Ερώτηση του Βουλευτή Χάρη Κάτανα για τις ακάλυπτες επιταγές και τον Τειρεσία



Ο εμπορικός κόσμος στενάζει από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης. Τα προβλήματα με την πραγματική οικονομία και την αγορά δυστυχώς αυξάνονται λόγω των πρωτόγνωρων ζητημάτων που δημιουργήθηκαν μετά την τραπεζική αργία και την έλευση των κεφαλαιακών ελέγχων. Οι περισσότερες επιχειρήσεις οφείλουν σε περισσότερες από μία τράπεζες ενώ ταυτόχρονα έχουν υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά τους Ταμεία και τους προμηθευτές τους.

Για να προστατεύσουν οι Ελληνικές Τράπεζες την εμπορική πίστη, τις τραπεζικές συναλλαγές και να μειώσουν τις επισφάλειες, ίδρυσαν πριν 18 χρόνια την Τειρεσίας Α.Ε. Η εταιρία έχει τη διαχείριση αρχείου δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς. Σύμφωνα με τα ισχύοντα εάν ο εκδότης μιας επιταγής δεν καλύψει το ποσό εντός οκτώ ημερών, τότε η επιταγή σφραγίζεται και μετά ένα μήνα καταχωρείται στον Τειρεσία. Το πρόβλημα είναι πολύ σημαντικό για την αγορά καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το 27% των επιταγών που κατατέθηκαν στις τράπεζες μετά την τραπεζική αργία ήταν ακάλυπτες, είτε γιατί οι εκδότες τους είχαν αποσύρει τα κεφάλαια από  τους λογαριασμούς τους, φοβούμενοι “κούρεμα”, είτε γιατί δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν προγραμματισμένες συναλλαγές, μέσω των οποίων θα κάλυπταν τις επιταγές.

Η περίοδος πληρωμής, τακτοποίησης των υποχρεώσεων των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, συνέπεσε με την έναρξη της τραπεζικής αργίας. Πολλές επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους,  ούτε να εισπράξουν χρήματα, ούτε και να συντηρήσουν τις πωλήσεις τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με σφράγιση επιταγών.

Σημειωτέων ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΤΕΙΡΕΣΙΑ στοιχεία των σφραγισμένων επιταγών ή συναλλαγματικών δεν διαγράφονται υποχρεωτικά αμέσως μετά την εξόφληση και μετά την προσκόμιση δικαιολογητικών εξόφλησης. Είναι παράλογο, και ιδιαίτερα μετά από τις συνθήκες που βιώνουν οι επιχειρήσεις με τους κεφαλαιακούς ελέγχους, να τηρούνται στοιχεία για τον ενήμερο οφειλέτη ο οποίος δεν πληρώνει μια δόση στην ώρα του και να κρίνεται υποκειμενικά ως “μελλοντικά επισφαλής” από τις τράπεζες.  Είναι προφανές ότι έχουν αλλάξει πάρα πολλά στον Τραπεζικό Κλάδο και κανείς δεν αμφιβάλλει πλέον ότι ο διατραπεζικός συνεταιρισμός του Τειρεσία χρήζει σημαντικών τροποποιήσεων.

Ερωτάστε:

Προτίθεσθε να  αλλάξετε τον Τειρεσία για το ζήτημα των ακάλυπτων επιταγών που εξοφλούνται καθυστερημένα;

                
Ο   ΕΡΩΤΩΝ  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΧΑΡΙΣΙΟΣ ΚΑΤΑΝΑΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.