Η Βουλευτής Νομού Κοζάνης εκπροσωπεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (Inter-Parliamentary Union), που διεξάγεται στο Τόκυο με θέμα «Δημοκρατία, Ειρήνη και Ευημερία».
Στο πλαίσιο των εργασιών της πρώτης μέρας του συνεδρίου η κα Μακρή συμμετείχε στην Ομάδα Εργασίας για την «Αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων από την οπτική των νέων» (Addressing socio-economic challenges from a youth perspective).
Στην ομιλία της η Βουλευτής ανέλυσε τις αιτίες δημιουργίας της μάστιγας της ανεργίας που πλήττει την Ελλάδα ως αποτέλεσμα της ανθρωπιστικής κρίσης, η οποία γεννήθηκε από την νεοφιλελεύθερη εμμονή στην λιτότητα της προηγούμενης συγκυβέρνησης.
Υπογραμμίζοντας ότι περιοχές της Χώρας, όπως η Δυτική Μακεδονία, πλήττονται από ποσοστά ανεργίας των νέων που αγγίζει το 72,5% κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το γεγονός αυτό αποτελεί την κύρια αιτία μετανάστευσης νέων επιστημόνων από την Ελλάδα προς άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος η Βουλευτής κα Ραχήλ Μακρή πρότεινε μεταξύ άλλων:
«…(σε ελεύθερη μετάφραση από τα αγγλικά)
προτείνεται το κάθε Κοινοβούλιο να μπορεί να δημιουργήσει κοινωνικά διασυνδεδεμένες επιτροπές με σκοπό την ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών και ένα κοινοβουλευτικό δίκτυο αλληλεγγύης, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες των νέων ανθρώπων και να αναζητούνται λύσεις εφικτές και πραγματιστικές στο συγκεκριμένο φαινόμενο κοινωνικής παθογένειας.
Επιπλέον, οι κοινοβουλευτικές επιτροπές μπορούν να αποτελέσουν τη θεμελίωση μιας βάσης δεδομένων, πληροφοριών και γνώσεων που εδράζονται στην γνώση αντιμετώπισης του φαινομένου, η οποία να αξιοποιεί την εμπειρία με παράλληλη προσαρμογή στα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα κάθε κράτους»
Η πρόταση της κα Ραχήλ Μακρή βρήκε ευρεία αποδοχή από τους ομολόγους της και αποτέλεσε την βάση περαιτέρω συζήτησης για την υλοποίηση της.