Σύσκεψη για τη Λίμνη της Καστοριάς υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Θ. ΚαρυπίδηΆμεση προτεραιότητα η Σύσταση του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης.

Με στόχο το συντονισμό των  ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων  για την αντιμετώπιση  των προβλημάτων που εμφανίζει η λίμνη της Καστοριάς, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη την Πέμπτη 28 Μαΐου, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης  ακούστηκαν όλες οι απόψεις, έγινε ιεράρχηση των ζητημάτων που ανακύπτουν και πάρθηκαν αποφάσεις, αυτή τη φορά με χρονοδιάγραμμα, ώστε ο καθένας με τις δεσμεύσεις  του να αναλάβει και τις ευθύνες και τις πρωτοβουλίες του.

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης σημείωσε: «Ολιγωρίες επί σειρά ετών, αστοχίες και μελέτες επί μελετών που γινόταν αλλά δεν επίλυαν το πρόβλημα, μας έχουν φέρει σε αυτή την  κατάσταση».

Πρώτιστο θέμα  της Περιφέρειας είναι η συγκρότηση του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, που ενώ έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς το αρμόδιο υπουργείο από τις αρχές του Νοέμβρη 2014, αυτό δεν έχει ορίσει αντιπρόσωπό του, με αποτέλεσμα να μην έχει ολοκληρωθεί η σύστασή του. Προς αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε να  υπάρξει ένα σκληρό κείμενο διαμαρτυρίας προς το υπουργείο για να το φέρει προ των ευθυνών του και αν αυτό δεν ανταποκριθεί, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης  «..θα προχωρήσουμε από μόνοι μας στη συγκρότηση του φορέα, κι ας απουσιάζει το υπουργείο, γιατί εμείς έχουμε και τις προσλαμβάνουσες και την ευαισθησία που ζούμε σε αυτή την περιοχή και για μια ακόμα φορά δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε ότι το αθηνοκεντρικό κράτος που δεν έχει τις προσλαμβάνουσες,  καλά κρατεί.»

Ταυτόχρονα  συζητήθηκε  η δυνατότητα ύπαρξης μιας προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Καστοριάς ώστε να μπορέσουν να γίνουν κάποιες ήπιες παρεμβάσεις στην «πρασινάδα» που εμφανίζεται στη λίμνη, χωρίς όμως να διαταραχτεί το οικοσύστημα.

Επιπλέον, τέθηκαν  τα ζητήματα του πολυμηχανήματος και  των τηλεμετρικών. Όσον  αφορά τους τηλεμετρικούς σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται η προθεσμία της διαγωνιστικής διαδικασίας, ενώ όσον αφορά το πολυμηχάνημα, όπως είχε δεσμευτεί και προσωπικά ο Περιφερειάρχης βγαίνει στον αέρα και δημοπρατείται για να υπάρξει και εκεί μια εξέλιξη, τονίζοντας για μια ακόμα φορά ότι αυτό είναι διασφαλισμένο και από το πρόγραμμα ΣΕΣ.

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς  Σωτήρης Αδαμόπουλος  σημείωσε και αυτός με τη σειρά του την αναγκαιότητα να γίνουν πρώτα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης και πως από κει και πέρα,  όπως χαρακτηριστικά τόνισε «..ότι παρέμβαση μπορεί να γίνει στη λίμνη, θα γίνει». Παράλληλα αναφέρθηκε στην επανεξέταση του ορθού επιπέδου του ύψους της στάθμης της λίμνης, όπου πρέπει  και εκεί να γίνει μια μελέτη, η οποία θα βοηθήσει στο να γίνεται καλύτερος έλεγχος και διαχείριση αυτού του πολύ σημαντικού υδροβιότοπου της περιοχής μας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.