Ραχήλ Μακρή: «Άνομα συμφέροντα απειλούν τη ζωή μου» – Συνέντευξη της βουλευτού στο Spirto



Η Ραχήλ Μακρή έχει έναν δικό της τρόπο να προκαλεί παθιασμένους κοινοβουλευτικούς διαλόγους.

Γίνεται συχνά αντικείμενο κριτικής, άλλοτε για τις… στυλιστικές και άλλοτε για τις πολιτικές της επιλογές. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι πως δεν περνά απαρατήρητη. Η τέως βουλευτής των ΑΝΕΛ και νυν του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε αποκλειστικά στο SPIRTO και στην δημοσιογράφο Ράνια Καρατζαφέρη και εξηγεί γιατί δεν θα ψηφίσει τα νέα μέτρα. Υπερασπίζεται το έργο της καλής της φίλης Ζωής Κωνσταντοπούλου, ενώ αποκαλύπτει πως άνομα συμφέρονται απειλούν τη ζωή τη δική της, αλλά και των συνεργατών της.

    Πώς σχολιάζετε τη νέα επικείμενη συμφωνία και τα μέτρα που αναμένονται στις 20 Αυγούστου; Τι στάση θα κρατήσετε εσείς;

«Δεν μπορεί κανείς να σχολιάσει αυτό που δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα. Άλλωστε, δεν γνωρίζουμε εάν στις 20 Αυγούστου έχουμε συμφωνία και εάν αυτή είναι η τελική ή μια συμφωνία-γέφυρα ή ένα ακόμα πακέτο προαπαιτούμενων.
Αποτελεί κοινή γνώση, η θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χρηματοδότηση μόνο όποιου δανείου θεωρείται βιώσιμο και η αντίρροπη θέση των Γερμανών πολιτικών, για την άρνηση τόσο απομείωσης όσο και αναδιάρθρωσης του χρέους.
Ως εκ τούτου, ανεξάρτητα από τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, οι δανειστές οφείλουν να λύνουν τα εγγενή προβλήματα πολιτικού και οικονομικού προσανατολισμού που τους χαρακτηρίζουν, προτού εγείρουν συνεχώς θέματα νέων προαπαιτούμενων.
Βλέπετε, εάν κάποιος από τους δανειστές δεν θέλει να συνεργαστεί με τους υπολοίπους, μπορεί να θέτει συνεχώς θέματα προαπαιτούμενων, όχι για να βοηθήσει την υποτιθέμενη “μεταρρύθμιση” της χώρας, αλλά για να δυναμιτίσει τη συμφωνία.
Συμπερασματικά, λοιπόν, οφείλουμε να περιμένουμε και να μελετήσουμε όποιο κείμενο έρθει, εάν έρθει. Έχει αποδειχθεί άλλωστε από την πολιτική μου δραστηριοποίηση, ότι πρώτο μου μέλημα είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών και η εφαρμογή των δεσμεύσεων δυνάμει των οποίων έχω εκλεγεί.

Δεν γίνεται να στηρίξω προαπαιτούμενα ή άλλα μέτρα που φτωχοποιούν την ελληνική κοινωνία. Μέτρα που κλείνουν τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, διαλύουν τις λαϊκές αγορές, οδηγούν σε απόγνωση τους αγρότες, μειώνουν την ενεργό ζήτηση της οικονομίας, περικόπτουν τις συντάξεις κι εξευτελίζουν τους μισθούς για να καρπωθούν τα κέρδη οι πολυεθνικές των δανειστών».

    Οι ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σας ανησυχούν;

«Αυτό που με ανησυχεί ιδιαίτερα, είναι τα αποτελέσματα της μνημονιακής πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας. Τα προβλήματα της καθημερινότητας δεν είναι κομματικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε από τον ελληνικό λαό με σαφές πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει να εφαρμόσει.
Η μη εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεων αποτελεί το βασικό πρόβλημα και η επίλυσή του τη μεγαλύτερη αναγκαιότητα για τη διατήρηση της σχέσης αξιοπιστίας του κόμματος με την κοινωνία».

