E.E.T.E.M.: Η χώρα σε οικονομικό έμφραγμα και ο λαός σε δίλημμα



Με αφορμή τις πρόσφατες δραματικές εξελίξεις και μπροστά στο κίνδυνο να βρεθούμε ενώπιoν οδυνηρών και μη αναστρέψιμων, για τον ελληνικό λαό, καταστάσεων, επισημαίνουμε τα εξής:H ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται από μεγάλα ελλείμματα, μεγάλο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, πελατειακό κράτος, ανεπαρκές σύστημα είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών, μειωμένη ανταγωνιστικότητα.

Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε ραγδαία επιδείνωση με διπλασιασμό του δημόσιου χρέους, ιδιαίτερα την επίμαχη πενταετία που οδήγησε την χώρα μας σε δύο μνημόνια, τα οποία σταθεροποίησαν κάπως τους δείκτες της οικονομίας, αλλά εξάντλησαν τους έλληνες πολίτες.

Mεγάλο μέρος της ευθύνης για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, φέρουν οι Θεσμοί, τόσο για τις λανθασμένες εκτιμήσεις τους, όσο και για τα μέτρα που απαίτησαν. Θεωρούμε απαράδεκτη και αντιευρωπαϊκή τη μέχρι τώρα συμπεριφορά των Θεσμών και των ακραίων χωρών του Γερμανικού τόξου, προς ένα κυρίαρχο κράτος – μέλος της Ε.Ε. Όμως δεν παραγνωρίζουμε την τεράστια ευθύνη του ελληνικού κράτους το οποίο δεν προχώρησε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, απλά και μόνο για να υπερασπιστεί συγκεκριμένες συντεχνίες (κλειστά επαγγέλματα), φοροφυγάδες και επιχειρηματίες που ληστεύουν το ασφαλιστικό σύστημα κλπ.

Αντιθέτως, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου του σχετικού θεσμικού πλαισίου, καθιστά δύσκολη έως τεχνικά ανέφικτη την εκούσια έξοδο μας, όπως αφελώς πιστεύουν αρκετοί και είναιεξαιρετικά επισφαλής κάθε πρόβλεψη για τις κοινωνικοοικονομικές συνέπειες, από μια τέτοια κίνηση, σε βάρος του ελληνικού λαού ο οποίος ήδη έχει υποστεί, ουκ ολίγα.

Θεωρούμε ότι το δημοψήφισμα, ανεξάρτητα από την έκβαση του, δεν θα εξυπηρετήσει τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας και των πολιτών. Αντίθετα οξύνει την πόλωση, σε μια συγκυρία κατά την οποία απαιτείται, η μεγαλύτερη δυνατή, κοινωνική συνοχή.

Αναρωτιόμαστε γιατί ο λαός μας, τα μέλη μας (ελεύθεροι επαγγελματίες, στελέχη εταιρειών και υπηρεσιών, άνεργοι) πρέπει να πληρώσουν την ολέθρια και χρονοβόρα τακτική διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης, εδώ και πέντε μήνες!

Καλούμε τα πολιτικά κόμματα, αντί να συναγωνίζονται σε αντιπολιτευτικούς τόνους, να ασκήσουν την επιρροή τους προς τους ευρωπαίους εταίρους μας και την κυβέρνηση για να σωθεί η χώρα.

Καλούμε την Κυβέρνηση να ξεπεράσει τις ιδεοληψίες της, να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να διασφαλίσει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πρώτα από όλα την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, ξεπερνώντας τις μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Τούτη την ώρα η Κυβέρνηση, μάταια ζητά από τους πιστωτές να δείξουν «κατανόηση στα δίκαια αιτήματα της», γιατί είναι σαν να ζητά η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ από τους Υπουργούς κκ Μπαλτά και Σπίρτζη (μέλη του Τ.Ε.Ε) να εγκαταλείψουν τις συντεχνιακές καταβολές και αντιλήψεις τους και να ικανοποιήσουν, ως κρατικοί λειτουργοί, με δικαιοσύνη και ισοτιμία τα δίκαια αιτήματα των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι.

Ο ένας με νομοσχέδιο «χαρίζει Μάστερ» στον εαυτό του και στη συντεχνία του και ο άλλος, τούτες τις ώρες, χωρίς διάλογο, μεΥπουργική Απόφαση αφαιρεί δικαιώματα των Μηχανικών Τ.Ε.Ι, χωρίς να έχει τέτοια αρμοδιότητα και κατά παράβαση του νόμου!

Γι αυτό τώρα προέχει μόνο το συμφέρον του Ελληνικού Λαού και η Ευρωπαϊκή Προοπτική.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.