Βίντεο: Γίνανε όλοι τους παιδιά στο 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Παιχνιδιού στο Λιβαδερό!

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε το 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Παιχνιδιού που πραγματοποιήθηκε στο Λιβαδερό Σερβίων-Βελβεντού το τριήμερο 4, 5 και 6 Ιουνίου 2015. Διοργανώθηκε από το Μουσείο Παραδοσιακού Παιχνιδιού Θεσσαλονίκης, του οποίου εμπνευστής και δημιουργός είναι ο εκ Λιβαδερού δάσκαλος Γιώργος Τσιώνας, σε συνεργασία με το Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Κοζάνης και με την υποστήριξη της Τοπικής Κοινότητας Λιβαδερού και του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού.

Οι δυο πρώτες μέρες του Φεστιβάλ (Πέμπτη – Παρασκευή), αφορούσαν επισκέψεις δημοτικών σχολείων της περιοχής, όπου συνολικά περί τους 700 μαθητές ξεναγήθηκαν στην Έκθεση Παιχνιδιών -εκπληκτική συλλογή με εκατοντάδες παραδοσιακά παιχνίδια-, ασχολήθηκαν με την κατασκευή παιχνιδιών και βέβαια έμαθαν και έπαιξαν με την …ψυχή τους παιχνίδια πρωτόγνωρα για αυτούς, που τους ενθουσίασαν.    

Τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 6 Ιουνίου (3η μέρα του Φεστιβάλ), πραγματοποιήθηκε ημερίδα με τον γενικό τίτλο «Παιχνίδι στην Εκπαίδευση» και με ομιλητές δυο καταξιωμένους Λιβαδεριώτες πανεπιστημιακούς, που κράτησαν με τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου που είχε κατακλύσει την αίθουσα εκδηλώσεων -στην πλειοψηφία τους εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης-. Τον αναπληρωτή καθηγητή Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χρήστο Τζήκα, με θέμα «Ανάμεσα στο αυταρχικό και το ελευθεριακό Σχολείο – Το Σχολείο της δράσης και ο ρόλος του παιχνιδιού» και τον αναπληρωτή καθηγητή Βιοκινητικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Θανάση Τσιόκανο με θέμα «Παιχνίδι και Άθληση».

Στη μεσημεριανή ανάπαυλα και πριν το γεύμα που προσφέρθηκε με εδέσματα που ετοίμασαν στα σπίτια τους οι γυναίκες του Λιβαδερού, οι παρόντες στην ημερίδα πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Γεωπάρκο των Μπουχαριών.

Το απόγευμα του Σαββάτου ήταν η ώρα των …μεγάλων! Που θυμήθηκαν και αναβίωσαν τα παιχνίδια με τα οποία μεγάλωσαν, μέσα σε μια φανταστική ατμόσφαιρα διασκέδασης στην πλατεία του χωριού, αποτέλεσμα της  πολύ μεγάλης συμμετοχής και της αστείρευτης διάθεσης.

Γίνανε όλοι τους παιδιά!!! Ζιμ, Τζαμί (κεραμιδάκια), Τα μήλα, Τζζζ, Γκύλιαντρους, Μακριά Γαϊδούρα, Ψηλή καμήλα, Σκοινάκι, Σκαπέρδα (διελκυστίνδα), Αγαλματάκια, Ξυλοπόδαροι, Σκαμνάκια, Τς τόπας τ’ αλωνάκι κ.α. παιχνίδια των παιδικών τους χρόνων, που αναβίωσαν με απόλυτη επιτυχία και πιστότητα…

Τις εκδηλώσεις του Σαββάτου 6/6 παρακολούθησαν επίσης, ο δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Θανάσης Κοσματόπουλος, ο αντιδήμαρχος Θύμιος Δισερής, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλης Κωνσταντόπουλος, Τάσος Αλεξόπουλος και Νίκος Λαζαριώτης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ΠΔΜ Κώστας Κωνσταντόπουλος, ο δντης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Κοζάνης Γιάννης Γκαμπούρας και βέβαια ο πρόεδρος του Λιβαδερού και οικοδεσπότης Βασίλης Αγοραστός, ο οποίος συμμετείχε ενεργά και στην αναβίωση των παραδοσιακών παιχνιδιών.  

 

Γ.Μαστρ./(περισσότερα στο mikrovalto.gr)   

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.