Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή από τη θεατρική ομάδα «Χ-αίρεται» στο Βελβεντό



Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου & Νηπιαγωγείων Βελβεντού και ο Μορφωτικός  Όμιλος Βελβεντού «φιλοξενούν» την Θεατρική Ομάδα «Χ-αίρεται»,  η οποία θα ανεβάσει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο Θέατρο του Αθλητικού Κέντρου Βελβεντού.

Η παράσταση θα ανεβεί τη Δευτέρα 29 Ιουνίου στις 9:30 μ.μ.
Γενική Είσοδος: 4€
Για παιδιά μέχρι 12 ετών 2€

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:
Η Αντιγόνη πιστή στο δίκαιο και τις ηθικές αξίες, επιχειρεί να θάψει το άταφο σώμα του αδερφού της Πολυνείκη, πηγαίνοντας κόντρα στους νόμους της πολιτείας. Η σύγκρουσή της με την εξουσία και τον νέο κυβερνήτη της Θήβας Κρέοντα είναι αναπόφευκτη και την οδηγεί στο θάνατο. Η ανατρεπτική ματιά στο ανέβασμα του έργου φέρνει τον λόγο του Σοφοκλή στο σήμερα, θυμίζοντάς μας πως τα νοήματά του είναι διαχρονικά και επίκαιρα.

Η κυκλική σκηνοθεσία της παράστασης ορίζει το σκηνικό χώρο και προσφέρει αμεσότητα στην απόδοση του κειμένου, αφού όλα συμβαίνουν κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής από τους θεατές, κάνοντας τους αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παράσταση ο Σοφοκλής συνδιαλέγεται με το ποίημα «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» του Τ. Λειβαδίτη, το «Αερικό» του Θ. Παπακωσταντίνου, αλλά και με απόσπασμα χωρίου από την Καινή Διαθήκη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
Ηθοποιοί:
Αργυρώ Κουρλίτη : Ισμήνη, Τειρεσίας, Εξάγγελος
Ολίνα Μανωλοπούλου : Αντιγόνη
Στάθης Νατσιός : Κρέοντας
Στέλιος Χλιαράς : Φύλακας, Αίμονας, Άγγελος

Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη
Επιμέλεια κίνησης: Αργυρώ Κουρλίτη
Μουσική: Παναγιώτης Δημόπουλος
Χειρισμός μουσικής: Κων/να Δινοβίτση
Οργάνωση παραγωγής: Πηνελόπη Κολοβού
Επιμέλεια αφίσας: Εύη Μιμίκου
Φωτογραφίες: Ευριπίδης Τσατσιάδης
Ειδικός συνεργάτης: Νίκος Χαλβατζής

Σκηνοθεσία – Επεξεργασία κειμένου: Στέλιος Χλιαράς

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ:
Η ομάδα “Χ-αίρεται” ιδρύθηκε στην Κοζάνη τον Δεκέμβρη του 2011, έχοντας ως στόχο να αποτελέσει ένα σύγχρονο θεατρικό μπουλούκι που να ταξιδεύει το θέατρο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε οποιονδήποτε χώρο, θεατρικό και μη, που να μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες θέασης. Πρώτη παραγωγή της ομάδας αποτέλεσε το “Χριστουγεννιάτικο Μυστήριο”, που παρουσιάστηκε στον χώρο των σχολικών μονάδων των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων της Δυτικής Μακεδονίας. Τον Φεβρουάριο του 2012, η ομάδα “Χ-αίρεται” δημιούργησε τη δεύτερη παράστασή της με τίτλο “Ήταν Κάποτε”. Στην παράσταση αυτή συνεργάστηκε με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, αναλαμβάνοντας την υλοποίηση του προγράμματος “Άγονη Γραμμή”, που μεταφέρει το θέατρο σε ορεινά χωριά και απομακρυσμένες θεατρικά περιοχές. Για δύο χρόνια το “Ήταν Κάποτε” παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία περιοδεύοντας σε όλη την Ελλάδα. Τρίτη παραγωγή αποτέλεσε το “Ακούς τη Γιορτή”, σε συνεργασία με τα κέντρα πρόληψης “Ορίζοντες” Κοζάνης και Φλώρινας, το 2013. Οι “Ιστορίες για περίεργα παιδιά” αποτέλεσε την τέταρτη παραγωγή της ομάδας, το 2014, ενώ το 2015 ανέβηκε η παράσταση “Ο Όσκαρ και η κυρία με τα ροζ”, του Έρικ Εμάνουελ Σμιτ. Η “Αντιγόνη” του Σοφοκλή αποτελεί την έκτη μας παραγωγή.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.