Οδηγίες αντιηλιακής προστασίας από την αισθητικό Έλενα Γώγου στην ΚοζάνηΣυμβουλές τις Έλενας Γώγου:

Ο ήλιος αποτελεί αστείρευτη πηγή ενέργειας και ζωής. Εν τούτοις η ηλιακή ακτινοβολία εκτός από τα ανεκτίμητα οφέλη της μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στην ανθρώπινη υγεία όταν άσκοπα και αλόγιστα εκτιθέμεθα σ’ αυτή.

Προστατέψτε το δέρμα σας σωστά !!!!!

Τί είναι ο δείκτης SPF !!!!

O παράγοντας αντηλιακής προστασίας, ή SPF (Sun Protection Factor) όπως είναι η διεθνής του ονομασία, δηλώνει το βαθμό προστασίας που παρέχει το αντηλιακό από την ακτινοβολία UVB.

Χωρίς τη χρήση αντηλιακού, η έκθεσή μας στον ήλιο είναι ασφαλής μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που, ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας και τις αντοχές της, κυμαίνεται από 5 έως 30 λεπτά. Πολλαπλασιάζοντας το δείκτη προστασίας του αντηλιακού (SPF) με το προσωπικό μας χρόνο αντοχής στον ήλιο χωρίς προστασία, προκύπτει ο συνολικός χρόνος κατά τον οποίο μπορούμε να εκτεθούμε με ασφάλεια στον ήλιο.

Πιο απλά, ο δείκτης προστασίας είναι ο πολλαπλασιαστικός παράγοντας του χρόνου φυσικής αυτοπροστασίας του δέρματος.

Να ένα απλό παράδειγμα: έστω ότι το δέρμα σας κοκκινίζει φυσιολογικά, χωρίς αντηλιακή προστασία, μετά από 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο. Αν επιλέξετε αντηλιακή προστασία με δείκτη 10 (SPF 10), το δέρμα σας θα εμφανίσει το ίδιο κοκκίνισμα μετά από

20 λεπτά χ 10, δηλαδή μετά από 200 λεπτά.

Παρ’ όλα αυτά, η επάλειψη με αντηλιακό πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά και ειδικότερα μετά από εφίδρωση, σκούπισμα και κολύμπι.

Όμως, όπως ήδη τονίσαμε, το SPF ορίζει τον δείκτη προστασίας από την ακτινοβολία UVB και όχι από τη UVA.

 ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ο ήλιος έχει τόσο ευεργετικές επιδράσεις στο δέρμα όσο και βλαπτικές..

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ :

Συμβάλλει στην δημιουργία της βιταμίνης D που είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών

Βοηθά στην θεραπεία της ψωρίασης

Ενισχύει τον μεταβολισμό

Προσφέρει ευεξία και καλή διάθεση στο άτομο

 ΒΛΑΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ

Οι βλάβες που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία στο δέρμα είναι άμεσες και μακροχρόνιες.

Άμεσες : κοκκίνισμα και έγκαυμα του δέρματος

Μακροχρόνιες :

1 Το δέρμα γίνεται ξηρό ,χωρίς φωτεινότητα

2 Η ποιότητα της επιδερμίδας αλλοιώνεται

3 Εμφάνιση ευρυαγγειών

4 Πρόωρη γήρανση του δέρματος που εμφανίζεται με λεπτές και βαθειές ρυτίδες, πανάδες, κηλίδες

5 Αλλοιώσεις του DNA των κυττάρων

6 Διαστολή των σμηγματογόνων αδένων

7 Εμφάνιση καρκίνου του δέρματος

 ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ

Όλοι πρέπει να προστατευόμαστε από τον ήλιο. Ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά πρέπει να προστατεύονται επαρκώς . Εγκαύματα σε μικρή ηλικία έχουν ενοχοποιηθεί για εμφάνιση μελανώματος σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Πρέπει να μειώνουμε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ των ωρών 11πμ έως 4μμ.

Ένα καπέλο, πουκάμισα με μακριά μανίκια, και παντελόνια απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία.

Πρέπει να φοριέται μια αντιηλιακή κρέμα όταν κάποιος εκτίθεται στον ήλιο. Η κρέμα πρέπει να εφαρμόζεται κάθε δύο ώρες όταν υπάρχει δυνατός ήλιος. Η αντιηλιακή κρέμα πρέπει να έχει δείκτη προστασίας άνω των 15 ΙP.

Η αντιηλιακή κρέμα πρέπει να φοριέται και στις συννεφιασμένες μέρες διότι ένα μέρος της ακτινοβολίας του ήλιου περνά τα σύννεφα.

Τα άτομα που έχουν ολοήμερη εργασία στο ύπαιθρο πρέπει να βάζουν την αντιηλιακή κέρμα όλη την ημέρα.

Όταν κάνετε σκι , πεζοπορία σε ψηλά βουνά υπάρχει λιγότερη ατμόσφαιρα και η απορρόφηση είναι μεγαλύτερη. Γι αυτό τα προστατευτικά μέτρα πρέπει να είναι διαρκή.

