Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Θερινό σινεμά «Με Κομμένη την Ανάσα»



Με μια από τις πιο ανατρεπτικές ταινίες όλων των εποχών, ταινία που έσπασε τα κινηματογραφικά δεδομένα της εποχής της και δημιούργησε την περιβόητη νουβέλ βαγκ στη δεκαετία του 60, το αριστούργημα του Ζαν Λικ Γκοντάρ «Με Κομμένη την Ανάσα», συνεχίζει ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης τις καλοκαιρινές του προβολές, αυτή την Τετάρτη 22 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ. στην αυλή του στεκιού.

Ο Μισέλ, ένας αδέκαρος μικροκακοποιός που του αρέσει να μιμείται τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, κλέβει μια αμερικανική λιμουζίνα και πάνω στο κυνηγητό πυροβολεί και σκοτώνει έναν αστυνομικό. Θα κρυφτεί στο διαμέρισμα της Πατρίτσια, μιας  Αμερικανίδας την οποία και ερωτεύεται. Όταν εκείνη μαθαίνει ότι είναι καταζητούμενος από την αστυνομία τον καρφώνει..

Φόρος τιμής στο φιλμ νουάρ, αλλά και στο b-movie – η ταινία είναι αφιερωμένη στην κινηματογραφική εταιρεία Monogram, που παρήγαγε ταινίες χαμηλού κοστολογίου στις 10ετίες 30 και 40 – αυτό το πρωτοποριακό αμάλγαμα ρομαντισμού και αναρχίας, γυρίστηκε παντελώς ανορθόδοξα ανατρέποντας όλους τους κινηματογραφικούς κανόνες που δέσποζαν στο σινεμά μέχρι τότε. Κατ’ αρχάς ο Γκοντάρ σπάει τη ροή της συμβατικής κινηματογραφικής αφήγησης, κινηματογραφεί με την κάμερα στο χέρι σε φυσικούς εξωτερικούς χώρους και μάλιστα παράνομα, δίχως να ζητήσει την άδεια των αρχών, χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιους διαλόγους, άφθονα jump cuts, εικόνες από την pop art, ανακόλουθα πλάνα στο μοντάζ και άφθονους πειραματισμούς στον ήχο. Χρησιμοποιεί έναν φρέσκο Γάλλο ηθοποιό τον Ζαν Πολ Μπελμοντό – ο οποίος μάλιστα πίστευε ότι η ταινία ήταν τόσο κακή που δεν θα κυκλοφορούσε ποτέ στους κινηματογράφους – στο ρόλο του αντισυμβατικού ήρωα, βάζοντας πλάι του την Τζιν Σίμπεργκ, σταρ χολιγουντιανών προδιαγραφών, συμβολίζοντας το αμερικανικό κατεστημένο. Η Σίμπεργκ δέχτηκε να συμμετάσχει στην ταινία με αμοιβή μόλις 15.000 δολαρίων. Η αμοιβή της ήταν το 1/6 του μπάτζετ της ταινίας! Ούτε εκείνη ήταν σίγουρη ότι κάποτε η ταινία θα καταφέρει να προβληθεί σε δημόσια προβολή. Το αποτέλεσμα φυσικά τους διέψευσε, αφού γνώρισε τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία ανά τον κόσμο. Το 2012 το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου έδωσε στην ταινία την 13η θέση ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Θα γυριστεί ένα χολιγουντιανό ριμέικ το 1983 με τον Ρίτσαρντ Γκιρ, χωρίς να καταφέρει να αγγίξει στο παραμικρό το πρωτότυπο, που στάθηκε ορόσημο μιας ολόκληρης γενιάς και που διατηρεί αναλλοίωτη  τη φρεσκάδα του, παρά τα 55 χρόνια που κουβαλάει..

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, το «Μαγαζάκι της Προσφοράς» θα είναι ανοιχτό κάθε Τετάρτη 6 – 9 μ. μ. το απόγευμα στον επάνω όροφο του στεκιού. Ο χώρος αυτός που διαμορφώθηκε με το σεβασμό που του αξίζει, θα γεμίζει με χρήσιμα αντικείμενα που θα προσφέρονται από εσάς, αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε, όπως βιβλία, ρούχα, διακοσμητικά, DVD, CD, παιχνίδια κ.α. Αυτά τα χρηστικά αντικείμενα που θα συγκεντρωθούν και θα εκτεθούν στο «μαγαζάκι» θα μπορεί ο καθένας μας να τα προμηθεύεται αντί ενός συμβολικού ποσού που θα καθορίζεται από την προσωπική αποτίμηση και τη δυνατότητα του καθένα μας.

Μ’ αυτό τον τρόπο θα γεμίσουμε τον κουμπαρά της προσφοράς που θα ανοίγει στο τέλος του χρόνου και το ποσό που θα περιέχει θα διατίθεται σε οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας.

Τέλος, για άλλη μια χρονιά καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, προκειμένου να δοθούν στο μικρό Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου που δημιουργείται φέτος και που θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των 40 οικογενειών που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών και τους αρτοποιούς της πόλης.

Τετάρτη 22 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ
στην αυλή του Φιλοπρόοδου

Σε περίπτωση αναβολής της προβολής λόγω κακοκαιρίας την Τετάρτη, η προβολή μετατίθεται για την Πέμπτη

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ένθερμος υποστηρικτής Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.