Κλειστές οι τράπεζες μέχρι τις 7 Ιουλίου – Όριο ανάληψης στα ΑΤΜΤουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα 6 Ιουλίου αναμένεται να μείνουν κλειστές οι τράπεζες έπειτα από την εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδας στην κυβέρνηση.

Οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού Συμβουλίου, ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν τουλάχιστον για έξι εργάσιμες.

Τη Δευτέρα δεν θα λειτουργήσουν ούτε τα  ΑΤΜ, ενώ, γίνεται προσπάθεια να αρχίσουν να βγάζουν χρήματα είτε το βράδυ της Δευτέρας είτε από το πρωί της Τρίτης.

Αρχικά πληροφορίες ανέφεραν ότι το όριο ανάληψης από τα μηχανήματα θα είναι 150 ευρώ, ενώ, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ μικρότερο όριο, περίπου 60 ευρώ.

Η δραματική Κυριακή της Ελλάδας

Νωρίτερα, συνεδρίασε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, το οποίο και εισηγήθηκε μέτρα περιορισμού σε τράπεζες και κεφάλαια, τα οποία και αποδέχθηκε η κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το υπουργικό συμβούλιο το οποίο είναι σε εξέλιξη, ενώ, αναζητείται η φόρμουλα με την οποία  θα  γίνει η επιβολή περιορισμών στις  τράπεζες.

Αυτή τη  στιγμή  ένα πιθανό σενάριο είναι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ δεν αποκλείεται, τελικά  αυτό να  συμβεί με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο και θα πάρει ΦΕΚ με… διαδικασίες εξπρές για να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Τι είπε ο πρωθυπουργός

Στο νέο του διάγγελμα ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τους Θεσμούς και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ρίχνοντας την ευθύνη για κλειστές τράπεζες σε εκείνους και τις αποφάσεις που έλαβαν τις τελευταίες ημέρες.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, ζήτησε  ψυχραιμία, ενώ, τόνισε ότι καταθέσεις, μισθοί και συντάξεις είναι εξασφαλισμένα.

Αναλυτικά το διάγγελμα του πρωθυπουργού:

«Η χθεσινή απόφαση του EG, να μην εγκρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος ώστε να αποφανθεί ο λαός με δημοψήφισμα για το τελεσίγραφο των δανειστών, αποτελεί μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πράξη αμφισβήτησης του δικαιώματος ενός κυρίαρχου λαού στη δημοκρατική επιλογή. Στο ύψιστο και ιερό δικαίωμα έκφρασης γνώμης.

Η απόφαση αυτή οδήγησε σήμερα την ΕΚΤ να μην αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και ανάγκασε τη Τράπεζα της Ελλάδας να εισηγηθεί την ενεργοποίηση μέτρων τραπεζικής αργίας και περιορισμού στις τραπεζικές αναλήψεις. Είναι πλέον περισσότερο από σαφές, ότι αυτή η απόφαση δεν έχει κανέναν άλλο στόχο πέρα από το να εκβιάσει τη βούληση του ελληνικού λαού και να παρεμποδίσει την ομαλή δημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος.

Δεν θα τα καταφέρουν. Οι κινήσεις αυτές θα επιφέρουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Θα πεισμώσουν ακόμη περισσότερο τον ελληνικό λαό στην επιλογή του να απορρίψει τις απαράδεκτες μνημονιακές προτάσεις και τα τελεσίγραφα των δανειστών.

Ένα πράγμα όμως παραμένει βέβαιο:  η άρνηση της ολιγοήμερης παράτασης και η απόπειρα ακύρωσης μιας κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας, αποτελεί πράξη προσβολής και μέγιστη ντροπή για τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης.

Για το λόγο αυτό έστειλα σήμερα εκ νέου το αίτημα σύντομης παράτασης, αυτή τη φορά στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στους 18 αρχηγούς των κρατών της Ευρωζώνης, καθώς και στους επικεφαλής της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αναμένω την άμεση αντίδρασή τους σε ένα στοιχειώδες αίτημα δημοκρατίας.

Είναι οι μόνοι που μπορούν το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και απόψε το βράδυ, να ανατρέψουν την απόφαση του EG και να δώσουν τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να αποκαταστήσει τη ροή της ρευστότητας των τραπεζών. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, αυτό που απαιτείται τις επόμενες μέρες είναι νηφαλιότητα και υπομονή.

