Εντός 10ημέρου θα πρέπει να υποβληθούν από τις Τ.Κ. Μικροβάλτου και Τρανοβάλτου φάκελοι προς ένταξη στα «μαρτυρικά χωριά» περιόδου 1941-1944Εντός δεκαημέρου θα πρέπει να υποβληθούν (και) από τις κοινότητες Μικροβάλτου και Τρανοβάλτου οι φάκελοι με τα στοιχεία που να καταδεικνύουν τα ανθρώπινα θύματα και τις καταστροφές από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής την περίοδο 1941-1944, προκειμένου να υποβληθεί από το Δήμο αίτημα χαρακτηρισμού των σαν «μαρτυρικά χωριά», ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού, κατά τη συζήτηση του σχετικού θέματος  στη συνεδρίαση της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2015.

Ασφαλώς και υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία και πηγές για τον αριθμό των θυμάτων -13 για το Μικρόβαλτο, 20 για Τρανόβαλτο, Λαζαράδες) και την πυρπόληση σπιτιών (στο Μικρόβαλτο δεν κάηκαν μόνο 4 σπίτια και το καμπαναριό) στο βιβλίο του Ηλία Λαμπρέτσα ΜΙΚΡΟΒΑΛΤΟ, στην έρευνα-καταγραφή θυμάτων από τον Γιώργο Βητόπουλο, στο βιβλίο του Στράτου Δορδανά δρ Ιστορίας του ΑΠΘ «ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΑΘΩΩΝ – ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΤΟΧΗΣ», στην αναγραφή των θυμάτων στα μνημεία στη θέση Σταυρός και  στην πλατεία Μικροβάλτου, στην καταγραφή μαρτυριών από ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα (εφημερίδα «Εν Μικροβάλτω…»), ασφαλώς στις μνήμες επιζώντων που βίωσαν τη φρίκη του θανάτου συγγενικών τους προσώπων, της φωτιάς και της ολοκληρωτικής καταστροφής κ.α.

Φυσικά την ίδια διεκδίκηση για ένταξη στα «μαρτυρικά χωριά», μπορούν να κάνουν -να υποβάλουν φακέλους εντός του τρέχοντος δεκαημέρου-  και άλλα χωριά του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού, ενώ απ’ ότι φάνηκε κατά τη συζήτηση του θέματος, μέχρι σήμερα έχει υποβληθεί ολοκληρωμένος φάκελος μόνο από την Κοινότητα Καταφυγίου.

Γιώργος Μαστρ./mikrovalto.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.