόμη ότι από τις 11 Μαΐου 2015, επανήλθε το «άβατον» για τις γυναίκες. Οι γυναίκες παρακολούθησαν την παράλληλη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον πλησίον Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου, στις παρυφές του Καλλίστρατου, που υπάγεται βέβαια στην Ι. Μονή του Οσίου Νικάνορος.

 

mikrovalto.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.