Οι καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως διασφαλισμένες.

Το ίδιο διασφαλισμένη είναι και η καταβολή των μισθών και των συντάξεων.

Οι όποιες δυσκολίες εμφανιστούν πρέπει να αντιμετωπισθούν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Όσο πιο ψύχραιμα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, τόσο πιο σύντομα θα τις ξεπεράσουμε και τόσο πιο ήπιες θα είναι οι συνέπειές τους.

Έχουμε σήμερα την ευκαιρία να αποδείξουμε στους εαυτούς μας και στον κόσμο ολόκληρο ότι το δίκιο μπορεί να κερδίσει.  Έχουμε για άλλη μια φορά την ιστορική ευκαιρία να στείλουμε στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο μήνυμα ελπίδας και αξιοπρέπειας.

Και να θυμάστε: Τούτες τις κρίσιμες ώρες, που αναμετρόμαστε όλοι με το ανάστημα της ιστορίας μας, ο μόνος μας φόβος είναι ο φόβος. Δε θα τον αφήσουμε να μας κερδίσει.
Θα τα καταφέρουμε.

Η αξιοπρέπεια των Ελλήνων απέναντι στους εκβιασμούς και στο άδικο, θα στείλει μήνυμα ελπίδας και περηφάνειας σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Θωμόπουλος-Πειραιώς: Η Ελλάδα θα κλείσει τις τράπεζές της τη Δευτέρα

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Ανθιμος Θωμόπουλος αποκάλυψε ότι η Ελλάδα θα κλείσει τις τράπεζες τη Δευτέρα για να αποτρέψει την κατάρρευση μετά την απόφαση της ΕΚΤ να παγώσει τον ELA.

Δηλώσεις μετά το Συμβούλιο

«Πολύ καλή συνεργασία, με απόλυτη σύμπνοια και ταύτιση απόψεων» δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, στο υπουργείο Οικονομικών.

«Θα κάνω την εισηγησή μου στο υπουργικό συμβούλιο και θα υπάρξει ανακοίνωση μετά το τέλος του», ανέφερε μετά το τέλος του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Θα συνεδριάσει η Επιτροπή για να αποφασίσει αν θα ανοίξει αύριο το Χρηματιστήριο Αθηνών» δήλωσε ο Κώστας Μποτόπουλος.

«Ψυχραιμία!» ήταν η μόνη δήλωση της Λούκας Κατσέλη.

Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη συμμετείχαν ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Γιώργος Μιχελής, ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος,  ο γγ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος.

Θα λάβουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται
«Θα λάβουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται για να μην υπάρξει πρόβλημα στην καθημερινότητα του Έλληνα» διαβεβαίωσε ο υπουργός των Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης περικυκλωμένος από δεκάδες Έλληνες και κυρίως ξένους δημοσιογράφους προσερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών για την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας.

Με τη δήλωσή του αυτή, ο κ. Βαρουφάκης -ο οποίος προηγουμένως είχε διευκρινίσει ότι ουδέποτε δήλωσε πως η  ελληνική κυβέρνηση προκρίνει την επιβολή capital controls- θέλησε να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι παρά το bank run που ακολούθησε την προαναγγελία του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο για την οργανωμένη διαχείριση της κρίσης.

Έξω από το υπουργείο Οικονομικών βρέθηκαν τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης του πλανήτη. Μέχρι και Ιάπωνες ανταποκριτές βρίσκονται στη Αθήνα για να μεταδώσουν τις καταιγιστικές εξελίξεις. Μάλιστα κατά την άφιξη του Γιάνη Βαρουφάκη όλοι οι δημοσιογράφοι που τον περίμεναν, σχεδόν ποδοπατήθηκαν για μια δήλωσή του.

«Το Eurogroup στέρησε από τον ελληνικό λαό το δικαίωμα να αποφασίσει με την ψήφο του με ένα ναι ή ένα όχι. Ο ελληνικός λαός θα απαντήσει με νηφαλιότητα. Θα λάβουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται για να μην υπάρξει πρόβλημα στην καθημερινότητα του Έλληνα» δήλωσε, νωρίτερα, ο κ. Βαρουφάκης.

Λίγο μετά τις 21:00 βγήκαν οι πρώτες πληροφορίες από το Mega και τον ΣΚΑΪ που ανέφεραν ότι το ημερήσιο όριο ανάληψης θα είναι 50-60 ευρώ. Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.