    Παρότι δεν είστε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουμε πως τελικά είστε από τους ελάχιστους πλέον βουλευτές του κόμματος που επιμένουν στην τήρηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

«Ίσως να είμαι και η μοναδική. Είναι αλήθεια ότι δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό άλλωστε και δεν μετέχω στα όργανα του κόμματος, παρά μόνο στις ενέργειες της Νομαρχιακής Επιτροπής του Νομού Κοζάνης, όταν αυτές συνάδουν με τις αρχές και τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Είναι αλήθεια ότι η συνεργασία μου με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε δυνάμει του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτέλεσε τη βάση του κοινωνικού μου συμβολαίου με τους πολίτες της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης και όλους τους Έλληνες.
Πώς θα ήταν δυνατόν να βαφτίσω το ψάρι κρέας; Πώς θα ήταν δυνατόν να μετονομάσω το κοστολογημένο και στοιχειοθετημένο πρόγραμμα που παρουσίαζα στους πολίτες σε ουτοπία;
Η προσκόλληση σε καρέκλες αποτελεί κακό σύμβουλο, ειδικά σε αυτούς που βλέπουν την πολιτική ως επάγγελμα. Προσωπικά, ουδέποτε φοβήθηκα για την παραμονή μου στην πολιτική και ουδέποτε αυτή αποτέλεσε αυτοσκοπό και γνώμονα των αποφάσεών μου. Σκοπός της δραστηριοποίησής μου με τα κοινά είναι η προαγωγή του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών στην αξιοπρέπεια, την εργασία, τη στέγαση, τη σίτιση, την παιδεία και την ευημερία.
Ο βαθμός που το ανωτέρω γεγονός με κάνει ενοχλητική σε ορισμένους ή αρεστή σε άλλους, δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στην πολιτική μου σκέψη. Άλλωστε οι πολίτες του Νομού Κοζάνης με εξέλεξαν πρώτη βουλευτή, για την υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να ακολουθήσω οποιονδήποτε άλλο δρόμο, παρά την τήρηση του προγράμματος με το οποίο προέκυψε η συνεργασία αυτή.
Πάντως δεν πιστεύω ότι είμαι η μόνη βουλευτής που τηρώ το πρόγραμμα. Οι πράξεις πολλών βουλευτών και στελεχών τιμά και τους ίδιους και αποδεικνύει ότι εκπληρώνουν τις αναληφθείσες υποχρεώσεις τους».

 

    Είναι γνωστή η καλή σχέση που έχετε με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου; Πώς σχολιάζετε τις σκληρές δηλώσεις συντρόφων της για τον τρόπο που λειτουργεί ως πρόεδρος και τις επιθέσεις που δέχεται ότι υπονομεύει τον Αλέξη Τσίπρα;

«Οι πράξεις και τα λόγια της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου ουδέποτε υπονόμευσαν κανέναν, πόσω μάλλον τον πρωθυπουργό της χώρας. Η πρόεδρος της Βουλής εκπληρώνει τις θεσμικές υποχρεώσεις, όπως αυτές προκύπτουν από τον ρόλο και τη βουλευτική της ιδιότητα. Η ανήθικη επίθεση διαστρέβλωσης της αξιοπρεπούς της στάσης και η επιχειρούμενη υποβάθμιση της προσωπικότητάς της είναι τόσο πρόδηλη, που σχεδόν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας καταδικάζει τους πολιτικούς που εκπίπτουν στη μικροπρέπεια όσο και τα συστημικά Μέσα που τους προβάλλουν.Αυτή η διαπίστωση δεν αποτελεί απόρροια προσωπικής σχέσης, αλλά την κοινή αλήθεια. Εάν κάποιος ενοχλείται με την προσήλωση στους θεσμούς και με το γεγονός ότι για πρώτη φορά πρόεδρος της Βουλής εκπληρώνει τα καθήκοντά του χωρίς κομματικές ή πολιτικές παρωπίδες, μπορεί να εκδηλώσει την αντίθεσή του στην κοινή λογική, αλλά είναι τουλάχιστον χυδαίο να ρίχνει ο οποιοσδήποτε λάσπη σε όσους υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον».

    Έχετε δεχτεί ποτέ απειλές για τη ζωή σας;

«Σε πλήθος περιπτώσεων. Με έχουν απειλήσει ευθέως ότι θα μου κόψουν χέρια και πόδια, έχουν προκαλέσει φθορές στο βουλευτικό μου αυτοκίνητο και σε όχημα συνεργάτη μου. Δέχομαι υβριστικά και απειλητικά μηνύματα και εισβάλλουν στο σπίτι του συνεργάτη μου για να κλέψουν έναν υπολογιστή και έγγραφα, ενώ απαξιούν για τα χρήματα.
Όλα αυτά δείχνουν πανικό από κάποιον ή κάποιους που τα άνομα συμφέροντά τους θίγονται από την κοινοβουλευτική ή και θεσμική μου δραστηριοποίηση.
Όλες οι υποθέσεις καταγράφονται και προωθούνται στις αρμόδιες Αρχές για τις δικές τους ενέργειες και ευελπιστώ στη διαλεύκανσή τους, καθώς έχω εμπιστοσύνη τόσο στους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και στο δικαστικό σώμα».

