Η υγεία στη Δυτική Μακεδονία είναι ημιθανής, σέρνεται και επαιτεί – Γράφει ο Γιάννης Γκουντιός



Τον τελευταίο καιρό φούντωσαν και πάλι οι συζητήσεις για τα νοσοκομεία και την παροχή ποιοτικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας.  Αφορμές πολλές. Η επίσκεψη του υπουργού υγείας κ. Κουρουμπλή, το περιστατικό με τη μεταφορά του μικρού παιδιού από το Μποδοσάκειο στο Μαμάστιο για πέντε ράμματα, η συνάντηση του δημάρχου Κοζάνης με τη διοίκηση της 3ης ΥΠΕ. Αιτία μία. Η υγεία στην περιοχή μας είναι ημιθανείς, σέρνεται και επαιτεί.
       
Το καλοκαίρι του 2011 είχα γράψει ένα άρθρο για την κατάσταση του συστήματος υγείας στη Δυτική Μακεδονία με τον τίτλο «Oι χαμηλές πτήσεις πάνω από τον Υγειονομικό Χάρτη της Δ. Μακεδονίας», με αφορμή τον ανορθολογισμό και τις σπατάλες στο σύστημα υγείας και την τότε «προσπάθεια» του Λοβέρδου προκειμένου να ικανοποιήσει αυτός και οι Γεωριάδης, Βορίδης τις απαιτήσεις των τροϊκανών, όπως αποδείχτηκε.
       
Στο άρθρο αυτό είχα κάνει μια σειρά παρατηρήσεων και προτάσεων για τη βελτίωση της κατάστασης.
       
Θα ήθελα να επαναφέρω και να τονίσω δύο από αυτές.

1. Το Μαμάτσιο είναι νοσοκομείο προδιαγραφών 1950. Εξήντα και πλέον χρόνια μετά δεν πληροί σχεδόν καμιά σύγχρονη προδιαγραφή. Η επέκταση αποδείχτηκε ημίμετρο γιατί δεν αναβάθμισε την ποιότητα υγείας στην Κοζάνη. Απλά αποσυμφόρησε εν μέρει το παλιό κτίριο.  Και είναι λογικό, αφού ο πληθυσμός που απευθύνεται στο νοσοκομείο υπερτετραπλασιάστηκε από το 1950.

Δεν υπάρχει άλλη λύση οριστική και με προοπτική παρά μόνο μία.
ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ.
Μη ξεχνάμε ότι όσο καθυστερεί η απόφαση, θα καθυστερεί και η υλοποίηση του έργου. Και αν δεχθούμε ότι με τα δεδομένα της Ελλάδας θα χρειαστούν δέκα χρόνια για να παραδοθεί το νέο νοσοκομείο, το παλιό θα πλησιάζει τα 80.
Είναι τουλάχιστο ντροπή να νοσηλεύονται ασθενείς σε τέτοιους θαλάμους. Ως πότε θα ανακαινίζονται κρύβοντας τις εγγενείς αδυναμίες πίσω από πασαλείμματα; Πώς να δικαιολογήσει κανείς στις μέρες μας ή το 2025, τα οκτώ κρεβάτια ανά θάλαμο;
Μη ξεχνάμε επίσης ότι το Μαμάτσιο είναι δωρεά. Δηλαδή το Ελληνικό κράτος δεν έχει χτίσει νοσοκομείο στην Κοζάνη παρά μόνο μια επέκταση.
Είναι σαφές ότι η σύγχρονη επιστήμη της ιατρικής βασίζεται στην αιχμή της τεχνολογίας και στον υπερυψηλού επιπέδου τεχνολογικό εξοπλισμό που απαιτεί αντίστοιχες προδιαγραφές εγκατάστασής του.
Επιπλέον το νέο νοσοκομείο μπορεί να γίνει πόλος έλξης όλων των πολιτών των Δυτικών Βαλκανίων.
Νομίζω ότι η Κοζάνη πρέπει να διεκδικήσει ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ως ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΓΚΗ της ευρύτερης περιοχής.

2. Είναι πλέον απόλυτα ώριμο να εφαρμοστεί αυτό που προέβλεπε κατ’ αρχάς ο νόμος «Καλλικράτης» και το οποίο πήρε πίσω και πάλι ο Λοβέρδος. Να παραχωρηθεί η διοίκηση των νοσοκομείων στις περιφέρειες. Και βεβαίως με μια και μοναδική διοίκηση, ενιαία για όλες τις μονάδες όλων των βαθμίδων. Είναι αυταπόδεικτο ότι πρέπει να γίνει.  
       
Αντιλαμβάνομαι την αγωνία για τη διευθέτηση της καθημερινότητας και για την οποία συμμερίζομαι τις προτάσεις των υγειονομικών για τον τρόπο άσκησης του επαγγέλματος – λειτουργήματός τους, αλλά φανταστείτε, ότι χωρίς οριστική και με προοπτική λύση, η συνεχής υποβάθμιση της υγείας στην περιοχή μας θα αντιμετωπίζεται με την αυταπάρνηση των υγειονομικών και με …ασπιρίνες.

Γκουντιός Β. Γιάννης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.