Άτομα με φωτοευαισθησία ( δηλ άτομα που έχουν αυξημένη ευαισθησία στον ήλιο ) μπορούν ν αντιδράσουν ιδιαίτερα εάν παίρνουν διάφορα φάρμακα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να συμβουλευθούν το γιατρό τους

Μερικές φορές μπορεί ν αναπτυχθεί μια αλλεργική αντίδραση στο αντιηλιακό. Στην περίπτωση αυτή αλλάξτε αντιηλιακό διότι μπορεί να είστε αλλεργικός σε κάποιο από τα συστατικά του.

Η άμμος , το χιόνι, το νερό , συμπαγείς επιφάνειες αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία. Ετσι όταν κάποιος κάθεται στην παραλία κάτω από μια ομπρέλα δεν προστατεύεται πλήρως.

Τα σολάριουμ πρέπει ν αποφεύγονται διότι προκαλούν πρόωρη γήρανση και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος

Τα μικρά παιδιά πρέπει να προστατεύονται από την ηλιακή ακτινοβολία. Μετά την ηλικία των 6 μηνών πρέπει να βάζουν αντιηλιακή κρέμα και εν συνεχεία να εκτίθενται στον ήλιο με μέτρο. Προσοχή να μη πάθουν ηλιακό έγκαυμα !

Η ηλιακή ακτινοβολία είναι συσσωρευτική και αθροίζεται καθ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ : το αντιηλιακό είναι το Νο 1 καλλυντικό κατά της φωτογήρανσης.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΙΩΔΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

Ο ήλιος βρίσκεται σε απόσταση 93 εκατομμυρίων μιλίων από την γη και εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που περιλαμβάνει την υπέρυθρη ακτινοβολία ,την ορατή , την υπεριώδη Α , την υπεριώδη Β ,και την υπεριώδη C .

Ο ήλιος είναι η βασική μας πηγή ενέργειας. Εν τούτοις υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη του δέρματος. Επειδή πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι υγιεινή, δεν αντιλαμβάνονται τις οξείες; Και χρόνιες βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η ηλιακή ακτινοβολία .

Το μαύρισμα από την ηλιακή ακτινοβολία για κοινωνικούς λόγους είναι ένα κίνητρο για να εκτεθεί κανείς στον ήλιο.

Το μπρούτζινο χρώμα που αποκτά κανείς μετά από έντονη ηλιοθεραπεία είναι ένας αμυντικός μηχανισμός του δέρματος για να προστατευθεί από τις βλαπτικές υπεριώδεις ακτινοβολίες. Οι βλαβερές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως η διάρκεια της έκθεσης, η συχνότητα της έκθεσης, την εποχή του έτους, το γεωγραφικό μήκος, την ποιότητα του αέρα, και το χρώμα του δέρματος

Η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και η καθημερινή προστασία είναι τα καλύτερα προφυλακτικά μέτρα και θα πρέπει να γίνονται πράξη από τον καθένα. Η προφυλακτική συμπεριφορά θα πρέπει να διδάσκεται και να ενθαρρύνεται.

Ν αποφεύγουμε την χωρίς λόγο έκθεση στην ακτινοβολία του ήλιου

Τα προστατευτικά ενδύματα προσφέρουν καλή προστασία από τον ήλιο

Γυαλιά ηλίου για την προστασία των ματιών

Πλατύγυρο καπέλο ιδιαίτερα για άτομα που δεν έχουν μαλλιά στο κεφάλι

Η καθημερινή χρήση ενός ευρέως φάσματος αντιηλιακού UVA/UVB είναι η πρωτογενής άμυνα από τους κινδύνους από την ηλιακή ακτινοβολία. Το αντιηλιακό πρέπει να έχει δείκτη αντιηλιακής προστασίας 10 ή και μεγαλύτερο. ( Sun Protector Factor = SPF )

O δείκτης αντιηλιακής προστασίας SPF είναι απλά μια αριθμητική μέτρηση του βαθμού προστασίας που έχει ένα αντιηλιακό. Εάν ένα αντιηλιακό έχει δείκτη προστασίας 15 αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εκτεθούμε στην ηλιακή ακτινοβολία 15 φορές περισσότερο Π.χ εάν κάποιος μετά από έκθεση στον ήλιο παθαίνει έγκαυμα στα 5 λεπτά με ένα αντιηλιακό με SPF 15 θα πάθει έγκαυμα στα 65 (15Χ 5=65 )

Τα αντιηλιακά απορροφούν ή αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία.

Το αντιηλιακό πρέπει να τοποθετείται 20 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο.

«Η ομορφιά είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας και ο ρόλος της αισθητικού είναι να συμβάλλει σωστά και υπεύθυνα προς την κατεύθυνση αυτή!»

Το είδαμε στο embolos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.