Δήμος Βοΐου: Πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης για το Ρήγα Βελεστινλή και τους συνεργάτες του στο Βελιγράδι



Τον Σιατιστινό συνεργάτη του Ρήγα Βελεστινλή, Θεοχάρη Τουρούντζια, τίμησε ο Δήμος Βοΐου, στα πλαίσια εκδηλώσεων μνήμης για το Ρήγα και τους συνεργάτες τους που μαρτύρησαν και στραγγαλίστηκαν στον Πύργο Νεμπόισα, στο Βελιγράδι, στις 24 Ιουνίου 1798. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής», και συμμετείχαν οι Δήμοι των πόλεων που κατάγονται οι συνεργάτες του Ρήγα που μαρτύρησαν, αλλά και αρκετός κόσμος Έλληνες και Σέρβοι.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, στον Πύργο Νεμπόισα, στο χώρο που έζησαν τις τελευταίες μέρες της ζωής τους κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και στραγγαλίστηκαν ο Ρήγας και οι συνεργάτες τους.
 
Στη συνέχεια, ακολούθησε εκδήλωση – ημερίδα με θέμα «Ο Ρήγας και οι Σύντροφοί του από τον Πύργο Νεμπόϊσα στην Αθανασία», όπου απηύθυναν χαιρετισμό ο Τέρενς Κουίκ Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, ο Δήμαρχος Βελιγραδίου, Πρέσβεις της Ελλάδας και Κύπρου και άλλοι εκπρόσωποι φορέων. Ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι Τοπικών Αυτοδιοικήσεων των Δήμων Ρήγα Φεραίου, Λευκωσίας, Ζίτσας, Ιωαννίνων, Χίου, Καστοριάς και Βοΐου, περιοχές -που κατάγονται οι πατριώτες που μαρτύρησαν- και οι οποίοι αναφέρθηκαν στη δράση τους και στην προσφορά τους στην προετοιμασία του απελευθερωτικού αγώνα.

Οι επτά συνεργάτες του Ρήγα που μαρτύρησαν μαζί του, και οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τους Δήμους από όπου κατάγονται είναι οι εξής:

Ρήγας Βελεστινλής (Βελεστίνο)
Ευστράτιος Αργέντης (Χίος)
Αντώνιος Κορωνιός (Χίος)
Δημήτριος Νικολίδης (Ζίτσα, Ιωάννινα)
Ιωάννης Καρατζάς (Κύπρος)
Θεοχάρης Γ. Τουρούντζιας (Σιάτιστα)
αδελφοί Ιωάννης & Παναγιώτης Εμμανουήλ (Καστοριά)

Ο Γ. Σούρλας με την ιδιότητα του Προέδρου του Δ.Ι.Δ.Σ. «Ρήγας Φεραίος», κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Πύργος Νεμπόισα. Οι τελευταίες ημέρες του Ρήγα Βελεστινλή και των Συντρόφων του», αναφέρθηκε στις ελληνοσερβικές σχέσεις και στο όραμα του Ρήγα για τα Βαλκάνια.

Ο Δήμαρχος Βοΐου, Δημήτριος Λαμπρόπουλος, κατά την ομιλία, αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του Σιατιστινού Θεοχάρη Τουρούντζια, και στη συμβολή του στον απελευθερωτικό αγώνα.

Απόσπασμα από την ομιλία του Δημάρχου Βοΐου όπου αναφέρεται στη συμβολή των Σιατιστινών στον απελευθερωτικό αγώνα:

«Ο Δήμος μας εδρεύει στη Σιάτιστα, μια πόλη που πρόσφερε μαζί με την ευρύτερη περιοχή που εκπροσωπώ, κυρίως όμως αυτή η πόλη, σπουδαιότατες υπηρεσίες στην υπόθεση του οράματος του Ρήγα Βελεστινλή για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον οθωμανικό ζυγό, την αποτίναξη αυτού του ζυγού και από τους άλλους Βαλκανικούς λαούς, και τέλος την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία αυτών χωρίς καμία διάκριση.
    
Διακόσια δεκαεπτά(217) χρόνια συμπληρώνονται φέτος σαν σήμερα, από τότε που ο Ρήγας και οι επτά (7) σύντροφοι του, μετά από σαράντα πέντε (45) ημέρες εγκλεισμού και βασανιστηρίων, μαρτύρησαν στα σκοτεινά υπόγεια του πύργου Νεμπόισα, εδώ στο Βελιγράδι στραγγαλισμένοι από το χέρι του Οθωμανού δυνάστη.
      
Η Σιάτιστα δικαιούται να επαίρεται διότι στον κύκλο των συνεργατών του Ρήγα συμπεριλαμβάνονται πολλά τέκνα της που έδρασαν μαζί του για το μεγάλο όραμα της απελευθέρωσης της πατρίδας. Οι Σιατιστινοί δημοσιογράφοι, εκδότες και τυπογράφοι Γεώργιος και Πούπλιος  Πούλιου, οι γνωστοί Μαρκίδες Πούλιου, εκδότες της πρώτης σωζόμενης ελληνικής Εφημερίδας στη Βιέννη (1790-1797), έθεσαν στην διάθεση του Ρήγα το τυπογραφείο τους και αυτούς εμπιστεύθηκε για να τυπώσει τα επαναστατικά του φυλλάδια. Συνελήφθησαν, και ως αυστριακοί υπήκοοι δεν παραδόθηκαν στις τούρκικες αρχές αλλά εξορίστηκαν.

Στην πρόσκληση του ενθουσιώδους Θεσσαλού ανταποκρίθηκαν και έγιναν οπαδοί του, χορηγοί και συνεργάτες και άλλοι Σιατιστινοί έμποροι της ελληνικής παροικίας της Βιέννης οι Κωνσταντίνος Δούκας, Αθανάσιος Γεωργ. Μανούσης, ο φοιτητής της Ιατρικής Κωνσταντίνος Καρακάσης, γιος του ιατροφιλοσόφου Δημητρίου Καρακάση, και ο Θεοχάρης Γεωργίου Τουρούντζιας.»

Το Δήμαρχο συνόδευσαν στο Βελιγράδι οι Αντιδήμαρχοι Τσαρχάς Ιωάννης και Ρομπόλας Ιωάννης, ο Τοπικός Σύμβουλος Σιάτιστας Χαντιώνας Γεώργιος, μέλη του Συλλόγου «Μαρκίδες Πούλιου Σιάτιστας» και πολίτες από τη Σιάτιστα και την ευρύτερη περιοχή του Βοΐου.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.