    Έχει κάποια βάση ότι η πρόεδρος της Βουλής προσανατολίζεται στην ίδρυση νέου κόμματος; Αν ναι, θα την ακολουθήσετε;

«Νομίζω ότι ο σχολιασμός αθώας ή μη φημολογίας αποτελεί διολίσθηση για τη δημοκρατία. Οι εικασίες, ευχές ή φαντασιώσεις του οποιουδήποτε δεν μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία άξιο σχολιασμού όταν δεν υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία».
Θα δεχόσασταν υπουργική καρέκλα και αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;
«Με ρωτάτε εάν θα αντάλλασσα τη συνείδησή μου με μια καρέκλα; Η απάντηση είναι όχι. Άλλωστε είναι πολλοί οι πρόθυμοι που έβαλαν τη συνείδηση στο περιθώριο, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, για μια υπουργική καρέκλα, όπως αποκρύπτουν».

 

    Αν ήταν στο χέρι σας, ποια πρόσωπα θα απομακρύνατε από την κυβέρνηση και γιατί;

«Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 έχουν αναδείξει πρωθυπουργό και η Βουλή έχει παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης. Πρωθυπουργίσκοι, σκιώδεις ή εκκολαπτόμενοι, μόνο κακό μπορούν να κάνουν.
Αποτελεί φαινόμενο πολιτικής παθογένειας, βουλευτές ή υπουργοί, είτε εκλέχτηκαν είτε διορίσθηκαν, να προβαίνουν σε δηλώσεις πολιτικού πατερναλισμού και χειρίστου είδους καθοδηγητικού χειρισμού, όπως έχει αποδείξει η Ιστορία και η πρακτική σε άλλες χώρες.
Άλλωστε μόνο ένα “ανυπόληπτο μηδενικό”, όπως το έχει ορίσει ο Παπανούτσος, εκμεταλλεύεται την όποια καθέδρα για να δώσει οδηγίες ανασχηματισμού, κομματικής εκκαθάρισης και πολιτικής δίωξης, όταν αφενός μεν δεν του έχει ζητηθεί, αφετέρου δε η γνώμη του δεν ενδιαφέρει κανέναν εχέφρονα πολίτη».

    Υφίσταται το «λόμπι της δραχμής» και από ποιους αποτελείται;

«Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει “λόμπυ”, “συνωμοσία” ή “εραστές” της δραχμής. Αυτό που γνωρίζω, είναι ότι η ανάλυση της οικονομίας γίνεται σε νομισματικές μονάδες, γεγονός που αποκαλύπτει ότι κανένα νόμισμα δεν είναι “ταμπού”, αλλά εργαλείο για μια οικονομία. Σημασία για μια οικονομία έχει η επιλογή του πλέον αξιόπιστου και προσοδοφόρου για την ανάπτυξη νομίσματος.
Βέβαια, αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη και πέρα από τη συζήτηση της αξίας ή απαξίας ένταξης ένα είναι γεγονός. Κανείς δεν μπορεί να μας βγάλει από το ευρώ, ούτε δύναται να μας εξωθήσει, καθώς η σύμβαση είναι αμετάκλητη και υφίστανται θεσμικά μέτρα προστασίας από τους εκβιασμούς».

    Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι, βουλευτές των ΑΝΕΛ που σε είχαν επικρίνει για την αποχώρησή σου, είναι οι ίδιοι που τώρα στηρίζουν τα μνημονιακά μέτρα;

«Από την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων με διέγραψαν, δεν αποχώρησα.
Όπως είχα τονίσει τότε στην επιστολή μου, όφειλαν να παρέχουν όχι σε μένα αλλά στον ελληνικό λαό τα εχέγγυα μη συνεργασίας με τη ΝΔ για την εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών.Σήμερα όλοι μαζί ψηφίζουν τα προαπαιτούμενα για το 3ο μνημόνιο. Το “μεγάλο μαντρί” έγινε δυστυχώς από ευφημισμός πραγματικότητα».

Πηγή: εφημερίδα SPIRTO

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.