Ερώτηση Χ. Κάτανα για ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των Νοσοκομείων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας



ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
 
Θέμα: Ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του “Μποδοσάκειου” Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας & του “Μαμάτσειου”  Νοσοκομείου Κοζάνης

Κύριε Υπουργέ,

Το Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας αντιμετωπίζει επείγοντα προβλήματα λόγω των οποίων αδυνατεί να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες ιατρικής περίθαλψης. Εκτός από τους πολίτες του Νομού Κοζάνης, το “Μποδοσάκειο” Νοσοκομείο εξυπηρετεί πολύ περισσότερους ανθρώπους, διότι βρίσκεται στο Κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας. Σημειωτέον ότι η υγεία των κατοίκων της περιοχής θεωρείται επιβαρυμένη λόγω του ότι  η πόλη της Πτολεμαΐδας περιμετρικά διαθέτει πέντε μονάδες της ΔΕΗ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ανθρώπων της περιοχής (συχνά εργατικά ατυχήματα, υπερβολικά βεβαρημένο περιβάλλον).

Μεταξύ των άμεσων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο είναι τα εξής:

Σε ιατρικό προσωπικό υπάρχει άμεση ανάγκη για πρόσληψη δεκαπέντε (15) Ιατρών με ειδικότητες Παιδιατρικής, Μαιευτήρα–Γυναικολόγου, Νεφρολογίας, Χειρουργικής, Καρδιολογίας, Αναισθησιολογίας, Ωτορινολαρυγγολόγου και Παθολογοανατόμου. Σε νοσηλευτικό προσωπικό το Νοσοκομείο θα πρέπει να ενισχυθεί  με δεκαπέντε (15) Νοσηλευτές, δεκαπέντε (15) βοηθούς Νοσηλευτικής καθώς και δέκα (10) μεταφορείς ασθενών. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να προσληφθούν τουλάχιστον δεκατέσσερις (14) υπάλληλοι για κάλυψη διοικητικών και τεχνικών αναγκών. Οι ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού είναι τουλάχιστον 30%, βάση του υπάρχοντος σχεδιασμού της λειτουργίας του νοσοκομείου.     

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει και το άλλο νοσοκομείο του Νομού το “Μαμάτσειο” Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης.

Με έγγραφο του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης (ΑΠ: 4079) η παιδιατρική Κλινική δεν θα μπορεί να εφημερεύει για ένα διάστημα 10 ημερών. Επίσης η Μαιευτική κλινική του ίδιου νοσοκομείου δεν θα μπορεί να εξυπηρετεί επείγοντα μαιευτικά περιστατικά.

Το “Μαμάτσειο” νοσοκομείο αντιμετωπίζει ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό ιδιαιτέρως στην Καρδιολογική, Ψυχιατρική, Παιδιατρική, Παθολογική, Γυναικολογική-Μαιευτική και Ορθοπεδική κλινική. Επίσης υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Εκτός από την στελέχωση, το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης το οποίο εξυπηρετεί πάνω από 100.000 πολίτες, χρειάζεται να αναβαθμίσει και να ενισχύσει τις κτιριακές του υποδομές.

Ερωτάσθε:

α. Υπάρχει σχεδιασμός για την συμπλήρωση του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού  προσωπικού ώστε να μπορέσουν τα Νοσοκομεία  “Μποδοσάκειο” και “Μαμάτσειο” να εκπληρώσουν τις βασικές τους υποχρεώσεις;

β. Υπάρχει σχεδιασμός για αναμόρφωση και επέκταση των κτηριακών υποδομών του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης;

Ο ΕΡΩΤΩΝ  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΧΑΡΙΣΙΟΣ ΚΑΤΑΝΑΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.