Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Θερινό σινεμά «Περίμενε μέχρι να νυχτώσει»



Με μια από τις πιο συναρπαστικές ταινίες θρίλερ όλων των εποχών συνεχίζει  ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης τις φετινές καλοκαιρινές του προβολές στην αυλή των ασμάτων και θεαμάτων, αυτή την Τετάρτη 1 Ιουλίου στις 9.30 το βράδυ. Την ταινία του Τέρενς Γιάνκ «Περίμενε μέχρι να νυχτώσει» μια παραγωγή του 1967 με την Όντρει Χέπμπορν, τον Άλαν Άρκιν, τον Ρίτσαρντ Κρένα και τον Τζακ Γουέστον.

Μια γυναίκα, η Λίζα ταξιδεύει με το αεροπλάνο έχοντας στην κατοχή της μια κούκλα που περιέχει στην κοιλιά της μεγάλη ποσότητα ηρωίνης. Όταν φτάνει στη Νέα Υόρκη, καταλαβαίνει ότι κάποιος την παρακολουθεί και αφήνει την κούκλα στα χέρια ενός συνεπιβάτη της του Σαμ Χέντριξ . Η Λίζα εξαφανίζεται και ο Σαμ πηγαίνει την κούκλα στο σπίτι του, στο οποίο ζει με την τυφλή του σύζυγο Σούζι. Μέρες αργότερα δυο μικροαπατεώνες, ο Μάικ Τάλμαν και ο Καρλίνο, οι οποίοι επρόκειτο να συναντήσουν τη Λίζα για να τους δώσει ποσότητα ηρωίνης, βρίσκουν τη γυναίκα νεκρή. Ο δολοφόνος, Χάρι Ρόουτ ο σύζυγος της Λίζα, που τη σκότωσε επειδή τον πρόδωσε τους αναγκάζει να τον βοηθήσουν να βρει την κούκλα. Ο Μάικ παρουσιάζεται λοιπόν στη Σούζι, ως φίλος του Σαμ (που λείπει πάλι σε ταξίδι) από το στρατό και της λέει ο σύζυγος της είναι μέλος κυκλώματος ναρκωτικών και προσπαθεί να την πείσει να τον βοηθήσει να βρει την κούκλα.

Το πρώτο από τα δύο θρίλερ στη φιλμογραφία της Audrey Hepburn (το δεύτερο ήταν το «Bloodline» το 1979) και σίγουρα μια από τις πιο συγκλονιστικές ερμηνείες της καριέρας της στο ρόλο της τυφλής Σούζι. Βασισμένο σε θεατρικό του Φρέντερικ Νοτ, που είχε ανέβει το 1966 με τη Λι Ρέμικ  προκαλώντας ιδιαίτερη αίσθηση. Την ίδια χρονιά ο τότε σύζυγος της Χέπμπορν, Μελ Φερέρ, αναλαμβάνει την παραγωγή της κινηματογραφικής του μεταφοράς. Η αλήθεια είναι ότι με αυτή την ταινία το ζευγάρι θέλησε να δώσει μια τελευταία ευκαιρία στον υπό κρίση γάμο του, χωρίς αποτέλεσμα. Οι δυο τους θα χωρίσουν το 1968. Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο πάλαι ποτέ σκηνοθέτης των καλύτερων ταινιών της σειράς Τζέιμς Μποντ, Τέρενς Γιάνκ, τον οποίο το 1944 η 16χρονη τότε Χέμπορν είχε περιποιηθεί ως εθελόντρια νοσοκόμα στον Ερυθρό Σταυρό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου! Ηθοποιός και σκηνοθέτης χρειάστηκε να παρακολουθήσουν μαθήματα στη σχολή τυφλών, προκειμένου να μπουν στο κλίμα της ταινίας. Για το ρόλο του ψυχοπαθή δολοφόνου, αρχική επιλογή ήταν ο Τζορτζ Σ. Σκοτ, τελικά ανέλαβε ο αξιόλογος Άλαν Άρκιν. Το αποτέλεσμα αρχικά σόκαρε το κοινό της εποχής που ήταν συνηθισμένο να βλέπει την Χέπμπορν σε ανάλαφρες κωμωδίες και μιούζικαλ. Αυτό φυσικά δεν εμπόδισε το φιλμ να γίνει τεράστια εμπορική επιτυχία (γυρίστηκε με έναν προϋπολογισμό 4 εκατομμυρίων δολαρίων και απέφερε 11 μόνο στην Αμερική), δεν πήρε όμως τις καλύτερες κριτικές. Όλοι επαίνεσαν όμως την ερμηνεία της Χέπμπορν, η οποία απέσπασε την 5η υποψηφιότητα της για το Όσκαρ α΄γυναικείου ρόλου, θα το χάσει όμως από άλλη μια Χέπμπορν, την Κάθριν, για την ερμηνεία της στο φιλμ «Μάντεψε ποιος θα ‘ρθει το βράδυ». Η Χέπμπορν παρά την επιτυχία της ταινίας, θα εγκαταλείψει προσωρινά τον κινηματογράφο και θα επανέλθει μετά από 9 χρόνια με το φιλμ «Το ρόδο και το βέλος» (1976). Η ταινία έλαβε επίσης την 55η θέση στη λίστα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου με τις 100 τρομακτικότερες ταινίες όλων των εποχών.

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, το «Μαγαζάκι της Προσφοράς» θα είναι ανοιχτό κάθε Τετάρτη 6 – 9 μ. μ. το απόγευμα στον επάνω όροφο του στεκιού. Ο χώρος αυτός που διαμορφώθηκε με το σεβασμό που του αξίζει, θα γεμίζει με χρήσιμα αντικείμενα που θα προσφέρονται από εσάς, αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε, όπως βιβλία, ρούχα, διακοσμητικά, DVD, CD, παιχνίδια κ.α. Αυτά τα χρηστικά αντικείμενα που θα συγκεντρωθούν και θα εκτεθούν στο «μαγαζάκι» θα μπορεί ο καθένας μας να τα προμηθεύεται αντί ενός συμβολικού ποσού που θα καθορίζεται από την προσωπική αποτίμηση και τη δυνατότητα του καθένα μας. Μ’ αυτό τον τρόπο θα γεμίσουμε τον κουμπαρά της προσφοράς που θα ανοίγει στο τέλος του χρόνου και το ποσό που θα περιέχει θα διατίθεται σε οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας.

Τέλος, για άλλη μια χρονιά καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, προκειμένου να δοθούν στο μικρό Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου που δημιουργείται φέτος και που θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των 40 οικογενειών  που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών και τους αρτοποιούς της πόλης.

Τετάρτη 1 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ
στην αυλή του Φιλοπρόοδου
Σε περίπτωση αναβολής της προβολής λόγω κακοκαιρίας την Τετάρτη, η προβολή μετατίθεται για την Πέμπτη

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ένθερμος υποστηρικτής Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.